El nombre de desocupats el segon trimestre va sumar 690.900 persones, 36.800 persones menys que el primer trimestre, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) que ha publicat l'Institut d'Estadística espanyol.
Aquesta reducció de l'atur, acompanyada de la creació de 36.000 llocs de treball ha suposat deixar una taxa d'atur del 18,06% per Catalunya, un punt per sota del 19% que es va registrar el primer trimestre. A l'Estat, l'atur va caure 76.500 persones, amb una taxa d'atur del 20,89%, gairebé tres punts per sobre que la registrada a Catalunya.
L'activitat del sector serveis, condicionat a la temporada turística de l'estiu, més la indústria, han estat els motors de la reducció de l'atur.
La població ocupada va arribar a Catalunya a 3,135 milions de persones, cosa que suposa un increment de l'ocupació de 35.900 persones en relació amb el primer trimestre d'aquest mateix any, però, una reducció de 6.200 llocs de treball en relació amb el segon trimestre de fa un any, quan la població ocupada va arribar fins a 3,140 milions de persones ocupades.
En el mateix període, el nombre d'aturats a Catalunya va sumar 690.900 persones, cosa que suposa 36.700 menys que el primer trimestre. Tot i aquesta caiguda intertrimestral, les dades de l'atur del segon trimestre en relació amb el mateix període de l'any passat suposen un empitjorament de la desocupació.
Mentre que aquest segon trimestre la població aturada ha sumat 690.900 persones, el segon trimestre del 2010, amb uns indicadors econòmics pitjors que els actuals, els aturats eren 676.100 persones, 14.800 menys que aquest període. La taxa d'atur del segon trimestre del 2010 va ser del 17,71%, gairebé nou dècimes per sota que l'actual.
L'increment intertrimestral de la població ocupada ha vingut acompanyat també per un increment de la població activa. Les persones que en edat de treballar estan actives per buscar feina han augmentat 8.600 persones en relació amb el primer trimestre.
L'ocupació ha crescut a Catalunya a tots els sectors d'activitat amb l'excepció de la construcció i l'agricultura, on probablement la crisi del cogombre que es va viure a les acaballes del segon trimestre ha fet que la població ocupada en el sector de l'agricultura hagi quedat fixada en 54.700 persones, un mínim mai vist en les sèries estadístiques registrades des del 2005 per part de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
El sector de la construcció segueix reduint el cens d'ocupats, aquest cop en 7.700 persones menys que el primer trimestre i ja arrossega 8 trimestres consecutius de caigudes.
La reducció de l'ocupació de 15.500 en el sector de la construcció i de l'agricultura ha estat neutralitzada per l'increment de l'activitat industrial, on l'ocupació ha crescut 5.300 persones en relació amb el primer trimestre i especialment l'increment de 46.200 llocs de treball que ha registrat el sector serveis, comparat amb el primer trimestre.
Les dones ha estat les principals beneficades d'aquest increment de l'ocupació a Catalunya. L'ocupació femenina ha estat capaç de crear 40.400 llocs de treball en relació amb el primer trimestre (4.500 llocs de treball més que els 35.900 totals que s'han creat aquest segon trimestre). Mentre que l'ocupació femenina ha crescut en aquests 40.400 llocs de treball, els llocs de treball d'homes s'han reduït en el mateix període en 4.500 llocs.
En relació amb el segon trimestre del 2010, l'ocupació femenina creix en 32.700 persones, mentre que els llocs de treball dels homes s'han reduït interanulament en 38.900 persones.
L'ocupació masculina cau al sector agrari i al sector de la construcció i augmenta a la indústria i els serveis. En les dones, l'ocupació augmenta a tots els sectors menys la construcció.
El pes de la contractació indefinida va perdent quota de mercat en les relacions laborals durant l'últim any, coincidint amb el primer aniversari de promulgació de la reforma laboral que tenia com objectiu l'augment de la contractació indefinida. Tot i la nova legislació, la contractació indefinida suposava el segon trimestre del 2010 el 82,5% dels contractes, el 17,5% eren temporals, mentre que el segon trimestre d'aquest any la contractació indefinida ha passat a concentrar el 79,5% del total dels contractes i el contracte temporal ha passat a ser el 20,5% del mercat laboral.
Un dada rellevant de l'EPA d'aquest segon trimestre és la reducció del número de llars on tots els membres de l'habitatge s'han quedat sense feina i estan a l'atur. El segon trimestre aquestes llars van sumar 1,367 en el conjunt de l'estat espanyol, 18.500 menys que el primer trimestre.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics