El Casal de la Dona em va convidar a participar aquest dimecres en una taula rodona en la que la temàtica era Dona i política. Tenint en compte que les enquestes ciutadanes situen als polítics com a part dels problemes que assolen la nostra societat, és una aposta arriscada que vull agrair, ni que només sigui per poder reivindicar la utilitat de la política i també la importància de distingir les diferències.
El paper de les dones en la política ha estat diferenciat del dels homes des de l'època de la clandestinitat, quan la mirada masclista de les autoritats del moment va fer que les dones treballéssim com a correus ja que érem més invisibles.
De fet, la invisibilitat va perdurar durant les primeres dècades de la democràcia fins que un govern d'esquerres va obligar per llei a que els partits tinguessin quotes de representació equilibrades entre homes i dones. Les mesures de discriminació positiva en vers les dones sempre han estat qüestionades però a la vegada s'han mostrat necessàries i útils. Els governs d'esquerres s'hi han implicat i al costat de les quotes de representació política es van prendre decisions molt més valuoses per les dones com a la llei contra la violència de gènere, mesures d'incentivació per a les empreses a l'hora de contractar dones o polítiques de conciliació de la vida laboral i familiar com la creació de places d'escoles bressol a preus reduïts o l'establiment de beques per al menjador escolar.
En política, com en la vida, les diferències són importants. I precisament aquestes fites aconseguides i que van incorporar la dona a la vida pública i també a la vida laboral estan ara en perill. Amb l'excusa de la crisi estan amenaçats drets i serveis que poden acabar per relegar la dona a la marginalitat de casa seva. Les dones fem les coses de manera diferent, i els partits polítics també. És important tenir-lo present.
(Rosa Garrido és regidora de l'Ajuntament de Reus pel PSC).
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics