Dimarts, 17 de Setembre de 2024

La renovada parella de Gegants Negres de Reus vestirà d'Oceania

La colla gegantera fa una crida per recollir aportacions de la societat que permetin arranjar la parella

20 de Juny de 2014, per Joan Marc Salvat
  • Parella de Gegants Negres de Reus

    Josep Gallofré

"El vestuari que porten ara és de fa catorze anys i l'anterior en va durar uns quinze; la idea, però, és canviar d'estil", avança Xavier Gomis, de la nova junta de la colla gegantera. Un cop passat pel protocol de la Festa Major, els nous vestuaris "tiren més cap a Oceania i estaran més relacionats amb el mar".

Aquesta decisió ve motivada perquè els gegants de Reus, com és sabut, representen els diferents continents: "Amb els Moros ja teníem uns representants d'Àfrica i, clar, no quedava bé tenir dues parelles del mateix lloc". Així que la idea ha estat canviar-los les vestiments i aprofitar el seu color de pell per assimilar-los al que podrien ser els maoris, d'ètnia polinèsia i originaris de Nova Zelanda.

Campanya solidària

Per tal de poder fer efectius aquests canvis, el col·lectiu dels gegants ja fa mesos que treballa en un recapte de donatius que ja està donant els primers resultats. "Hem fet un primer buidatge de les guardioles i hem recaptat 671 euros de les donacions que ens han fet la gent, de manera desinteressada, els dies que hem estata a la plaça de Prim, més 3.000 euros que ens va donar la Fundació Privada Reddis". Aquesta darrera aportació, explica Gomis, "és el que ens ha salvat la campanya".

Juntament amb les donacions d'altres entitats, la colla calcula que han recollit uns 3.800 euros, amb els quals podrien assumir el cost d'un dels vestits. Per tant, subratlla Gomis, "encara ens caldria recollir 3.000 euros més per poder cobrir el cost total". En cas que la campanya evolucionés de manera favorable, l'entitat destinaria els diners a arranjar les estructures dels gegants, fent-los un repàs de la pintura i perruqueria. És per aquest motiu que Gomis ha recordat que "durant la Festa Major estarem durant diversos dies a la plaça Prim amb els gegants i les guardioles, perquè qui ho desitgi pugui donar-nos un cop de mà".

Precisament, els Gegants de Reus han començat la seva particular celebració de Sant Pere, aquest dijous, a la plaça del Mercadal, on han ballat per la canalla en la tradicional jornada de Corpus: "Em sembla que del 19 al 29, només pararem un o dos dies", recorda Gomis. I és que, aquests, són dies d'una activitat frenètica per la colla. Malgrat que actualment són 125 socis, no tots poden ser portadors: "Hem de comptar que també hi ha la canalla petita que porten la Mulassa Petita, els Gegants Fadrins o les rèpliques en petit dels Gegants Moros, Indis i Vitxets", descriu Gomis.

Per ser exactes, sosté, a dia d'avui hi ha entre vuitanta i noranta portadors. Encara que pugui semblar una xifra elevada, matisa, "al final no quedem tants per repartir-nos amb les peces grans". Perquè no és el mateix treure al seguici els Negres o els Vitxets, que ronden els quaranta-cinc quilos, que portar els Gegants Moros o Indis que se'n van als noranta cadascun.

Presentació oficial

Més enllà dels actes estrictament vinculats a Sant Pere, els geganters tenen marcat en vermell les festes de Misericòrdia. I, per ser més exactes, el 13 de setembre: "És quan farem la trobada de gegants i es presentaran els nous vestits dels Negres a la plaça del Mercadal".

Enguany, detalla Gomis, s'ha fet un estudi per saber quants gegants Negres de Catalunya i fora del Principat hi ha: "Hi hem convidat colles que també tenen gegants negres i ja en tenim de confirmades, que és un privilegi perquè algunes d'elles no acostumen a sortir de casa seva, com els Negritos de Tarragona, els Negres o Robafaves de Valls; però també un Gegant Negre de Mataró i estem parlant amb Olot i Tafalla (Navarra)".

En total, i fins que acabi 2014, els Gegants tindran un any mogut amb més d'una trentena de sortides, bona part de les quals concentrades aquest estiu.

Una mica d'història

Quan es van crear els Gegants de Reus el 1805 –data coincident en la majoria de la historiografia– "es volia seguir la premissa del Reus-París-Londres i la internacionalització de la ciutat", explica Gomis. Reus, aleshores, era un dels motors econòmics de Catalunya i una ciutat molt coneguda: "Per això es van crear les tres parelles dels europeus, els africans i els indis". Posteriorment, hi va haver la intenció de crear noves parelles. No va ser fins el 1956 que van arribar els japonensos, amb la voluntat d'ampliar la implantació dels gegants al conjunt de continents.

El 1977 es crea la primera parella de gegants negres. La seva arribada no va defugir la polèmica i és que no van agradar gaire: "No guardaven semblança d'estil amb els que hi havia fins aleshores", afirma Gomis. Per això, el 1989 se'n van confeccionar dos de nous i, curiosament, també gràcies a l'aportació altruïsta de la gent. Ara, la colla gegantera, fa una crida als reusencs i amants del folklore popular per a renovar-los.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges