Dijous, 02 de Gener de 2025

Literatura i vi per inspirar-se al Priorat

El Centre Quim Soler treballa per a dinamitzar la comarca en l’àmbit de les lletres

21 de Juliol de 2014, per Maria Sabaté
  • Roser Vernet, a l'interior del Centre Quim Soler

    Maria Sabaté

  •  

  •  

  •  

Al Molar, un petit poble que es troba al llindar de la comarca del Priorat, hi ha situada la seu del Centre Quim Soler. Una petita i acollidora biblioteca que s’ha convertit en un “poti-poti”, diu Roser Vernet, la presidenta de l’associació. El Centre va ser constituït en honor de l’escriptor i pintor barceloní quan Vernet, prioratina i companya de l’artista, va decidir posar l’obra de Soler a l’abast del públic, per a fomentar l’estudi de l’obra i la seva difusió.

De fet, va crear l’espai com oferta complementària a la casa rural que regenta, però ben aviat es va individualitzar. Actualment el Centre compta amb cent-trenta socis i han ampliat l’oferta. A més del fons literari de Quim Soler també s’hi poden trobar obres relacionades amb el vi i la literatura i oferten tot un seguit d’activitats arreu de la comarca. Totes les activitats que fan només han de tenir dos requisits: estar relacionades amb el món literari i tenir un bon vi per a acompanyar-les.

“Aquí fem tot el que se’ns acut”, diu Vernet, però sempre “relacionat amb la literatura i el vi”. Segons assenyala la presidenta al moment de crear l’associació, al Priorat no hi havia gaires iniciatives culturals d’aquest tipus “crec que era una de les mancances, però clar quan un territori ha estat deprimit durant tant de temps, la misèria engendra misèria de tota mena i cultural també”. Ara però el panorama ha canviat “quan una regió recupera una mica la seva autoestima fa que d’una manera gairebé espontània sorgeixin iniciatives i activitats”, explica Vernet. I segons comenta el Priorat actualment ofereix una oferta cultural molt diversa que dista molt de la que hi havia uns quants anys enrere.

El Priorat un bon espai per a la literatura

El Centre Quim Soler, però, va voler centrar-se en la literatura amb l’objectiu de posicionar el Priorat com a possible “imaginari literari”, defineix la presidenta. I per a Vernet, la manera de potenciar-ho és senzillament que hi hagi “activitat i vida, si fomentes l’intercanvi amb la lectura estàs provocant que la gent que té ganes d’escriure ho faci”. A més, diu que el lloc acompanya, “l’avantatge, és allò que diuen que tot està per fer i per tant tot és possible, és una terra que té molts plecs, no només orogràfics, és complex i la literatura hi pot campar molt”. La reivindicació per al futur: impulsar o donar suport a un projecte sobre la literatura catalana i el vi. Segons comenta la presidenta hi ha treballs d’aquests tipus fets en altres regions d’Espanya però “no hi ha res sobre la literatura catalana”.

Al Centre organitzen diferents activitats. Una d’elles són les Tertúlies viteràries, un taller dedicat estrictament als socis que es fa un cop cada estació de l’any. Trien un llibre, un vi que l’acompanyi, si pot ser que estigui relacionat amb l’obra, i si poden també conviden a l’autor per a fer-ne una tertúlia. Una activitat interessant per a tots aquells que formen part de l’associació perquè els permet apropar-se a diferents autors catalans mentre degusten un bon vi.

La feina del Centre Quim Soler no s’atura aquí. L’agenda és rica i completa. Sempre que es publica un nou llibre que parla del Priorat, s’ocupen de presentar-lo al territori, organitzen recitals de poesia, de música i, fins i tot, fan vermut literari amb contes. Per estar alerta de la seva activitat només cal fer un cop d’ull a la seva pàgina Facebook o a la seva pàgina web.

Priorat en persona, l’estrella del Centre

D’entre totes les activitats que fan en despunta una especialment. Priorat en persona. “És el projecte estrella”, diu Vernet. Consisteix en una trobada d’escriptors que té dos parts: “l’anada i la tornada”. Porten sis escriptors de fora de la comarca, tres homes i tres dones relacionats amb la poesia, la narrativa i un d’ells que treballi la literatura infantil i s’estan quatre dies pel Priorat. Durant la seva estança no estan sols, quatre personalitats de la comarca, de diferents perfils i pobles i sempre dos homes i dos dones, els hi fan de guia. Són el que anomenen “adalils”. Aquests guies ensenyen “el seu Priorat, no fan una visita turística sinó cada persona els explica el seu racó i, no només ensenyen, sinó que transmeten la seva visió”, explica Vernet.

A l’octubre següent, al cap d’un any, tornen “amb els deures fets”, ja que durant aquest any han d’escriure sobre les impressions que els ha causat aquest viatge. Però per realitzar la seva obra també tenen unes instruccions: se’ls dóna diferents paraules i a partir d’aquí han de desenvolupar el seu treball en forma d’entrada al diccionari. Tots els escrits, junt amb les gravacions que es fan durant la seva estança al Priorat, com els recorreguts que realitzen els escriptors es van dipositant a la web de ‘Priorat en Persona’.

L’obra que han escrit també es proporciona a l’institut i el treball de la persona de literatura infantil es lliura a una Zona Escolar Rural, cada any a una, per a què els alumnes la treballin. Quan els escriptors tornen a l’octubre també visiten aquests centres educatius i els alumnes tenen l’oportunitat d’interactuar amb ells. Treballar aquest projecte a nivell educatiu és “el que ens ha sorprès més”, diu Vernet, “perquè aquests escriptors parlen de coses que els ha inspirat el territori dels joves estudiants, motles vegades escriuen de gent que coneixen i els agafen ganes de fer el recorregut que han fet”.

A banda de presentar-la a les escoles també es fan sessions obertes entre escriptors, adalils i la gent que vulgui en diferents pobles per a que coneguin la iniciativa. Aquesta activitat respon a l’objectiu “de demostrar que el Priorat pugui ser no només un escenari sinó un espai literari”. Perquè d’una banda, apropen el Priorat a escriptors d’arreu del territori català i els hi presenten com una comarca per a inspirar-se, i de l’altra fan un treball divulgatiu pel Priorat. “És una manera de traspassar una experiència de la terra a les galàxies, des de qualsevol lloc del món tu pots llegir i copsar una mica que ha sigut aquesta experiència”, valora Vernet.

El Centre Quim Soler es va fundar l’any 2006 per unir “dos passions que al llarg de la història de la humanitat han tingut molts vincles”, diuen. De fet, han obtingut aquest propòsit amb les seves diferents activitats i gestions i han aconseguit situar el Priorat com un centre important de la literatura, sense oblidar el seu emblema: el vi.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

centre quim soler roser vernet molar priorat reusdigital
centre quim soler roser vernet molar priorat reusdigital
centre quim soler roser vernet molar priorat reusdigital

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Sergi Barrientos Domènech  25 de Juliol de 2014

El vi és cultura

Felicito a l'Associació per la seva iniciativa! I a més, el fet que sigui una activitat promocionada per una associació mostra clarament el fet que els habitants d'aquesta regió vinícola són ben conscients de la riquesa social i cultural que aquest tipus d'iniciatives els pot aportar.

Felicitats de nou, i esperem trobar-nos ben aviat per la biblioteca!