Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Llibertat política?

30 d'Octubre de 2009, per Xavier Guarque i Morelló

A l'Estat espanyol es pot militar, es pot votar però no es pot ser conseqüent ni amb el dret a preguntar-ho, amb el tret diferencial que és el moll de l’os dels partits que tenen com a eix del seu ideari la independència. En efecte, ja que la Constitución Española marca ben clarament que a Espanya hi ha una Monarquia i que l’Estat és un i indissoluble.

Llavors, a aquests partits se’ls permet existir i concórrer als comicis electorals no sé bé fins a quin punt és per presumir de llibertat política o bé per deixar jugar a política i perquè ningú no es pugui queixar, sabent ben clar que sempre estaran relegats a un segon terme... com a molt pels molts condicionants que trobaran per al seu desenvolupament total.

Democràcia vol dir que cadascú pot dir i pensar el que vulgui i es fa el que la majoria dictamina. A partir d'aquí, sobra la prohibició de qualsevol acte i, fins i tot, d'un partit polític, ja que qui ho deixarà fora de lloc i sense espai serà la pròpia acceptació i participació que pugui tenir.

El que passa és que, com que un d'aquests partits resideix a Catalunya i les coses envers l’Estat estan com estan i van com van, tot fa pensar en què això és part del joc a què ens permeten jugar (en altre lloc s'hauria il·legalitzat el partit i santes pasqües), en el que aparentment ho tenim tot i de res ens podem queixar, mentre que a l’hora de la veritat, recaptant i aportant com el que més, en realitat tenim el mateix o menys del que té un altre que no recapta ni aporta tant. Això quant als “calerets”, que és el que ess pot veure i quantificar... no parlem dels valors, igualment importants per a nosaltres, més ideològics, identitaris i diferencials perquè aquests sempre es veuen menyspreats, desacreditats i qüestionats, podent-los usar, tan sols, per “estar per casa”... Aquesta és la crua realitat.

O es canvia la Constitución Española, cosa ara per ara improbable, especialment en el tema de poder parlar de la unitat de l'Estat, o l'èxit i les pujades i baixades d'aquests partits restarà sempre a mans de les “errades” dels altres partits de caire més estatal que en algun moment determinat i per alguna cosa molt concreta encengui el conscient més autòcton.

El que resulta més curiós és que “errades”, en el bon sentit del cas, o insults, menyspreus, etc., agafant les coses pel seu nom, gairebé cada dia i d'alguna manera en rebem, per tant, em demano: com ens ho podem fer els que no estem conformes amb el tracte que es rep i es permet, però que la sortida política que seria adient, no pot aspirar a res més enllà del que marca el joc democràtic i legal de la política i, sobretot, les lleis vigents?

Està vist i demostrat que en certs moments i en certes situacions, si no es dóna un bon cop de puny a la taula, no es desencalla una discussió enrocada o es prenen seriosament els raonaments dels que no són baix el, en molts casos, còmode aixoplug de la majoria, això hauria de tenir una adaptació política i racional, a part de qualsevol benvinguda expressió reivindicativa, acte o referèndum a tall personal, municipal o governatiu que, en tot cas i ateses les circumstàncies vigents, sempre seria de caràcter no vinculant.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavier Guarque i Morelló  08 de Novembre de 2009

a Pau Gort i Machado

 Tan de bo fos així de senzill. Per altre banda molt hauria de canviar la política, o els polítics, per proporcionar un Govern que pogués o volgués fer-ho. De totes maneres, amb tot el que se sent, es veu i es llegeix, és reconfortant llegir comentaris com el teu.

Pau Gort i Machado  08 de Novembre de 2009

eleccions, referèndum

 Xavier, en resposta a la teva pregunta, el que cal és jugar al joc fins que tinguem una força suficientment autoritzada per trencar les regles del joc. La independència no passa per espanya ni per cap reforma o referèndum, ja que la constitució blinda aquests plantejaments, només amb una acció sobirana d'un govern que proclami unilateralment l'estat català es podrà aconseguir la independència. Per tant, les eleccions autonòmiques del 2010 poden ser enteses com un referèndum: un vot a Reagrupament és l'equivalent a un SI, un vot a les formacions autonomistes és l'equivalent a un NO i un vot als equidistants d'Esquerra es pot entendre com a nul o blanc per l'incertesa que provoca ser equidistant.

Jacob  01 de Novembre de 2009

democràcia

Per començar, segons el meu criteri, un País no és totalment democràtic quan un Cap d´Estat no passa per les urnes. Un càrrec
al vèrtex piramidal no pot ser vitalici, amb plena immunitat i d´arrel sálica. Tot és respectable, peró ni ha qué encara fan la
genoflexió davant els membres de la "Casa Real". Amb recorda quan era petit i ho feia passant pel santíssim. Es clar que els meus pares em deien que passava davant de Deu. Amb relació a l´independència de Catalunya, ni vosté ni jo ho veurem, un altre
cosa, és que ho poguem sommiar.