Dissabte, 17 d'Agost de 2024

Només el 2,5% de la cocaïna que es ven a Catalunya és pura

L'aparició de noves drogues preocupa les autoritats i alerta del risc que suposa el desconeixement pels consumidors

28 de Maig de 2013, per ACN
  • La cocaïna, alcaloide que crea una gran addicció

    ACN

El Levamisol, la fenacetina, la cafeïna i la tetracaïna són algunes de les substàncies més habituals amb què s'adultera la cocaïna, la droga que arriba al mercat més modificada. A Catalunya, només el 2'5% de les mostres que han arribat al Servei d'Anàlisi d'Energy Control eren de cocaïna pura o només amb dissolvent. A l'estat espanyol, és un 5%, un percentatge més alt, però que els responsables de l'estudi consideren que no és rellevant perquè actualment el mercat és ''global'', i per tant, no hi ha diferències substancials entre regions. El 80% de les mostres de la cocaïna que han arribat al Servei, porten entre un i dos adulterants.

La cafeïna també és l'adulterant que més es fa servir en l'speed. Un 23% d'aquesta substància no s'ha trobat cap altra amfetamina ni tampoc dissolvents, i per tant, no era el que els consumidors esperaven. A banda, només un 1'7% del que es ven com a speed no porta cap adulterant ni dissolvent. Pel que fa a d'èxtasis, conegut com a MDMA, torna a ser una de les drogues més analitzades, tant en el format de cristall com en comprimits la major part de les mostres d'èxtasis s'hi troba en estat pur.

La ketamina es va detectar en una mica més de la meitat de les mostres rebudes però només el 40% es trobava en estat pur, i de fet en un 32% no hi havia cap substància o metoxetamina, una altra substància molt semblant a la ketamina però amb efectes més potents.

Des d'Energy Control, s'alerta del perill que suposa consumir drogues adulterades de les quals se'n desconeguin els efectes i les conseqüències, perquè sovint els adulterants són drogues noves. En aquest sentit, també mostren la seva preocupació per l'augment, any rere any, de les noves substàncies de síntesis. Núria Calzada, la coordinadora estatal d'Energy Control, explica que el perill per al consumidor augmenta perquè no hi ha ''literatura científica'' d'estudis sobre animals o humans i per tant, des del Servei d'Anàlisi de Substàncies de l'Associació Benestar i Desenvolupament, lamenten no poder donar assessorament a aquests usuaris. En total, de gairebé 300 mostres s'han trobat 68 substàncies desconegudes i 36 substituts de drogues legals.

El 99% dels assessorats canvien els seus hàbits de consum

Des d'Energy Control es mostren satisfets de la tasca que suposen aquests informes i els anàlisis de les diferents mostres i substàncies que arriben a l'associació. Calzada assegura que ''la gent tira enrere i no se la juga'' quan sap que la substància que pot consumir no és el que es pensava i no li poden dir què és. Per tant, es descarta el consum.

EN una mateixa línia s'ha pronunciat Joan Colom, sotsdirector general de drogodependències de la Generalitat de Catlaunya, que considera que és ''utòpic'' parlar que l'objectiu sigui aconseguir que no es consumeixi però que està satisfet que els ''testings'' serveixon per donar una ''mirada crítica'' als consumidors perquè sàpiguen què estan consumint.

La crisi modifica consums però no adulteracions


Ni Colom ni Calzada han volgut relacionar la crisi econòmica amb un augment de la droga adulterada, tot i que han explicat que són conscients que és una hipòtesis. Si que han explica tperò, que s'han detectat ajustaments de preus a Andalusia, i sobretot, un repunt del tràfic de droga, amb més gent que es desplaça fins al Marroc per buscar droga i vendre-la després a l'Estat.

Colom però, ha reconegut que ha canviat la manera de consumir degut a les condicions econòmiques actuals i que l'ús dels més esporàdics ha disminuït perquè la gent surt menys i si surt intenta consumir menys. En canvi, el sotsdirector general de drogodependències reconeix que la crisi no ha afavorit les addiccions, al contrari, i que ha potenciat la pèrdua de contenció de les persones afectades que veuen com se'ls ha desmuntat la vida a causa de la situació econòmica.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges