Dilluns, 12 d'Abril de 2021

Dia europeu de la mediació

17 de Gener de 2019, per Pere Pagès

El dia 21 de gener se celebra el dia europeu de la mediació. Se celebra en aquesta data, ja que tal dia de l’any 1998, es va dictar per part del Comitè de ministres del Consell d’Europa la primera recomanació sobre mediació familiar. Què és la mediació, o si ho preferim l’acció de mediar?

El que ho explica millor, són els seus sinònims: moderar, conciliar, arbitrar, intercedir, reconciliar, negociar, intervenir. Per tant, la mediació, la podem definir com un procediment de caràcter voluntari i confidencial que s’adreça a facilitar la comunicació entre les persones perquè gestionin per elles mateixes una solució dels conflictes que els afecten, amb l’assistència d’una persona mediadora que actua d’una manera imparcial i neutral.

De l’anterior definició es desprenen les característiques principals, que són voluntarietat, doncs les dues parts en conflicte han d’estar d’acord en acceptar aquest mitjà de resolució i confidencialitat, que obliga principalment a la persona mediadora que sens dubte ha de ser imparcial i neutral. Actualment, la mediació s’està imposant a la solució de conflictes tan de tipus familiar, com econòmic, com social, ja que satisfà més a les persones en conflicte que han pogut trobar la «seva solució», en front dels llargs, cars i de resultat incert, procediments judicials.

A la nostra ciutat, cal citar la institució Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes, ubicada a la Guàrdia Urbana, que, segons la seva pàgina web, treballa per la prevenció dels conflictes socials i la seguretat ciutadana a través de la gestió positiva del conflicte i de la promoció del civisme i la convivència.

Propers a la figura dels mediadors, també hi ha la dels síndics de greuges municipals, atès que la nostra funció és la de resoldre conflictes dels ciutadans amb l’administració municipal o organismes que en depenen. Evidentment, no podrem evitar els conflictes, però si amb una mediació s’evita el deteriorament de les relacions personals, les mateixes parts parlen del conflicte, i elles mateixes troben la solució, realment hem de celebrar la institució del Dia Europeu de la Mediació.

Pere Pagès és el Síndic de Greuges de Reus. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges