Divendres, 19 d'Abril de 2024

Discrepo

20 d'Octubre de 2015, per Jordi Vinyals

L’objectiu d’assolir una llista unitària independentista davant de les passades eleccions del 27 de setembre era, al meu entendre, la millor segona opció.

La primera millor opció hagués estat, sens dubte, la plantejada pel president d’ERC, Oriol Junqueras, en la seva conferencia de desembre de 2014. Respectar la diversitat ideològica pròpia de cada candidatura, les seves prioritats programàtiques i des de la lògica democràtica introduir punts comuns; assolir amb claredat l’objectiu de la independència i compartir part del nom de cada una de les candidatures independentistes perquè d’aquesta manera es visualitzés amb claredat el vot independentista. CDC no ho va acceptar.

De la primera opció passem a la segona. La llista unitària tenia tot el sentit sempre que s’hagués complert el principi d’unitat, que vol dir tots. La CUP no hi va voler entrar, i amb la no incorporació de la Candidatura d’Unitat Popular, l’ANC i Omnium al final també es van despenjar. L’Assemblea i Omnium donaven suport a les dues candidatures independentistes sense fer campanya, compromesa i directa, a favor de cap.

El resultat final va ser una tercera opció, una “tercera via”. Convergència i Esquerra. Junts pel Sí. Bé, CDC i ERC més societat civil i gent de noves formacions com MÉS.

Davant d’aquest nou i estrany escenari molts militants i simpatitzants d’ERC, i de CDC suposo que també, ens vam sentir una mica incòmodes. La incorporació de destacades personalitats independents, incloent ‘hi els caps de llista, per moltes simpaties que segur que ens van generar, no podien amagar el compromís de fer president al líder de CDC. El “qui” quedava clar. Podem seguir pensant que el més important era el “què”, però d’altres ho van prioritzar de forma diferent. Sembla que per Convergència el més rellevant de tot és deixar clar el “qui”.

El resultat de tot plegat: 62 diputats. Es va guanyar, si, però no amb la contundència que calia. Ara tenim 72 diputats independentistes comptant els 10 de la CUP, mai ho havíem vist, és veritat, però ... que hagués passat si s’hagués consensuat la primera opció? CDC i ERC per separat no podíem haver tret 62 o més diputats? Crec que sí. Crec que haguéssim pogut superar els 62. Ara bé, tot això no deixen de ser pures especulacions, la veritat és que mai ho sabrem. En definitiva, personalment considero que no va valdre la pena l’esforç d’ajuntar allò que és antagònic.

Com a militant considero que un procés independentista liderat per ERC comportaria més confiança i credibilitat, i que la gent d’Esquerra no podem renunciar a assumir la màxima responsabilitat del procés. Però aquest lideratge l’hagués hagut de decidir el poble català el passat 27S. No els hi vam donar aquesta oportunitat.

No podem confondre a la ciutadania: la independència és l’objectiu, sí! Però el programa i la idea de país també compta, i molt, sinó això serà com “molt soroll per a no res”. Compartir un destí comú , la independència, no vol dir anar-hi junts dalt del mateix autocar, podem anar-hi més còmodament cada un amb el seu cotxe. El que importa, sense cap mena de dubte,  és que hi arribem tots, el viatge és complicat però engrescador. Fem-ho fàcil.

Jordi Vinyals és alcalde de la Selva del Camp.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavi  20 d'Octubre de 2015

Prepotència

Si, prepotents sou alguns caps visibles de CDC i ex d'Unió. El Puig es un fals i té sempre un punt de joc brut. Escampar mentides sempre, per alguns, va bé.

Jordi  20 d'Octubre de 2015

Bon un per donar consells

Després de com has arribat a ser alcalde, la teva credibilitat és nul·la!
No vinguis a donar lliçons d'independentisme quan tu, per guanyar 4 rals més, has deixat tirada a la llista més votada, CiU, per fer alcalde en els ultims dos anys de legislatura al PSOE, que el primer que va fer és fer retirar les estelades del poble.
I no sé perque, pero algo em diu que el que més et dol de la llista conjunta és precisament que "independents" us estan traient les cadires que tant us agraden! Que tan t'agraden...

Silvia  20 d'Octubre de 2015

Si alcalde

Es alcalde pactant amb uns encara més independentistes q son psc i q erc només va treure 3 regidors, imagineuvos si respecten la voluntat del poble. Tan independentistes q rebutgen una moció de solidaritat amb els imputats i q al poble treu la bandera estelada i catalana de l,ajuntament. Això sí amb aquest pacte guanya 5000 eur més.

Gemma Rubio Mayol  20 d'Octubre de 2015

Nous espais, nous partits polítics

Em permetràs un altre anàlisi. Crec q la ciutadania demana noves formes de fer política i de partits..al meu parer això inclou la refundació de partits clàssics (com és el cas d'ERC), obrint-se (Junquerisme pur) cap a la formació de la Gran Esquerra Nacional o el q seria la Socialdemocràcia pura i dura en paraules més conegudes. La fractura de TOTS els partits fins ara coneguts és imminent, migracions cap a nous disenys d'espais, q poden o no acomodar-se. ERC no queda fora d'això. Una part anirà cap a l'espai social demòcrata, i un altre cap a l'espai q ara ocupen les CUP i un Procés Constituent. Simplement..és el meu anàlisi, no obligo a q us agradi.