Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El camí cap a la igualtat

25 de Novembre de 2015, per Montserrat Vilella

La igualtat entre homes i dones és un principi bàsic dels drets de les persones reconegut en la nostra legislació i en la del conjunt de països democràtics. Malgrat això, com passa amb altres drets fonamentals, l’existència de conductes discriminatòries, en alguns casos basades en la violència i la coerció, suposa un llast real perquè aquest dret sigui efectiu.

Des de les administracions, des de l’escola, des dels espais de formació en valors i evidentment des del si de moltes famílies, es destinen molts esforços a superar aquests esculls. Però tot i que s’ha avançat molt, l’arrelament de les conductes discriminatòries, de vegades disfressades de modernitat, es fa present cada dia, massa sovint amb la contundència dels fets dramàtics en els casos de violència contra les dones.

La diversitat de segments de població que pateix les desigualtats i els àmbits en què es manifesten demostren la magnitud del repte que tenim al davant. Perquè no es tracta només de superar conductes de clara discriminació basades en la violència sinó de filar molt més prim i abordar moltes altres situacions de desequilibri: al món laboral, per exemple, amb les dificultats que tenen moltes dones per optar a llocs de comandament, o en l’àmbit domèstic, amb la sobrecàrrega que les dones assumeixen en el repartiment de les tasques de casa o de la cura dels infants.

Es tracta de construir una nova mirada social que reconegui les dones i els homes en una perspectiva global de persones, amb valors comuns i compartits i diferències enriquidores i complementàries. I en aquest camí és fonamental treballar amb les generacions més joves, perquè aquests valors i aquestes idees siguin fonamentals en el procés de construcció de la seva identitat com a subjectes socials.

És en aquest àmbit, el de la prevenció de la violència de gènere en els joves i infants, al que des de l’Ajuntament estem dedicant molts esforços, que s’afegeixen als que ja dediquem des de fa anys a l’atenció a les dones, especialment des del Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) i l’Oficina d’Atenció a la Víctima. Així, durant aquest curs 2015-2016 s’han programat una sèrie de tallers adreçats a l’alumnat d'educació secundària de la ciutat per treballar temes com la presa de consciència de les desigualtats entre dones i homes, identificar valors, creences i comportaments sexistes, promoure models igualitaris i conscienciar sobre la violència masclista. En aquesta mateixa línia, aquest cap de setmana, dins de les activitats amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, ha tingut lloc un curs de formació de joves referents d’igualtat en un alberg de joventut que sota el títol “Prevenció de les relacions abusives” ha proposat a alumnes de 3r d’ESO activitats orientades a prevenir les relacions violentes i fomentar les igualitàries. Aquests joves seran a partir d’ara referents als seus centres educatius i col·laboraran en diferents campanyes de sensibilització.

L’organització del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones permet visibilitzar una realitat amb la què convivim dia a dia i traslladar-la al primer pla de l’actualitat per convidar la ciutadania a fer seu l’objectiu de superar-la. És per això que aquests dies el Casal de les Dones és escenari de diferents activitats organitzades en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, la Direcció General de Joventut i el Consell Comarcal. Una gran oportunitat per fer un pas endavant en el camí de futur que ens ha de permetre deixar enrere els desequilibris entre homes i dones i, sobretot, la violència.

Montserrat Vilella és regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  26 de Novembre de 2015

Les eïnes i són

Continuament sorgeix el tema d'una nova llei. No cal més normes noves sobre alló que ja hi és. El problema és la no aplicació, la manca de seguiment i un cert descontrol sobre com, qui i qué fer en el dia a dia.