Dijous, 28 de Març de 2024

Més llibres, més lliures

22 d'Abril de 2015, per Pere Pagès

El català antic, en plena etapa de formació de la llengua, contemplava dos significats per a la paraula llibre: el mateix que té a l’actualitat i també el de lliure. I, certament, si considerem el llibre transmissor de coneixements, la lectura ens fa més lliures.

Si penso en la paraula llibre, em vénen a la ment diverses imatges d’aquest objecte: generalment, un conjunt de fulls escrits, relligats, amb una portada i una contraportada, des dels vells còdexs, escrits en pell d’animal i conservats normalment en els monestirs, fins als llibres actuals, passant pels incunables i arribant als electrònics.

 Al llarg de la història el saber ha anat lligat al poder i segons les èpoques i els governs s’ha permès que el poble tingués més o menys cultura, depenent de les ganes que hi ha hagut de què la gent fos més o menys lliure, i per tant, s’ha fomentat més o menys la lectura. Recordem els problemes que hi va  haver per la difusió de la Vulgata, la Bíblia en llengües vernacles, o la censura, tant difosa en determinats governs no molt llunyans.

I és que els llibres obren la ment, ens permeten decidir, optar, escollir, ens porten a mons remots, reals o imaginaris, ens ensenyen  a verbalitzar els sentiments, ens converteixen en receptors d’un missatge que determinat autor ha codificat per a tots i cadascú de nosaltres. El llibre només compleix la seva finalitat en ser llegit, en el moment en que jo interpreto a la meva manera el que ha dit l’autor, i s’integra en el meu pensament.

Tot progrés implica petites renúncies. L’arribada del llibre digital, electrònic, ha suposat un gran avenç pel que fa a la difusió, rapidesa, poc espai, poc pes, poc preu i per tant, benvingut llibre electrònic!. Per altra banda, hem perdut el petit plaer de tenir el “llibre” a les mans: la portada, el relligat, la qualitat del paper, la mida, el pes, passar a poc a poc les pàgines, posar-hi un punt, sentir la olor del paper i de la tinta i encara, alguna vegada, amb un obrecartes, obrir els fulls, encara enganxats, com si només tu poguessis descobrir les meravelles que s’amaguen al seu interior.

Benvingut, sí, el llibre electrònic, però no ens priveu, si us plau, del llibre de paper. Com diu una vella campanya institucional: 'Més llibres, més lliures'.

Pere Pagès és Síndic Municipal de Greuges de Reus.   

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics