Diumenge, 19 de Maig de 2024

Reus 2019: República

16 de Febrer de 2018, per Lluís Gibert

Els esdeveniments passen tan de pressa que son mals temps per les anàlisis reposades quan segurament cal, a nivell municipal, fer una mica de balanç i estudiar els escenaris que se’ns plantegen si volem que la ciutat no quedi absorbida per la decadència política més absoluta. La polarització actual de la política catalana és un factor important a tenir en compte a les properes eleccions municipals i no ens podem quedar només amb allò que a les municipals es vota diferent perquè el context polític actual es propici a que això no sigui cert .

Reus ha estat un punt neuràlgic, des d’abans de l’1 d’octubre, en tota aquesta batalla d’acció-repressió i ho continuarà sent. Sembla que hi ha algun interès en castigar especialment la nostra ciutat per la seva lluita per la llibertat nacional i això també inclourà, n’estic segur, l’intent de fer capgirar el color polític de l’Ajuntament de cara a visualitzar-lo com a instrument dels repressors (hem derrotat els independentistes) més enllà de les seves propostes sobre el futur de la ciutat.

Per contrarestar això, cal bastir una proposta política àmplia que aconsegueixi la majoria de vots i que aglutini els valors de la República. Una candidatura que estableixi el model de ciutat que volem en un futur en qualsevol context i especialment, en un marc nacional de transició. Ha de ser una candidatura que vertebri la societat reusenca en un model de progrés i de benestar posant en valor tot allò que s’ha fet bé fins ara per part de tothom i que senti les bases d’un model de ciutat que faci de Reus la capital del Sud del país. 

I això no serà fàcil. Al davant tindrem els qui intenten sembrar l’odi entre les reusenques plantejant denuncies penals als jutjats sense cap mena de fonament jurídic o que pretenen trencar amb un model d’escola que ha cohesionat la societat reusenca durant tots aquests anys. No, no volem que se’n surtin . Volem ser la societat lliure i oberta que hem estat fins ara i on la gent ha pogut viure amb total llibertat el seu reusenquisme independentment del seu origen o de les seves idees. 

Per tal d’ aconseguir-ho  hem de buscar les fórmules per centrar, en el debat polític, aquests conceptes i per, indefectiblement, renovar les persones al capdavant de les institucions polítiques de la ciutat. La República no es pot fonamentar en les velles dinàmiques i per això cal veure molts “passos al costat” en les properes setmanes per tal que un projecte republicà, aglutinador i transversal, tingui credibilitat. I cal, sobre tot, que els partits polítics siguin generosos deixant de banda les seves estructures per tal de buscar la major unitat possible i posar-se al servei d’un objectiu fonamental de cara a la construcció nacional, guanyar les eleccions municipals. D’altra forma molt em temo que, anant cadascú per la seva banda, això serà molt difícil. 

Només amb generositat, intel·ligència, valors democràtics i unitat podrem derrotar els qui aplaudeixen la repressió i la venjança. Estem en el tot o res. Potser que ens hi posem. 

 

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ali Baba  16 de Febrer de 2018

¿....? DEMAGOGIA

Un señor letrado/jurista, mediador... Se quiere presentar como alcaldable en una ciudad con implantación de república, no acatando las leyes, base de una DEMOCRACIA? Menuda nos espera!
Espero que en esta segunda vez, igual que la primera su resultado sea m_____da. Termine la palabra usted por favor.

Reportatges