Dilluns, 18 de Gener de 2021

EL 'PATAPAM' reusenc

11 de Desembre de 2019, per Lluís Gibert

Quan vaig llegir que el nou govern municipal estava preparant un Pla d’acció municipal (PAM) vaig pensar, 'calla, potser s’han decidit a fer alguna cosa útil'. En aquesta ciutat fa anys que només gestionem els fracassos i ens anem fent petits, per la qual cosa, a mi em semblava que tenir clars els objectius estratègics del Reus dels propers 15 anys era, ara com ara, imprescindible. A banda, el senyor Pellicer s’ha fet un fart d’explicar-nos, en campanya, que si bé va prometre que només estaria vuit anys a l’alcaldia, ara necessitava quatre anys més per realment dur a terme el seu projecte.

No sé si per això o perquè la gent va votar en Puigdemont, però el cert és que els reusencs li van renovar la confiança i, per tant, era un deure ineludible explicar-nos com conduiria aquest projecte que ja va esbossar en campanya. Doncs res. Els estalviaré una anàlisi exhaustiva d’aquest PAM que ja anirem desglossant però, en general, més que un pla estratègic, el que tenim entre mans es bàsicament un programa electoral posteleccions, ple de propostes generalistes i inconcretes i que en cap cas calendaritza ni explica com s’han de dur a terme.

Per començar, la primera decepció apareix a la primera pàgina, quan ens aclareix que som davant d'un "pla per definir i ordenar els objectius que volem assolir durant aquest mandat (2019/ 2023)”. Per tant, no sortim d’una planificació a curt o mitjà termini que ens parla de períodes electorals i, per tant, amb propostes electoralistes. Vull insistir que aquesta ciutat necessita definir-se a llarg termini, trobar consensos amplis i encetar un camí cap a una proposta estratègica que excedeixi dels períodes de quatre anys. Una proposta que no sigui només per guanyar eleccions, sinó que serveixi per definir la nostra ciutat i portar-la a assolir solucions estructurals.

Vivim des de fa anys d’una inèrcia que ja s’ha acabat i una nova empenta requereix noves idees, imaginació i, en especial, recursos. Res de tot això ho trobem al PAM, o si trobem cap esbós és tan ampli i inconcret que dona la mesura de la manca d’interès d’anar massa més enllà. Com he dit no entraré ara en més detalls, per no avorrir massa el lector, però una de les coses que vaig mirar amb molt d’interès va ser saber quins objectius es marcava aquest govern de cara a la solució de la difícil situació de l'Hospital Sant Joan. I el resultat no podia ser més descoratjador. Cito textualment, una de les joies de la corona reusenca, que ens ha donat capitalitat i prestigi, resta condemnada al que exposa la proposta “1.5.5.1. Traspassar la gestió de l’Hospital universitari Sant Joan de Reus i de l’activitat d’atenció primària (CAP Fortuny) a la nova Entitat de dret públic de la Generalitat”. Entitat que no existeix ni ningú sap com funcionarà.

Bàsicament, el nostre govern municipal es treu el problema de sobre, sense garantir-nos la qualitat en la prestació de serveis sanitaris ni tan sols els llocs de treball. Tothom sap que és més fàcil despatxar gent des de Barcelona que des de Reus i externalitzar el problema no ens ajuda a resoldre la situació actual. Aquest PAM certifica la pèrdua absoluta del control del nostre hospital que aquest govern municipal ha dilapidat per manca de capacitat i d'influència política. En resum, el PAM defineix un Ajuntament amb menys feina i amb molts focs d’artifici, tot plegat embolcallat en un llenguatge políticament correcte. El que sí que notarem els reusencs és un fort 'PATAPAM' a les nostres butxaques per la pujada dels impostos i taxes que ens ha regalat el nostre govern municipal.

Això no necessita ni plans ni presentacions altisonants. Això, estimats compatriotes de la nació reusenca, ho notarem en silenci i de seguida.

Lluís Gibert és advocat. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  11 de Desembre de 2019

Correcta planteixament

Lo del Pim Pam Pum es una cortina de fum per passar el rato, nos estan engatusando, al final un cop de pala en impuestos