Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Pérez felicita una Llei de vegueries 'basada en serveis i no en capitals'

L'alcalde de Tarragona demana que la vegueria s'anomeni Tarragona

26 de Març de 2010, per Georgina Giné
  • L'alcalde de Reus, durant la seva compareixença al Parlament

    ACN

  • Poblet, Ballesteros i Ros

    ACN

Segons Lluís Miquel Pérez, la Llei de vegueries "s'hauria de portar a terme deixant de banda el fonamentalisme localista", garantint la "màxima igualtat d'oportunitats" en l'accés als serveis dels ciutadans i amb la "màxima eficàcia de gestió". A més, ha fet esment que les vegueries són ens instrumentals funcionals respecte la institució de govern local bàsica.

Pérez ha manifestat que el territori de Catalunya és divers i no té vocació d'homogeneïtat, per això creu "innecessari cobrir-lo amb una malla administrativa regular i simètrica, dotada de las mateixa organització i funcions a tot arreu". L'alcalde de Reus ha reflexionat sobre els serveis que ha de prestar el consell de vegueria.

Un altre dels punts que ha tractat durant la seva compareixença ha estat les relacions entre els municipis i les comarques que es poden trobar entre dues de les demarcacions veguerials proposades. Pérez ha posat l'exemple de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, que dóna servei a les comarques de la Ribera d'Ebre i del Priorat. En aquest sentit, el que demana és que el fet de donar servei a dues vegueries diferents "no suposi un obstacle per a la bona gestió de la xarxa sanitària comuna".

Per altra banda, quan s'ha referit al terme ‘capitalitat' ha manifestat que "actualment parlar de capitalitats és una rèmora del passat". Per aquest motiu, creu que cal superar el concepte tradicional de capitalitat i centralització d'òrgans i serveis, atesa la diversitat de sectors d'activitat. Per l'alcalde de Reus "el canvi del terme capital pel de seu institucional no és un canvi de nom, sinó un canvi de concepte".

Lluís Miquel Pérez només s'ha referit a la cocapitalitat de Reus i Tarragona al final, quan ha dit que ha intentat "no caure en la pitjor versió del localisme", ja que "qualsevol responsable polític ha de saber negociar i adaptar-se", pensant en l'interés general. Tot i això, ha assenyalat que en el cas que l'articulat actual canviés recuperant novament el concepte tradicional de capital de les vegueries, "Reus tornaria a reivindicar la seva aspiració de cocapitalitat".

Per altra banda, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que ha comparegut prèviament a l'alcalde de Reus, ha tornat a demanar que es canviï la denominació de la vegueria del 'Camp de Tarragona' per 'de Tarragona' i que la ciutat romana es destaqui com a capital "única i històrica", com passa amb Barcelona, Lleida i Girona. Ballesteros s'ha mostrat contrari al terme 'seu institucional' i ha indicat que el concepte de capital "no és contrari al segle XXI i a les societats modernes", referint-se a la posició presa amb anterioritat pel batlle reusenc.

Ballesteros ha justificat les seves conclusions afirmant que, fins i tot, Lluís Miquel Pérez i la segona tinent alcalde de Reus, Empar Pont, reconeixen la capitalitat de Tarragona quan s'ha de parlar del territori a Madrid. A més, ha atacat amb duresa la denominació de 'Camp de Tarragona', un terme que, segons ell, no té el consens necessari com per sortir endavant, ja que "un quart de la població de la nova vegueria no l'accepta".

Pel batlle tarragoní no "s'ha de menystenir" d'altres ciutats mitjanes del territori, com Reus, Cambrils, Salou, Vila-seca o Valls, però "en una societat de la informació" cal crear etiquetes d'identificació geogràfica clares. En aquest sentit, Ballesteros ha afirmat que mai ha escoltat a cap presentador del temps de TV3 referir-se al territori com Camp de Tarragona.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha fet un discurs clarament marcat per la posició de CiU, la seva formació política. Poblet ha demanat la paralització d'una llei que, segons ell, no té el consens del territori, compta amb una nula cobertura jurídica i es basa en una part de l'Estatut que es troba "encallada al Tribunal Constitucional".

El president de la Diputació ha dubtat de la viabilitat econòmica de la nova ordenació territorial, deixant clar que aquesta llei entra en confrontació amb d'altres de caire estatal. Cal recordar que la Diputació de Tarragona ha aprovat una moció aquest divendres, amb el suport de CiU i el PP, on es demana la paralització de la llei.

Poblet ha tingut un dur enfrontament amb el diputat d'ERC, Miquel Angel Estradé, qui li ha recordat que de consens n'existeix al territori, ja que "la resta de presidents de Diputacions s'han posicionat a favor" i li ha expressat que "si fós per CiU, aquesta llei mai sortiria endavant".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Poblet, Ballesteros i Ros

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavier G.M.  27 de Març de 2010

els peus a la galleda

 El Sr.Ballesteros no deu veure TV3 perquè jo estic cansat de sentir -i ho he denunciat en més d'una ocasió- "Camp de Tarragona", inclús si es refereixen a Porrera.