Dimecres, 20 de Novembre de 2024

De les darreres poblacions caçadores recol·lectores als inicis de l'agricultura

22 de Març de 2023, per Marc Busquets Obré
  • L'exposició s'estructura a partir de plafons explicatius

    Cedida

Ja fa uns dies que es pot visitar a la seu dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura l'exposició Arqueologia a Montsant. De les darreres poblacions caçadores recol·lectores als inicis de l'agricultura. La mostra és una iniciativa del Parc Natural de Montsant amb el suport del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura i la col·laboració de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consell Superior d'Investigacions Científiques i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Interacció entre l'home i el medi



El paisatge que avui observem quan visitem el Parc Natural de Montsant és fruit de la interacció que des de la prehistòria ha existit entre els grups humans i els usos i aprofitaments que aquests han fet del medi natural que els envolten. 

Des del neolític, aquesta modelació del paisatge es va accelerar i traduir en elements materials (com l'arquitectura de pedra seca) i en activitats concretes, algunes de les quals han perviscut al llarg del temps: l'agricultura, la ramaderia, la cacera... El desenvolupament d'aquestes activitats en un espai natural protegit contribueixen de manera clara a la conservació de la biodiversitat.

Patrimoni: passat i present



La divulgació d'aquest patrimoni arqueològic ajuda a comprendre l'evolució d'aquest paisatge, així com la petjada humana que hi ha quedat registrada. L'exposició s'estructura en 12 plafons en els quals s'explica el registre arqueològic de Montsant i el seu patrimoni, el passat i present de la investigació en l'estudi de la prehistòria i els resultats que s'han obtingut per a la reconstrucció d'aquesta fascinant etapa de la història humana.

També hi ha dos murals de gran rigor històric que recreen escenes de vida quotidiana a dos dels jaciments més importants de Montsant: l'Hort de la Boquera (Margalef), pel que fa a les ocupacions paleolítiques, i les Coves del Fem (Ulldemolins), pel que fa a la vida durant el Neolític.

Mostra itinerant



Aquests plafons s'acompanyen de reproduccions i rèpliques fidedignes del material més destacat recuperat durant aquests anys d'intervenció arqueològica, així com de vídeos explicatius sobre les tasques de camp i de laboratori en els jaciments de les Coves del Fem i de l'Hort de la Boquera. També s'ha editat un opuscle informatiu amb il·lustracions que reconstrueixen la vida quotidiana durant la prehistòria a Montsant.

L'exposició es podrà visitar fins el dia 6 d'abril i posteriorment continuarà la itinerància a Barcelona, Margalef, Ulldemolins, Reus i a altres municipis del Priorat i comarques veïnes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics