Fins a 122 famílies de la comarca del Priorat es van beneficiar, al llarg de 2018, dels ajuts al lloguer estipulats per la Generalitat de Catalunya per a "les unitats de convivència a qui el cost de l'habitatge pot situar en risc d'exclusió social residencial i amb especial atenció a les famílies monoparentals i dones en situació de violència de gènere". La demanda d'aquestes prestacions –que al Priorat gestiona el Consell Comarcal a través de la seva Borsa de lloguer– van créixer notablement respecte a l'any anterior, en haver-se tramitat un 21,7% més d'expedients que el 2017.
Les famílies beneficiàries d'aquestes prestacions han de ser titulars d'un contracte de lloguer d'un habitatge destinat a domicili habitual i permanent i han de complir un seguit de requisits, com ara estar en risc d'exclusió social i acreditar uns ingressos de la "unitat de convivència" no superiors a 2,35 vegades l'IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya). S'entén com a "unitat de convivència" la persona o el conjunt de persones empadronades en un domicili, amb independència que tinguin relació de parentiu entre elles o no.
D'acord amb aquests paràmetres, la Borsa de lloguer del Consell Comarcal del Priorat va tramitar 129 expedients el 2018 davant dels 106 de 2017, una diferència que representa el creixement ja esmentat del 21,7%. D'aquests 129 expedients, 7 van ser denegats. Els 122 expedients aprovats finalment, en complir tots els requisits, han comportat una suma anual de 179,650 euros, la qual cosa representa un import total de 15.498 euros cada mes, un 18,20% superior al balanç de 2017. Les prestacions poden suposar un import màxim de 240 euros mensuals i un import mínim de 20 euros mensuals.
En paraules del president del Consell Comarcal del Priorat, Jordi Sabaté, "una vegada més, que a la comarca del Priorat hi hagi 122 famílies que acrediten que no poden pagar el lloguer, posa de manifest com les institucions hem de seguir cuidant la Borsa de lloguer social perquè la precarietat viu instal·lada entre nosaltres". En aquest sentit, Sabaté creu que és fonamental "el paper sovint poc visible que es presta des de l'àrea de serveis socials o la Borsa de lloguer del Consell Comarcal del Priorat, que fan una feina silenciosa però que és absolutament necessària".
Pel que fa l'estadística de consultes d'informació ateses a l'Oficina d'habitatge i Borsa del Lloguer del Consell Comarcal, les xifres de 2018 també evidencien un interès creixent per aquest servei, en atendre 1.429 consultes i un total de 1.102 persones al llarg de l'any. Es tracta d'un increment del 16,65% (pel que fa a les consultes) i d'un 15% (pel que fa a les persones ateses) en relació a 2017.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics