Dijous, 21 de Novembre de 2024

Els Guiamets col·locarà una placa ‘stolpersteine’ en homenatge a Neus Català

23 de Gener de 2018, per Redacció
  • Neus Català, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

El proper 25 de gener, a les 11 del matí, l’ajuntament dels Guiamets, el Memorial Democràtic i l’Amical de Ravensbrück han impulsat la col·locació d’una placa a la porta de la casa natal de Neus Català. Aquest rètol és obra de l’artista Gunter Demning i es tracta d’una ‘stolpersteine’ (pedres de topada). Cal recordar que Català va ser deportada a Ravensbrück per haver col·laborat amb la resistència francesa després d’exiliar-se durant la Guerra Civil espanyola. 

L’acte se celebrarà a les portes de la casa natal de Català, situada al número 3 del carrer Nou, dels Guiamets i hi intervindran Carme Garcia, directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat de Catalunya, Anna Sallés presidenta de l’Amical de Ravensbrück, Margarita Català, filla de Neus Català i Miquel Perelló, alcalde dels Guiamets. A continuació, Demning procedirà a lacol·locació de la placa i la cantant Marina Rossell clourà l’acte amb la interpretació d’algunes peces.

Una biografia de lluita

Nascuda als Guiamets el 1915, Català va formar de les JSUC i el 1936 es trasllada a Barcelona. Amb el final de la Guerra, creua la frontera amb els infants de la colònia Negrín de Premià de Dalt que estaven a la seva cura i s’exilia a França on col·labora amb la Resistència. Denunciada el 1943 als nazis, un any després és deportadaa Ravensbrücki, posteriorment, al camp de Flossenburg. Després del seu alliberament, col·labora en la lluita clandestina contra el franquisme. Militantdel PCC i EUiA, és sòcia d’honor de la Fundació Pere Ardiaca, a més una de les seves fundadores. Éspresidenta de l’AmicalRavensbrück des de la seva fundació (2005) i ha rebut diferents distincions, entre elles la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat.

Les plaques

Els ‘stolpersteine’ són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades o deportades. Es col·loquen al paviment de davant d’edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar abans de la deportació. Cada llamborda és única i es realitza a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. Són obres de l’escultor Gunter Demning

Coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra el 27 de gener, la placa dels Guiamets s’afegirà a les que també es col·locaran a una desena de municipis de la comarca de la Segarra, aixícom també a Sabadell, Granollers i Girona.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics