Dissabte, 31 d'Octubre de 2020

La comunitat de regants del pantà de Riudecanyes no assisteix a la cinquena sessió de la Taula del Siurana

Pels 'reiterats incompliments' en els terminis de lliurament de la documentació de treball per part de l'Agència catalana

11 de Desembre de 2019, per Redacció
  • Una imatge del pantà

    Reusdigital.cat

La Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes ha suspès la seva participació a la cinquena sessió de la Taula del Siurana, després dels "reiterats incompliments" en els terminis de lliurament de la documentació de treball per part de l'Agència catalana de l'aigua (ACA), segons s'ha exposat a través d'un comunicat. La Comunitat ha presentat un escrit al conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, pertransmetre que suspenia la seva participació "mentre no es facilités la documentació de treball amb l’antelació suficient que permeti una anàlisi suficient del contingut, per tal de poder participar en un debat documentat i aportar el punt de vista de les parts per arribar a possibles solucions acceptables", han denunciat rels regants.

Des de la primera reunió, "i així consta en les actes, tant la Comunitat de regants com altres entitats i organitzacions participants a la Taula han reclamat a l’ACA que faciliti la informació, atesa la seva complexitat tècnica que requereix d’una anàlisi previ a les reunions" previstes, s'ha subratllat. En aquesta sessió, i des del Departament de Territori, "s’ha pretès agrupar les dues sessions que s’havien de celebrar el dia 30 d’octubre i l’11 de desembre per tractar les necessitats d’aigua del Baix Camp i els requeriments de cabal ecològic del riu Siurana, respectivament". Per als regants, aquests són "aspectes crítics" que requereixen un tractament "individualitzat, documentat, seriós i responsable", i ha dit que havien de ser objecte de sessions individualitzades, en lloc de ser agrupats en una.

El president de la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, Joan Llaberia, ha assenyalat “no es tracta d’acabar ràpid amb la taula, sinó d’acabar bé, amb acords que siguin acceptables per les parts. Aquest no és el camí que s’està seguint fins ara, al contrari. El calendari pot ser important, però ho és molt més arribar a una solució”. Fonts de la Comunitat de regants ha exposat que l'ens va rebre, el passat dilluns, un dels blocs d’informació dels temes de la Taula prevista aquest dimecres. Es tracta, s'ha descrit, d'una informació "poc completa" sobre les necessitats d’aigua del Baix Camp, sobre les quals "no ha estat ni consultada". És per aquest motiu que la comunitat va demanar a Territori l’ajornament de la taula "tot advertint que, a més, no s’havia rebut cap documentació referent al cabal ecològic del riu Siurana". La resposta ha estat que "no només no s'ha acceptat l’ajornament, sinó que ens han enviat una complexa informació tècnica sobre el cabal de manteniment del riu Siurana, amb menys de 24 hores de temps d’antelació a la reunió de la Taula".

Per a Llaberia, “aquesta forma de procedir del departament de Territori mostra un absolut menyspreu a l'adequat funcionament de la Taula del Siurana i a tots els que hi participen, molt especialment del que representen els interessos del Baix Camp, i en particular afecta la preservació de les garanties de la nostra entitat, dels seus membres i dels drets concessionals que la motiven”. Amb tot, ha manifestat “la total disponibilitat de la Comunitat de regants a seure de nou a la taula, sempre que es respectin les garanties necessàries per arribar als seus objectius: informar, exposar posicions, debatre i presentar propostes per part dels participants. Fins ara, no ha estat així”, ha reblat el president. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics