Divendres, 30 d'Agost de 2024

Quin estiu!

30 de Juliol de 2009, per Jordi Cisa

Estem a meitats d’estiu. Una època de l’any en què es modifica el nostre ritme vital. Disposem d’algunes hores extres de lleure i, per tant, de més oportunitats per fer aquelles coses que, per falta de temps, deixem aparcades la resta de l’any. Són les vacances, un moment per gaudir del bon temps i per a cuidar-nos físicament i intel•lectual.

Una de les múltiples coses que podem fer és una mica d’esport, deixant de costat la forta calor d’aquests dies, tot remullant-nos en algun indret tranquil, ja sigui a la platja o a qualsevol de les diverses piscines, públiques o privades, que tenim a casa nostra. Des del Reus Deportiu o al CN Reus Ploms, tot passant per les Piscines Municipals, podem estar llargues hores a l’aigua, fent esport i desconnectats de la quotidiana realitat.

En canvi, però, si el que busquem és informar-nos d’allò que està passant al nostre entorn o només busquem llegir un bon llibre, la cosa ja es complica força. I dic que es complica perquè l’únic equipament gratuït i públic, reusenc i comarcal, que ofereix un servei d’aquestes característiques per a una població de més de cent vuitanta-set mil persones, té un horari estiuenc francament sorprenent: només vint hores i trenta minuts setmanals! Un temps d’obertura que, sorprenentment, és duplica a d’altres biblioteques públiques de poblacions veïnes: la de Tarragona, per exemple, obre quaranta hores setmanals a l’estiu; un horari que representa, curiosament, una tercera part de les hores d’ús de les piscines municipals, que estan obertes cada dia, fins a un total de seixanta-tres hores setmanals.

Vist això, què podem pensar? Doncs que la cultura no interessa. Des del 2003, el primer estiu de funcionament han estat moltes les veus que, d’una manera més o menys notòria, han manifestat el seu descontent per aquesta dràstica reducció horària de la biblioteca reusenca, però els i les (ir)responsables de torn han continuat mantenint aquest ínfim horari estiuenc.

Per què és més fàcil pagar els impostos o les multes que llegir un llibre? Per què és més accessible ‘mullar-se el cul’ que fer treballar les neurones? Per què resulta més senzill pagar per aparcar que llegir la premsa del dia? Tant costaria ampliar les hores d’obertura de l’equipament? O, potser, si es fes pagar una entrada la cosa canviaria, tal i com passa a les piscines? Ja ho diu la dita: “la ignorància fa la felicitat”, però la felicitat dels que ens manen!

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Margarida Arnedo Martí  31 de Juliol de 2009

OBRIR ELS ULLS

 Adivino pels vostres comentaris que realment coneixeu i patiu el tema...
Jo d'altra banda aquests comentaris m'han ajudat a obrir els ulls i constatar realment que els horaris són del tot certs. La meva preocupació com a docent agafa una linía també de preocupació, quan al setembre a l'inici del curs escolar, els claustres de professors porpossin "LA BIBLIOTECA", un projecte curricular que al Departament d'Educació realment fascina, i que els mestres han de realitzar.
La qualcosa es fa realment dificil donat que els alumnes no han tingut massa oportunitat de practicar com a lleure durant l'estiu.
Res més fàcil que comprovar-ho... Malgrat tot el que podem dir o no dir, hi han uns fets i unes estadístiques que ens persegueixem
fins i tot si ho ignorem...
Paraules com: "llei", "normatives", "gestionar", poden esdevenir sense massa sentit i fins i tot vuides, si no admeten que estem a les baceroles pel que fa el nivell Europeu.
Us desitjo un bon estiu, i com tots sabem "Un llibre és un bon amic...", gaudiu de la seva companyia, és una recomanació..., sense ànim d'ofendre.

Francesc  30 de Juliol de 2009

"Manen"

Solament vull dir qué a mí no en mane ningú, els qué estan al consistori han de fer cumplir les normatives i gestionar els diners que mitjançat els impostos recapten. Qui té el mandat és la propia llei i qui l´aplica és el jutge. Pot ser la ignorància fa la felicitat, peró no hi ha res pitjor que un ignorant superbiós. Un altre cosa, és qué gestionin millor.