Divendres, 19 d'Abril de 2024

Aigües de Reus treballa diversos projectes per millorar l'aprofitament dels recursos hídrics propis

Són, entre d'altres, la recuperació de l'antiga bassa del Mas Iglésias i de les mines i aqüífers del terme municipal

20 d'Agost de 2018, per Redacció
  • Els horts urbans de Sol i Vista s'abasteixen amb aigua no potable

    Cedida

  • Interior de la mina de Monterols

    Cedida

  • Instal·lació per a la filtració de reg al Tecnoparc

    Cedida

  • Una imatge de la Boca de la Mina

    Cedida

  • Càrrega d'aigua no potable per als vehicles de neteja

    Cedida

Dies enrere es va donar a conèixer que Aigües de Reus està duent una sèrie de tasques amb la intenció de millorar els recursos hídrics propis, així com de l'aigua no potable per al regadiu d'horts, entre d'altres opcions. De fet, tal i com han subratllat fonts de l'empresa municipal, ja fa anys que a la ciutat se n'usa per netejar la via pública "amb plenes garanties sanitàries i perquè no pot fer-se servir per a l'ús de boca per la seva baixa qualitat". Ara per ara, hi ha diversos treballs en marxa, que passen per la instal·lació de canonades a l'antiga bassa de Mas Iglésias. Aquesta ha estat recuperada a partir d'una inversió de 40.000 euros feta pública al juny, en el marc d'un projecte que preveu una zona de lleure per als veïns el seu entorn. Tal i com es va apuntar llavors, la voluntat del consistori és que aquest mes d'agost pugui presentar-se. 

Recuperació de les mines i aqüífers

L'arranjament de l'antiga bassa ha inclòs la seva adequació, la recuperació de l'antic pou, i la ja comentada instal·lació de canonades. El resultat ha estat la conversió en un dipòsit que, s'ha subratllat des d'Aigües de Reus, "farà possible el regadiu de manera eficient". En aquest cas, es tracta d’aigua "amb una important presència de nitrats, i que no pot destinar-se a ús de boca", s'ha puntualitzat.

A banda, la societat té altres projectes en marxa. És el cas dels treballs que es realitzen per a la recuperació i manteniment de les mines i aqüífers que hi ha al terme municipal de Reus "per tal de potenciar el consum d’aigua de proximitat". I és que, sovint la baixa qualitat de l’aigua de determinades mines i aqüífers "tan sols permet destinar-la a algun usos molt concrets, com poden ser la neteja viària o el reg de jardins i horts urbans", s'ha detallat. De fet, Aigües de Reus ja aprofita actualment l’aigua dels minats de Monterols i Hidrofòrica per a ús de boca, i segons s'ha exposat "la prioritat més immediata és la millora d’aquestes captacions que ja es duen a terme".

En una segona fase, aquesta a més llarg termini, l’objectiu del projecte passa també per la possibilitat de recuperar les mines d’Almoster i del barri Fortuny, ara per ara inutilitzades, i destinar-ne els seus recursos a usos que no precisen d’aigua potable. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, ha assenyalat que "a la ciutat sempre hem estat responsables amb l’ús de l’aigua, perquè som plenament conscients que per a nosaltres és un recurs escàs que ens cal cuidar, i és per això que no podem baixar la guàrdia i ens cal seguir treballant en la recuperació de recursos hídrics". Un exemple d'aquesta estratègia és la reutilització d’aigua no potable, "que ja és una realitat en diverses zones de la ciutat".

Sectors de la ciutat on s'usa l'aigua no potable

Rubio ha destacat igualment la xarxa de distribució paral·lela a la d’abastament al polígon Agro Reus. Aquesta, ha explicat, s’abasteix d’aigua no potable procedent dels pous anomenats City, Roquís i Agro Reus, "amb una important presència de nitrats i que, per tant, no pot subministrar-se per a ús de boca", ha detallat el regidor. D’una banda, aquesta aigua es destina a la càrrega dels vehicles dedicats a la neteja viària, cosa que permet la neteja integral de tota la via pública de la ciutat.

Al polígon Agro Reus també hi existeixen punts de càrrega a les dependències d’Aigües de Reus, amb la qual cosa "és possible la càrrega dels camions de la neteja del clavegueram o l’ompliment de piscines privades", entre d’altres finalitats. Aquest recurs es destina, d'igual manera, al regadiu dels horts urbans que hi ha al barri reusenc de Sol i vista.

A més, el sector del Tecnoparc també es beneficia de la utilització d’aigua no potable", s'ha manifestat des d'Aigües de Reus, on una xarxa separada permet el regadiu de tota l’àrea, així com disposar d’una presa per als vehicles de la neteja. En aquest cas, la xarxa s’abasteix d’aigua no potable procedent de la recuperació del minat del Gilet, tot i que al mateix temps hi ha l'opció de connectar-se amb l'aigua amb l’aigua del Molinet, reciclada i provinent de l’Estació Depuradora de Reus, que es pot utilitzar per a reg després d’un tractament previ, i que pot fer-se a les pròpies instal·lacions del Tecnoparc.

Objectius de cara l'any que ve

Aigües de Reus ha subratllat que reutilització d’aigua no potable "també beneficia la comunitat de regants del Molinet, que rep aigua tractada a l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) per als seus usos agrícoles i de reg". Aquesta és, de fet, una experiència pionera a Catalunya i a l’Estat pel que fa l’aprofitament de l’aigua residual per a usos agrícoles, "el que històricament ha situat Reus com una ciutat capdavantera". En aquesta línia, cal recordar que la primera depuradora de l’Estat es va construir a la ciutat, als anys 1930 del segle passat, per destinar l'aigua depurada a usos alternatius.

L’agricultura, però, no és l’única destinació que es dóna a les aigües procedents de depuració de la ciutat. S'utilitzen de la mateixa manera en el reg de zones enjardinades d’urbanitzacions pròximes de la ciutat, o a les instal·lacions del Club de golf Aigües Verds. L’aigua de la depuradora, a més "i com és lògic, també es destina a la pròpia EDAR, amb la qual cosa serveix per a la refrigeració de màquines, neteja i reg de jardins", s'ha indicat des de l'empresa. Per tot plegat, i més enllà del benefici per al medi ambient, "suposa un important estalvi econòmic, en plena consonància amb els principis de l’economia circular”, ha assegurat el regidor Rubio. 

En conseqüència, aquest ha avançat que l'objectiu d'Aigües de Reus és "seguir aprofundint en aquesta política d’usos de l’aigua reciclada que, lògicament, permet alliberar aigua potable de la xarxa principal i de les fonts d’abastament". Ja de cara a l'any vinent, la voluntat és invertir "en la millora de la qualitat de l’aigua que s’obté en els pous de l’àrea de Bellissens, amb la idea que pugui destinar-se a usos de boca, després de la instal.lació d’un sistema de tractament per a la reducció de nitrats", s'ha apuntat. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

mina de monterols aigües de reus reusdigital
tecnoparc reusdigital aigua reg aigües de reus reusdigital
boca de la mina reus reusdigital
aigües de reus reusdigital vehicle neteja

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  20 d'Agost de 2018

Hace falta bajar el precio del agua

Lo que tienen que hacer si les sobra el dinero es bajar el precio del agua, menos directores, menos tecnicos, reducir los gastos,tienen que saber que estan trabajando en un palacio de cristal y que no es necesario, bajar el precii del agua es vitalllll