Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Amazones que combaten a la xarxa i hi guanyen

Tres estudiants de primer de batxillerat de l’INS Baix Camp de Reus reben el primer premi català del concurs ‘Odissea’

  • La professora, Sílvia Icart, les joves i la presidenta de l'APLEC, Meritxell Blay

    Cedida

La Gabriela Stroe, la Cristina Savitska i la Júlia van der Werken es fan anomenar 'Les Amazones' però no han hagut de tallar-se un pit per lliurar cap combat. Són, però, guerreres i ardides com les mítiques combatents i (molt important) victorioses davant 475 grups rivals de 69 centres de tot el país participants en el concurs de cultura clàssica ‘Odissea’ organitzat a Catalunya per l’Associació de Professors de Llengües Clàssiques (APLEC). Un concurs que aquestes tres alumnes de primer de batxillerat de l’institut Baix Camp de Reus van guanyar el passat febrer i del qual han rebut el premi aquest passat divendres al matí a la seu de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).

“Des del principi teníem moltes ganes de guanyar”, afirma rotunda Stroe qui, juntament amb Savitska ja va participar, sense èxit, en aquest concurs l’any passat a quart de l’ESO sota el mateix apel·latiu guerrer. “Enguany hem vingut amb més forces”, afegeix aquesta alumna que està valorant estudiar en el futur traducció i interpretació o optar a ser mosso d’esquadra. Enguany, amb el reforç a l’equip de van der Werken sembla que el triomf els ha estat finalment propici. I no era pas fàcil. De fet, el concurs ‘Odissea’ es convoca a nivell de tot el territori estatal a través de preguntes 'online' de cultura clàssica que els participants han de respondre sobre matèries concretes d’aquest àmbit.

Enguany, la temàtica general era la ciència i la tecnologia en l’època clàssica i els sis centres que van arribar a la final catalana van haver de donar resposta a una superpregunta que es contestava gràcies a les inicials de les 12 preguntes prèvies. De fet, una única lletra equivocada en la resposta a una superpregunta va impedir a 'Les Amazones' continuar competint en la seva vessant estatal. 'Alea iacta est', que haurien dit els antics romans. “L’important no és tant els coneixements que tinguis en la matèria sinó la gestió que fas dins de la recerca d’informació a la xarxa i la rapidesa", explica la professora del centre, Sílvia Icart. “En aquest concurs he après que l’internet és gegant”, comenta Savitska., alhora que Stroe complementa l’afirmació tot dient que van haver de buscar en pàgines de diferents idiomes fins trobar les solucions a les preguntes del concurs.

Tot plegat, uns factors que potencien la competència digital dels alumnes i els ajuda a triar la informació correcta de la que no ho és en aquest gran contenidor que són les xarxes. “Tenim molt clar que s’ha de donar una mica de visibilitat de les matèries d’humanitats que a vegades s’obliden i donen una formació important” afegeix Icart. Per aquest motiu, la participació en el concurs forma part del projecte de centre, un aspecte que pot haver ajudat a que l’institut Baix Camp hagi arribat en diferents edicions a llocs alts de la classificació catalana. “El llatí està present en tot com ara la farmàcia, les plantes… D’aquesta llengua provenen moltes paraules”, apunta Savitska qui, al igual que les seves companyes, és estudiant del batxillerat social humanístic i s’ha matriculat en llatí però també en matemàtiques.

“El grec és més minoritari, malgrat que trobo que ajuda molt”, assenyala la professora sobre la xifra d’alumnes que es decanten per l’opció d’humanitats pura. “El meu pare i la meva mare són els dos de ciències i sóc com la primera que estudia alguna cosa més cap a lletres”, comenta van der Weken sobre la mirada que avui en dia tenen determinades opcions del currículum de secundària. Unes opcions que, amb propostes com el concurs ‘Odissea’, poden trenca resquemes sobre el món i la cultura clàssica i fer que unes joves amazones vencin moltes batalles.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics