Divendres, 19 d'Abril de 2024

Andreu Martín: 'Un bon resultat l'any vinent serà el que ens faci determinats per encapçalar el govern'

L'alcaldable socialista garanteix que no posa 'línies vermelles' a les altres forces a la recerca de possibles pactes

26 de Juliol de 2018, per Marc Busquets
  • Martín, en una imatge d'arxiu, a la seu del PSC Reus

    Reusdigital.cat

Andreu Martín (Reus, 1965) encapçalarà la llista del PSC a Reus de cara a les eleccions de l'any vinent. En l'actual mandat, i després de canvis i relleus al seu grup municipal, l'ha acabat liderant. Amb la salut i l'ensenyament com a eixos al programa, el socialista s'obre a dialogar amb totes les forces després de les municipals a la recerca de possibles pactes que permetin construir "un Reus amb majúscules". "El nostre projecte és ampli", subratlla, tot instant els altres partits a assolir grans consensos. 

Som a una mica menys d'un any de les municipals, però sembla que ja se sigui en campanya.

Sí, crec que sí. Sumant una llarga precampanya, en què ens hem hagut d'ocupar de diverses coses, i d’acabar amb la gestió d’un mandat. Un mandat que, a nivell de govern, està sorprenentment caracteritzat per la comunicació d’accions de petita magnitud. Ara reformem els vestuaris d’un estadi, o fem una actuació en els patis de les escoles bressol, quan ens consta que hi ha problemes de personal i de mobilitat molt importants i molt greus, etcètera, etcètera... Tot plegat demostra que aquest final de mandat estarà a l'alçada petita del que ha estat l’obra del govern.

Creu que prorrogarà els comptes, l'any vinent?

Té l’opció, sí. No crec que sigui un problema per a la ciutat, ja que ens ens esperen elements econòmics que faran la necessitat de modificar els comptes d’una manera important, canviar els comptes amb una expectativa d’ingressos i una realitat de despeses. En la despesa no hi hauria d'haver elements que reclamin d’una dotació d’ingressos més important, i per tant no crec que sigui un problema. El problema no és en aprovar o no els pressupostos, sinó que siguin bons per la ciutat i el problema és que tots els que, des del nostre punt de vista, ha presentat el govern han estat pressupostos que no il·lustraven cap itinerari a mitjà termini per a la ciutat, han estat per anar gestionant el dia a dia, el que va sorgint... I això, si ets un alcalde amb una visió de comptable d’una petita empresa, pot estar bé, però per a una ciutat de més de 100.000 habitants i baixant, per cert, doncs no. Es necessita cada cop més. I això no hi és, als pressupostos, i és el realment preocupant.

En tot cas, Pellicer i Enrech sempre s'han presentat com bon gestors i han reduït el deute.

Clar, però qualsevol dels crèdits a llarg termini, quan es formulen, vénen acompanyats d’una temporalització d’un calendari de pagament. Si vostè té un habitatge que ha d’anar pagant, es devia trobar que quan va signar la hipoteca tenia un calendari detallat amb el que havia de pagar cada mes. I això és el que fan els responsables quan formulen aquestes inversions amb el seu finançament, i això és el que abans de provar que es pot realitzar, s’ha de veure si aquest ajuntament podrà gestionar i podrà suportar. Estem parlant que un tant per cent de despesa d’aquest finançament ve a ser un 12-13% anual, i per tant és una xifra absolutament comparable amb la d'altres municipis de les característiques de Reus. Recordem que tenim una quantitat d’empreses molt important. Això significa que no és un problema i que s’està pagant el que toca des del primer dia que es formulen aquests crèdits. El normal és que es pagui. No paguen més del que hauríem de pagar. A nivell econòmic són uns gestors normals, no fan res d'extraordinari, la veritat sigui dita, i la ciutat està plenament capacitada per gestionar aquests paràmetres.

El PSC Reus creu que el consorci de l'Hospital serà aviat una realitat? Ciutadans ja ha dit que no creu que sigui una prioritat ni per a Pellicer ni per a Llauradó.

En primer lloc, Ciutadans està donant suport en aquest plantejament al govern. Són al mateix projecte. D’alguna manera, s’haurien de fer corresponsables d’haver optat per aquesta possible solució per a la situació de l’Hospital. Nosaltres ja fa més d’un any, probablement anem cap a dos, que dèiem que la solució era que la Generalitat de Catalunya, amb el CatSalut, entrés al consell d’administració de l'Hospital de forma immediata, i si convenia amb majoria en el procés d’administració. Això es va parlar amb la regidora Llauradó, i li vam oferir el nostre suport perquè això fos viable. Per tant, el CatSalut ja podria ser a l'administració de l'Hospital de fa un parell d'anys posant ordre en allò que fos possible, si bé trobem que el problema no ha estat la gestió. El problema, des del nostre punt de vista, és de manca de finançament. No hi ha el finançament suficient per afrontar l’activitat de l'Hospital i la quota de pagament que s’utilitza per pagar a través del lloguer de l’Hospital. És impossible, i és el que està produint dèficits milionaris. Creiem que si s’hagués fet efectiva aquesta proposta, probablement avui tindríem una situació de l'Hospital més ordenada. Ens n'anem, a més, a un nou dèficit enguany també, que ascendirà a milions d’euros. És molt preocupant i evidentment aquests actes de signatura que feia l’alcalde amb el llavors conseller de Salut, el senyor Comin, no van servir de res, van ser pura escenificació i, per tant, no són una solució viable. El que es necessita no són coses que 'ja tindrem quelcom i no sé quan'. No, no. Necessitem solucions per implementar-les immediatament. Això és el que necessita l’Hospital i és el que amb aquest govern no tenim.

Van liderar el pacte de Salut. Què ha generat?

Estem absolutament satisfets amb el plantejament del pacte de Salut. Era un plantejament que volia despolititzar el consell d’administració. El consell d’administració de l’Hospital estava excessivament polititzat, en el sentit que hi ha representants dels diferents grups polítics. El que no té sentit és que un consell d’administració, que el que ha de fer és prendre iniciatives per tal que la gestió de l’hospital sigui la que es necessita, es converteixi en un escenari de debat ideològic i de lluita per veure qui aconsegueix portar als jutjats alguns dels problemes que pot tenir el centre. Era absurd i necessitàvem un espai diferent. Això és el pacte de Salut. El pacte és molt transversal, hi ha moltes entitats, i crec que s’ha pogut fer una feina d'una certa planificació i un cert alineament cap a l'Hospital, que també ho necessitava. D’aquest hospital tothom en dubtava. Que si era massa gran, si era o no el que necessitava la ciutat, si era o no el moment que tocava... El pacte va rebre un suport molt ampli i, des del nostre punt de vista torno a dir que n'estem satisfets. Creiem que el govern i la regidora Llauradó, en certa manera, han perdut oportunitats del que ens podia donar el pacte de Salut. Podria haver donat molt més del que ha donat, és a dir, que al capdavall el que es pretenia era exposar tothom darrere del que era el nostre projecte per a l'Hospital per defensar-lo davant del CatSalut, mantenir-lo i potenciar-lo per tal de continuar desenvolupant aquesta capitalitat sanitària al sud del país i continuar a partir de Reus, tot oferint serveis a altres equipaments sanitaris. Això és el que no han sabut aprofitar, i són ells els que hauran de respondre de la seva gestió.

Temps enrere va demanar un ple monogràfic sobre educació. Quina resposta li han donat?

Cap. No va haver-hi cap resposta a aquesta petició de fer un ple monogràfic sobre educació. Per tant, en absència de resposta, el que vam voler és plantejar aquelles iniciatives que, amb la implicació del sector educatiu i dels tècnics i funcionaris coneixedors de la situació a la ciutat, probablement ens haguessin conduït a acords reeixits com els assolits quan vam tenir un ple centrat en la salut. La nostra resposta és que si ells no volen fer un ple monogràfic, nosaltres insistirem en portar tot allò que calgui sobre la situació de l'eduació als plens, ja que la seva gestió ha estat errònia, com quan es van haver de tirar enrere en el tancament dels grups de P3. És evident que aquesta ciutat necessita pensar; però pensar col·lectivament, no des d'una posició que s'ha demostrat clarament errònia i perjudicial per a tots en matèria d'educació, que és importantíssima.

Situem-nos en un escenari posterior a les eleccions. Tot fa pensar que la governabilitat serà molt complexa. El PSC s’ha marcat alguna línia vermella pel que fa a possibles pactes?

Nosaltres no posem cap línia vermella, i seria bo que ningú en posés. De fet, això és un sistema democràtic, és a dir, que cadascú hauria de tenir a la taula les ofertes que si li plantegen per escollir, donar-hi el seu suport i, amb aquesta representació, que els electes intentin que hi hagi un govern representatiu de la voluntat ciutadana. I creiem que això exigeix no posar línies vermelles. De fet, les línies vermelles les posa la gent durant les negociacions. És a dir, tots tenim el nostre propi projecte, amb una prova electoral, que d’alguna manera representa qui ens ha votat i que has de defensar. Cal buscar en quins elements tenim consensos i en quins elements hi ha una diferència que ens obliga a fer renúncies parcials. Això crec que és fer política, i Reus el que necessita ara és fer una política diferent de la feta fins ara. Hem tingut un govern amb 11 regidors, amb minoria fins al final, perquè l'alcalde no ha volgut esforçar-se en buscar consensos amb els altres grups i a renunciar a segons què. Si n'hagués estat capaç, hagués tingut un govern més ampli i més representatiu de la ciutat. Això és el que crec que ha de ser diferent i, per tant, hem de deixar de ser una ciutat amb un govern i una realitat en minúscules i passar a un Reus en majúscules. Això s’ha de traduir en un govern fort, que vagi unit sobre uns elements que tothom accepti i que sigui capaç a la vegada de renunciar. Si això és així, podrem tenir una situació a quatre anys molts més positiva que la d'aquest actual mandat.

Aquest Reus en majúscules al qual es refereix, passa per la sociovergència de la qual va alertar Ciutadans temps enrere?

Això dependrà dels resultats de la ciutadania. Els resultats, al final, donen poques opcions. Si es fixa en els actuals, se n'adonarà que per a Pellicer ja van ser bons perquè era molt difícil trobar una majoria alternativa que els hagués censurat i tret de l’alcaldia. En ell ha estat evident, però clar, que sigui evident no significa que tu com a polític hagis de dir 'això ja m’està bé, com que no es podran posar d’acord per treure'm la cadira, faig el que vull'. Els resultats parlaran. Nosaltres, el que volem, és encapçalar el projecte nou que necessita la ciutat, i volem que aquest sigui ampli. Aquest són els dos elements clau. El nostre projecte requereix que no hi hagi línies vermelles per part de ningú, i significa que ens hem de posar d'acord en allò que ens és comú, en la promoció de la ciutat i en el benestar dels ciutadans. L'altre element essencial és que s’ha de debatre de la ciutat. Darrerament n'estem parlant poc, i en canvi parlem molt més d’altres coses que són importants i que interessen als ciutadans, sí, però això no ens ha de fer deixar de tractar temes seriosos als quals no s'està fent front. 

Té la llista de les municipals de l’any vinent ja al cap? Pot avançar si cap dels regidors actuals o tots ells repetiran?

No tinc la llista, no n'hem començat a parlar, però sí que tinc clar que els regidors actuals han de tenir un paper important a la de l'any vinent. S’ho mereixen, perquè han treballat molt. Això ho tinc al cap, però no està parlat. Hem de parlar amb tots. La llista en global és important, i el lloc que ocupa tothom, però també tenim altres elements a considerar en el nostre partit, com la paritat en les llistes. El que és rellevant és que tothom entengui que la llista que presentarem serà per fer quelcom per a Reus. No s’acaba en la llista, no s’acaba en el perfil de les persones que hi siguin. L’important serà comprovar si la llista que fem ens servirà per tirar endavant el nostre projecte. Intentarem, a més a més, desenvolupar-la al màxim amb la ciutadania en els propers mesos. Primer, parlarem de quin tipus de persones necessitem i en quins llocs han de ser per tal de ser eficaços.

Quins serien uns bons resultats per al PSC l'any que ve?

Aquesta és fàcil. No cal intentar especular per tal de justificar-se després. Un bon resultat seria quelcom millor al que tenim ara, i qualsevol millora seria un bon resultat. Algú podria pensar que en la situació que estem, la fotografia actual pot ser una fins i tot bona, o que jo intenti defensar que podríem estar amb menys regidors i que tenir els mateixos l'any vinent seria un bon resultat. Han passat moltes coses els darrers mesos, i en poden passar moltes altres més. Estic convençut que no traurem majoria absoluta. És inviable, cap grup municipal la traurà. Però és evident que un bon resultat seria augmentar el nombre de regidors que tenim en aquest moment, i un molt bon resultat seria que aquest nombre de regidors fossin determinants per encapçalar el projecte de ciutat que Reus necessita. Això és el que crec que hem de comunicar a la ciutadania. Si els votants volen un projecte diferent del que s’ha desenvolupat fins ara, una manera de fer diferent de l'actual, no han de donar suport als mateixos partits que són ara al govern. Hem comès encerts i errors, evidentment, en la nostra gestió; però tenim molts anys d'experiència al govern, i creiem que hem de defensar que hi ha un altra manera de fer a la ciutat, i que aquesta manera de fer és possible amb nosaltres. Per tant, un bon resultat serà el que ens faci determinats per encapçalar el govern municipal. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan R.P.  26 de Juliol de 2018

Vostè no!

O el PSC presenta un altre candidat o està mort