Dissabte, 10 d'Agost de 2024

Andreu Mayayo: «Reus era el cor de Josep Solé Barberà»

04 de Juny de 2022, per Isabel Martínez
  • Imatge de l'acte celebrat al Centre de Lectura

    Isabel Martínez

Primer diputat del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) per Tarragona a les eleccions de 1977, mític advocat defensor al Procés de Burgos, redactor de l’Estatut de Sau, polític carismàtic...Josep Solé Barberà sempre va tenir una especial estima per la capital del Baix Camp, un indret on va ser fonamental en la unificació i articulació del PSUC durant la Guerra Civil. “Reus era el cor de Solé Barberà, era aquella revolució amb què van tocar el cel amb els dits” ha assegurat Andreu Mayayo, aquest divendres al vespre, al Centre de Lectura on ha participat al cicle “Veus del PSUC a Reus”. Cal recordar que l’historiador va editar, el 2007, el complet llibre Josep Solé Barberà. La veu del PSUC sobre la seva figura i la contribució política d’aquest personatge cabdal en la història política catalana.

En una exhaustiva xerrada, Mayayo ha assenyalat el paper dirigent de Solé Barberà en la unificació de les joventuts dels quatre partits (la federació catalana del PSOE; el Partit Comunista de Catalunya; la Unió Socialista de Catalunya i el Partit Proletari Català) que acabaran convergint en el PSUC. Una organització potent de nova creació, les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC), en les qual Solé Barberà esdevindrà un portaveu important en un moment vital, el de l’inici de la guerra. “Fa pràcticament de secretari del comitè, porta Propaganda i incauta el Diari de Reus com a portaveu del comitè antifeixista” la trajectòria del polític nascut a Llívia el 1913 és fonamental tot i la seva joventut en el moment de l’esclat de la guerra.

Josep Andreu Abelló, Ramir Ortega...”Si una virtut tenia Josep Solé Barberà és que sempre feia amistat, tenia una gran capacitat per a l’empatia” ha subratllat Mayayo sobre el polític. En la seva explicació, Mayayo ha recorregut també els anys de formació política de Josep Solé Barberà qui, inicialment, va ser pròxim al Bloc Obrer Camperol (BOC) i al primer nucli comunista de Reus vinculat a la família de Josep Banqué. Així mateix, ha fet referència a la seva relació sentimental amb la reusenca  Carmen Punyed Wyneken, tieta de l’actual alcalde, Carles Pellicer.

Condemnat a mort tant durant la Guerra Civil com pel franquisme, Mayayo ha destacat que Solé Barberà va esperar l’execució de la darrera pena durant 157 dies fins que Franco li va commutar. “No va ser a través de la família de Serrano Súñer” ha precisat l’historiador per desmentir el possible paper que hauria jugat la germana de Carmen Punyed Wyneken. Després de ser traslladat a la presó d’Alcázar de San Juan des de la Model, Josep Solé Barberà es va veure obligat, un cop alliberat, a exiliar-se a la Manxa on va treballar en una empresa de vins fins que va poder retornar a Catalunya. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges