Dimarts, 16 d'Abril de 2024

'Cuidar-se mentalment és tan important com fer-ho físicament'

La Fundació Rosa Maria Vivar ha fet proves neuropsicològiques a persones majors de 50 anys en el marc de la campanya 'Cuida el teu cervell', pel Dia mundial de l'Alzheimer

21 de Setembre de 2020, per Joan Gomis
  • Els veïns de més de 50 anys que s'han volgut sotmetre a la prova ho han fet al centre reusenc

    Joan Gomis

  • J.G.

  • J.G.

  • J.G.

  • J.G.

Des de 1994, el 21 de setembre es commemora el Dia mundial de l'Alzheimer per visibilitzar i donar suport a les persones afectades per la demència cerebral, que encara avui dia es desconeix quin o quins factors la provoquen. A l'estat espanyol hi ha registrats 1.200.00 malalts, segons dades de la Confederació espanyola de l'Alzheimer. Coincidint amb aquesta data, la Unitat de la memòria de Fundació Rosa Maria Vivar i el Centre Terapèutic d'Estimulació Cognitiva per a l'alzheimer han impulsat una iniciativa que du per nom 'Cuida el teu cervell'.

Al llarg de tres dies, les persones a partir de 50 anys que ho han desitjat han estat sotmeses a una valoració neuropsicològica gratuïta per detectar o rebutjar qualsevol trastorn cognitiu. La coordinadora neuropsicòloga de la Fundació Rosa Maria Vivar, Marga Torrente, atén Reusdigital.cat. Apunta que es desconeix què provoca l'alzheimer, però que interacciona "un 5% de component genètic a través de mutacions". L'altre percentatge es desenvolupa esporàdicament. Al cervell de les persones afectades s'hi produeixen dos tipus de lesions neurodegeneratives: l'acumulació de plaques de proteïna beta-amiloide i de cabdells neurofibril·lars de proteïna Tau. "A vegades una descomposició del sucre pot provocar pèrdues de memòria, o la hipertensió que pot originar petits microinfarts que van minant", indica.

És per tot això que Torrente considera que "valorar-se mentalment és tan important com valorar-se físicament". "Ens hem de preocupar per les petites coses per actuar a temps", conclou en aquesta línia.

'Cuida el teu cervell'

Les proves, d'entre 30 i 40 minuts de durada, analitzen la memòria, la capacitat de control, la flexibilitat mental, i es controla la simptomatologia ansiosa i depressiva, entre altres. Posteriorment, les neuropsicòlogues del centre realitzen una valoració inicial amb els informes obtinguts, i a partir d'aquí, planifiquen el tractament i un posterior seguiment, si s'escau.

Es registra que cada any, un 25% de les valoracions fetes detecten alteracions cognitives. Una d'aquestes és l'alzheimer. Amb tot, la coordinadora de neuropsicologia fa una crida per incrementar el nombre de proves. Torrente també explica que, amb els pas dels anys, hi ha hagut diverses línies d'investigació per detectar l'aparició de la demència al cervell humà. "S'ha estudiat l'exposició amb l'alumini, contaminants químics, o els conservants", descriu. Recomana dur a terme un estil de vida saludable.

Existeix, a més, un paral·lelisme entre l'alzheimer i el coronavirus. Es busquen els antídots, com per exemple, una vacuna. Aquesta, però, no arriba per ara. "No crec que sigui a curt termini, malauradament", apunta Torrente en relació amb la del seu camp d'investigació.

Fundació Rosa Maria Vivar

Es tracta d'una organització sense ànim de lucre instal·lada a Reus el 2018. Compta amb una divisió on s'hi realitzen diagnòstics cognitius, sessions terapèutiques per a persones amb demència, servei de fisioteràpia, terapeuta, animadors, i logopeda, entre altres. "És molt important treballar la part cognitiva, però també l'emocional. "No volem que es perdin les capacitats, volem que el pacient tingui qualitat de vida i estigui content per a reduir una possible conducta de risc", conclou Torrente.

Al llarg de les darreres setmanes, la Fundació Rosa Maria Vivar ha realitzat altres campanyes per visibilitzar l'alzheimer i conscienciar la població, com la travessia solidària des de l'Ampolla fins a Salou per mar obert, a càrrec del nedador reusenc Jordi Cervera, o els 87 quilòmetres recorreguts des de l'Amposta fins a Reus protagonitzada per cinc corredors. Tots els fons recaptats es destinaran a finançar els jardins terapèutics i el mobiliari de treball exterior del centre.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Dia mundial alzheimer reus reusdigital 2020
Dia mundial alzheimer reus reusdigital 2020
Dia mundial alzheimer reus reusdigital 2020
Dia mundial alzheimer reus reusdigital 2020

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics