Dilluns, 13 de Maig de 2024

Directors de cinema per un dia

El curs de l'Escola de Cinema de Reus ha finalitzat aquesta setmana amb la realització d'un curtmetrage produït i guionat pel seus alumnes

30 de Juliol de 2016, per Ana Ballesteros
  • En ple rodatge dels alumnes del Taller de Cinema per a Joves

    Ana Ballesteros

  • Escenes del curtmetratge rodat pels alumnes del Taller de Cinema per a Joves

    Ana Ballesteros

  • Ana Ballesteros

  • Ana Ballesteros

El Taller per a Joves que s'ha impartit a l'Escola de Cinema de Reus (ECIR) ha finalitzat aquest divendres, 29 de juliol, per la porta gran amb la realització d'un curtmetratge de 5 minuts produït i executat íntegrament pels seus alumnes, un grup de sis joves d'entre 14 i 16 anys. La peça tracta una senzilla història de suspens entre dos personatges i està basada en una problemàtica molt actual, l'embargament d'un bar. Els protagonistes, una banquera disposada a fer la seva feina i a expropiar el negoci d'un pare de família que farà qualsevol cosa pels seus fills.

El curs l'han impartit Daniel Villanueva, director de l'Escola i encarregat de la teoria, Esther Borrull, tècnica de rodatge i David Pallarès, dedicat al muntatge. Villanueva comenta que l'objectiu del curs ha estat el de planificar els seus projectes i que ells mateixos, partint d'una idea i un guió, "puguin plasmar-ho en imatges i que ho facin de manera ordenada". Durant aquestes setmanes, els alumnes han realitzat tres pràctiques amb l'objectiu de familiaritzar-se amb les directrius i tècniques del món cinematogràfic com l'eix escènic, la planificació de rodatges i pla de treballs, o la direcció als actors. "Les pràctiques pretenen aplicar tots els conceptes teòrics perquè s'adonin que tota la teoria té un sentit i no es dóna perquè sí", explica Villanueva.

Les dues primeres pràctiques es van realitzar durant les primeres setmanes de juliol, seguint el mateix procediment per cadascuna. Durant aquestes, tots els alumnes s'han adaptat als diferents rols cinematogràfics com direcció, producció, so o càmera. Després del rodatge, cadascú feia el seu propi muntatge. El que més ha costat, segons el professor David Pallarès, és que els alumnes treballessin en equip. "Quan han aconseguit treballar en equip els ha sortit molt bé, hem aconseguit que treballin junts i que vulguin seguir fent curtmetratges", ha expressat.

Un rodatge en un sol dia i en un mateix espai

La darrera pràctica, la del curtmetratge, s'ha preparat durant les últimes dues setmanes de juliol. Cada alumne va presentar un guió, i finalment va ser la idea de Víctor Torrents la que s'ha tirat endavant, ja que era la que millor s'adaptava a les condicions que exigia el fet d'haver de rodar tot en un dia i en un mateix espai.

L'escenari del projecte ha estat la pastisseria 'La fleca de tots', local que ha col·laborat durant tot el taller. En aquest espai s'han fet totes les pràctiques. La realització d'aquesta última peça ha simulat el rodatge d'un curt real, adoptant cada alumne un rol, complint un pla de treball i unes directrius totalment professionals. "Equivocar-se és part de l'aprenentatge, nosaltres estem aquí per ajudar i marcar el ritme, però els deixem fer i deixem que s'equivoquin, han començat fent un salt d'eix i és increïble veure com ells sols s'adonen, rectifiquen i fan bé la feina", comenta el professor del taller, Daniel Villanueva. Com a la resta de pràctiques, el muntatge serà individual i s'escollirà el millor per presentar-lo en una petita festa per a familiars que se celebrarà al setembre.

Víctor Torrents, alumne i director del curt final, confessa que abans d'iniciar el taller era un complet "ignorant" de les tècniques del cinema. "No sabia com plasmar les meves idees en imatges, en poc temps he millorat moltíssim", diu orgullós. Torrents també explica que on més ha gaudit ha estat durant el rodatge, tot i que alhora també és on més han patit, ja que l'estrès els ha fet jugar males passades: "Quan no et surt el pla que vols, o veus que l'enfocament no és l'esperat t'obsessiones i et poses cada cop més nerviós". En definitiva, l'experiència del taller ha estat molt gratificant per tots els alumnes que asseguren que no s'esperaven tanta pràctica i que han quedat molt satisfets de la feina realitzada.

El Taller de Cinema per a Joves

És el primer any que l'Escola de Cinema de Reus dirigeix un taller d'estiu per a joves, la idea era ambiciosa i per cap concepte es pretenia que l'objectiu de la iniciativa acabés en un casal de cinema on tenir entretingut al jovent. La valoració, un cop acabat el curs, és totalment positiva i esperançadora de cara als pròxims anys. Daniel Villanueva assegura que la intenció de l'escola és tirar endavant projectes com aquests dirigits a un públic jove, però "entusiasmat amb el món del cinema". "Aquest taller no acaba aquí, estic segur que veurem a més d'un d'ells per l'escola, la feina els agrada i tenen futur", assegura Villanueva.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdiaridigital.cat Reus Diari Digita taller cinema reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digita taller cinema reus
reusdiaridigital.cat Reus Diari Digita taller cinema reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges