Dimecres, 24 d'Abril de 2024

El confinament com a 'oportunitat o dificultat afegida' per a les persones consumidores de drogues

Uns 500 usuaris han estat atesos telemàticament pel servei d'addiccions de l'Hospital Sant Joan

22 de Maig de 2020, per Alba Cartanyà
  • Imatge d'arxiu de l'accés a l'Hospital Sant Joan

    Reusdigital.cat

El Servei d'Addiccions de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus ha mantingut la seva activitat oferint serveis bàsics durant tot el confinament i atenent els usuaris a distància. El coordinador de l'Àrea de Salut Col·lectiva del Servei, Antoni Llort, calcula que s'han atès de manera telemàtica unes 500 persones aproximadament al llarg d'aquests gairebé tres mesos, tot i que no hi ha dades confirmades perquè tot just ara estan realitzant un estudi sobre el nivell de satisfacció de l'atenció en línia rebuda entre els seus usuaris, i també per a poder conèixer aspectes experiencials sobre el confinament. Assenyala que els pacients "han entès la situació" i, majoritàriament, han "agraït" les trucades i el seguiment.

Venda d'alcohol als supermercats

Per a moltes persones consumidores de drogues, el confinament ha estat una "oportunitat" i, per a d'altres, més aviat una "dificultat afegida". Llort assegura que en l'àmbit local "no s'ha detectat cap augment de consum". Explica que les persones que estan habituades a consumir cada dia "ho han continuat fent", sobretot pel que fa als opiacis, ja que l'oferta s'ha mantingut; i d'altres han aprofitat aquestes setmanes per disminuir el consum, concretament de cànnabis, cocaïna o amfetamina, perquè "era difícil accedir a les substàncies".

Preguntat per l'augment de la venda d'alcohol als supermercats, Llort assegura que "no ens ha de preocupar" i remarca que, segurament, no es tracta d'un increment del consum, sinó que "s'ha ressituat": "Abans la gent bevia als bars i, com que han estat tancats aquestes setmanes, la gent ha begut a casa".

'L'heroïna és la droga més estigmatitzada'

Pel que fa a l'heroïna, una droga amb un alt poder addictiu, Llort constata que els consumidors "s'han pogut anar abastint", ja que, a escala local, "la qualitat i el preu s'han mantingut". També ha estat un "bon moment" per reclamar els programes de dispensació d'heroïna, una demanda que "està tirant endavant" gràcies a l'impuls de la societat civil, remarca l'expert. La idea és "evitar la delinqüència associada a la necessitat d'aconseguir els diners per pagar la substància" perquè una vegada les persones entren en el consum d'heroïna necessiten una dosi per estar bé (de la mateixa manera que passa amb l'alcohol). Aquests programes ofereixen tractaments i un seguiment de la salut dels usuaris. "L'heroïna és la droga més estigmatitzada", conclou Llort, i afegeix: "Seria una petita inversió que milloraria la vida d'aquest col·lectiu i, en general, de tothom".

Per tal de valorar el servei que s'ha donat durant aquestes setmanes de confinament a causa de la Covid-19 i de com els ha anat als pacients, des del Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital estan desenvolupant un estudi. Llort preveu que "en les pròximes setmanes" s'anirà veient quin impacte ha tingut aquesta situació excepcional en el consum de drogues, tant a escala local com global. 

Servei del Centre d'Activitats i Acollida "La Illeta"

Durant tot el confinament s’ha mantingut el servei al Centre d’Activitats i Acollida “La Illeta” coordinat pel mateix Servei d’Addiccions, on s’ha ofert servei de dutxes, bugaderia, alimentació i assessorament a persones usuàries de drogues, unes 60 diàriament. Cal tenir en compte, puntualitza Llort, que "les dificultats i restriccions que suposa el confinament afecten molt més a persones sense recursos i en situació d’exclusió social".

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics