Diumenge, 03 de Març de 2024

Reus i la Generalitat aprovaran aquest dilluns el traspàs de gestió i patrimoni de l'Hospital Sant Joan

18 de Desembre de 2019, per Jordi Siré
  • Subirats, aquest vespre, a la sala de premsa de l'Ajuntament

    Jordi Siré

En una compareixença de premsa urgent convocada aquesta mateixa tarda, el regidor de Salut i Ciutadania i president de l'Hospital, Òscar Subirats, ha anunciat l'acord que comportarà l'assumpció directe per part de la Generalitat de la gestió sanitària de la ciutat. El conveni serà ratificat aquest dilluns vinent de forma conjunta pel Consell de govern de l'executiu català i pel plenari de l'Ajuntament. En essència, suposa un "canvi de governança i el traspàs de les titularitats patrimonials" de l'Hospital Sant Joan, "però no suposarà una pèrdua de serveis ni de la condició de l'hospital com centre de referència al territori", segons ha emfatitzat Subirats.

Entitat de dret públic

En essència, la Generalitat comprarà la societat Hospital Sant Joan de Reus, SA al consistori a través d'una entitat de dret public que s'anomenarà Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp. El consistori, que prèviament haurà assumit les societats Centre MQ Reus i Sagessa Assistència Sanitària i Social per conservar-ne la gestió, cedirà la propietat de l'immoble de l'hospital al Servei Català de la Salut, si bé l'aparcament soterrat continuarà "pel gaudi de l'ajuntament" amb l'aplicació d'una clàsula supensiva "mentre duri l'explotació de l'hospital" per part del CatSalut i durant els 75 anys posteriors a la seva finalització.

En aquest sentit, Subirats ha assenyalat que el conveni contempla aquesta la cessió gratuïta tenint present el compromís del CatSalut a mantenir-ne "durant un termini de 30 anys l'activitat social i sanitària, així com la de recerca i educativa associada". Més enllà, l'única exigència és la de que l'immoble "estigui vinculat a l'àmbit competencial de la Generalitat. Per tant, es garantirà sempre un ús públic. No podrà ser un centre comercial". La titularitat passarà finalment a la Generalitat per una decisió ferma del departament d'Economia durant la segona fase de converses, tot i que en un principi des del consistori s'havia anunciat la voluntat de conservar-la. "És un conveni que obliga a les dues parts", reconeixia Subirats.

L'Ajuntament s'alliberarà dels préstecs per construir el Sant Joan

Alhora, el conveni allibera el consistori de les obligacions adquirides per Reus Serveis Municipals per finançar la construcció de l'hospital, derivades tant del prèstec sindicat de 64,9 milions d'euros com el de 55 milions demanat al DEPFA Bank. Aquestes operacions de deute, amb horitzó del 2024, seran adquirides per la Generalitat (la formalització de la compra és precisament un dels condicionants a l'eficàcia del conveni) i farà possible, de retruc, el retorn de les propietats posades com a garantia a mans de l'ajuntament, que recuperarà així el control de l'immoble Pich Aguilera.

El conveni garanteix també la subrogació dels treballadors dels centres sanitaris a la nova entitat de dret públic amb els mateixos drets i condicions que tenen actualment. I no menys important, també l'actual cartera de serveis, posant-ne a més les condicions per ampliar-la. L'acord porta com enunciat el de 'conveni regulador per a la racionalització de l'activitat assistencial del sistema públic de salut al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre'. Tan llarg com els gairebé tres anys de negociació "duts a terme enmig d'un moment polític complex, parlant amb dos consellers, havent de fer front al període negre del 155 i amb els canvis a les regidories de salut produïdes després de les eleccions municipals". Subirats ha remarcat que el pacte final "estableix el marc regulador de les operacions que faran la Generalitat i l'Ajuntament per reordenar el sistema públic de salut en l'àmbit de l'assistència primària i hospitalària".

Entre els propòsits, des de "garantir la continuïtat dels serveis de salut públics, de qualitat i de proximitat" fins mantenir la condició de referent de l'Hospital Sant Joan de Reus dins del conjunt del Camp de Tarragona.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  18 de Desembre de 2019

Mala gestion

Entregamos la joya de la corona, gracias por toda la mala gestion realizada señores politicos