Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El govern municipal i els seus projectes per al 2021

01 de Gener de 2021, per Marc Busquets
  • Llauradó, Pellicer i Rubio, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

Aquest divendres arrenca un nou exercici del mandat per al govern de Reus. Tot deixant enrere un 2020 en què la pandèmia ha alterat també l'activitat política, l'equip del batlle Carles Pellicer ja té els comptes aprovats en fer valer la seva majoria al ple. L'alcalde va subratllar, a la campanya de les municipals de farà dos anys, que aquesta havia de ser l'era de les inversions a la ciutat després de dues etapes, les anteriors, força complicades per la crisi econòmica primer i pel "bloqueig" de l'oposició més tard. El desenvolupament del Pla d'acció municipal (PAM) 2019-2023, que contempla projectes com l'antiga Hispània, el centre social el Roser o el desdoblament del CAP Sant Pere, entre altres, es manté com el "full de ruta" en el camí de Junts per Reus, Esquerra i Ara Reus. 

El 'Pla de reactivació econòmica i social'

En aquest sentit, abans de tancar el 2020 es va presentar el web que ha de servir per "retre comptes" a la ciutadania sobre l'estat d'execució de les accions del PAM. Els veïns hi poden consultar, al detall, en quin punt són les més de mig miler d'iniciatives plantejades, la majoria de les quals iniciades. La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha apuntat en diverses ocasions que la covid-19 i el posterior 'Pla de reactivació econòmica i social', que ha tirat endavant amb el suport de tots els grups representants al ple, no han fet sinó posar de manifest la "rellevància" del document estratègic i avançar-ne, de fet, la realització d'alguns dels objectius. 

No obstant això, i tot la còmoda situació al saló de plens, el tancament del mercat del Carrilet i el nou contracte de la brossa han estat els afers més incòmodes per al govern fins ara, en aquest mandat. Tot i que els paradistes han recollit més de 9.000 signatures en contra de la mesura adoptada per la regidoria de Carles Prats, i que la CUP i el PSC han abanderat el suport als afectats pel cessament de l'activitat a l'equipament l'estiu que ve, el cert és que Urbanisme ja treballa en el que ha de ser la "transformació" d'aquella zona del terme, amb un projecte encara per concretar. Precisament Llauradó, en una entrevista a Reusdigital.cat, va avançar que el que es busca es construir "una nova centralitat" a la zona. Al seu torn, els representants dels treballadors de la brossa, servei fins ara a les mans de Fomento de construcciones y contratas (FCC), han protestat contra les "promeses incomplertes" del batlle i s'han queixat obertament de la recent adjudicació a Valoriza

Per àrees i departaments

Si l'anàlisi es fa per àrees, en matèria esportiva el nou complex a tocar del pavelló olímpic es presenta com el gran projecte del mandat. Una iniciativa (amb un màxim d'1,4 milions d'aportació municipal), la de construir una piscina coberta recreativa, que no és del gust dels dos principals clubs de la ciutat, CN Reus Ploms i Reus Deportiu. La pandèmia va obligar al tancament de les seves respectives instal·lacions durant mesos, el que es va traduir en nombroses baixes de socis. Ara es troben, en l'horitzó, hi veuen més competència i un context de futur d'allò més incert. Igualment cal subratllar el paper més aviat discret de la regidoria en l'anomenat 'cas CF Reus'. Des del consistori s'ha manifestat reiteradament que en tractar-se d'un privat poc es podia fer, però la desaparició de la casa roig-i-negra tal i com s'ha produït és especialment trista per als seus seguidors. Amb tot, és d'esperar que de la tasca de la Fundació futbol base Reus (FBBR) i el suport institucional en pugui prosperar quelcom que torni la il·lusió a l'afició. 

Pel que fa a la cultura, la pandèmia ha fet que la regidoria hagi hagut de reformular part de la seva activitat, la programació dels espectacles i altres. A l'espera que es presenti el consell corresponent, un dels projectes establert precisament al PAM, cal subratllar iniciatives com Reus@casa (per fer tot tipus d'actes en línia, en els mesos de confinament) o el projecte Bartrina, en què el teixit local i del territori va concebre un nou format, proper al públic, pensat per a l'anomenada 'nova normalitat'. La situació sanitària va perjudicar la celebració del Trapezi, que finalment s'ha traslladat a les escoles i a alguns recintes. Sigui com sigui, la covid-19 pot comportar l'oportunitat de plantejar-se futurs esdeveniments a partir de models híbrids que combinin l'experiència presencial i la virtual. 

Amb les eleccions del 14-F cada cop més a prop, la cohesió interna del govern no sembla que s'hagi de veure afectada pel resultats en aquests comicis, si bé caldrà que estiguem atents als suports que recullin Junts per Catalunya i el PDeCAT, a les aliances posteriors i fins i tot a les municipals de 2024. Igualment curiós resulta el cas del grup de Cs al plenari, després de la sortida de Raúl Meléndez, il·lustratiu de la desfeta taronja arreu, amb baixes prou destacades com les de Lorena Roldán i Rubén Viñuales. El cas és que ERC ja ha avançat que no pactarà pas amb els socialistes, al Parlament. En clau municipal, l'aliança amb el PSC com a alternativa a Pellicer no va prosperar. En clau nacional, però, hi ha no poques incògnites per resoldre's a l'espera de la taula de diàleg, la situació dels presos i el full de ruta a la promesa independència. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics