Dimarts, 19 de Març de 2024

El passeig de Sunyer, de Reus

L'Estació enològica, la plaça del Nen de les Oques o la Font del Triptòlem són alguns dels atractius de la via

29 de Novembre de 2020, per Marc Busquets
  • Galeria d'imatges del passeig de Sunyer, des de l'Estació enològica fins a la Font del Triptòlem

    Marc Busquets

  • M.B.

  • M.B.

  • M.B.

  • M.B.

  • M.B.

  • M.B.

  • M.B.

  • M.B.

La setmana passada us vam convidar a redescobrir la història i les curiositats arquitectòniques i patrimonials del passeig de Prim. Si mantenim el recorregut, en aquesta ocasió enfilarem el passeig de Sunyer per destacar-ne les seves particularitats. Des de la plaça de Joan Rebull i la Font de Triptòlem fins al camí de Riudoms, aquesta via en honor a Narcís Sunyer (un dels promotors del canal de Reus a Salou) es va inaugurar tal i com la coneixem el 1833, en obrir-se un petit tram del passeig de Mata o del Seminari. Amb tot, la urbanització completa no es va enllestir fins a finals del segle XIX. 

Durant l'itinerari sortiran al pas diversos emblemes locals. És el cas de l'Estació enològica, construïda entre 1906 i 1909 per Pere Caselles a partir d'un gran conjunt coronat per una torre d'observació meteorològica. Igualment subratllables són, a l'entorn, el jardí i el pati de l'edifici.

Més amunt encara ens acollirà la plaça del Nen de les Oques, urbanitzada el 1942 amb motiu de la primera Fira de Mostres de la ciutat, l'actual exproReus. La cèlebre escultura és obra de Pere Vidiella i, com a curiositat, cal recordar que el projecte passava per denominar l'indret com la plaça de Pius XII, segons va recollir Ramon Amigó a 'Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus' (Associació d'estudis reusencs, 1988).

Camí de l'estació de trens deixarem enrere les cruïlles del carrer de Sant Joan, l'avinguda de Prat de la Riba o el camí de l'Aleixar. En aquest punt de la passejada podem desviar-nos per perdre'ns una estona per l'anomenat barri dels Poetes, inicialment un grup de cases unifamiliars que amb el pas dels anys ha evolucionat fins al seu aspecte actual, on aquestes construccions conviuen amb els grans blocs de pisos. Val la pena, això sí, anar redescobrint els carrers dedicats, entre altres, a Espronceda, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà o Campoamor.

L'etapa s'acabarà a la ja esmentada plaça de Joan Rebull i la seva 'Al·legoria al mite de Triptòlem', acabada el 1964 però instal·lada al lloc quatre anys més tard, segons es recull a les 'Rutes Reus' ('Ruta 2, de Misericòrdia a Castellvell) és un homenatge a l'activitat agrícola de la ciutat. Si l'observem, hi veurem que la deessa mare Demèter lliura unes espigues de blat a Triptòlem en presència de Persèfones. Segons la mitologia grega, Demèter va protegir jove Triptòlem i li va encarregar que difongués les arts de l’agricultura arreu del món, amb un carro estirat per dracs voladors. Persèfones simbolitza la llavor que penetra en la terra fins que germina. 

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

passeig de sunyer Reus novembre 2020 reusdigital estació enològica
passeig de sunyer Reus novembre 2020 reusdigital
passeig de sunyer Reus novembre 2020 reusdigital nen de les oques plaça oques
passeig de sunyer Reus novembre 2020 reusdigital
passeig de sunyer Reus novembre 2020 reusdigital barri dels poetes
passeig de sunyer Reus novembre 2020 reusdigital barri poetes
passeig de sunyer Reus novembre 2020 reusdigital barri dels poetes
passeig de sunyer Reus novembre 2020 reusdigital plaça joan rebull font del triptòlem

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics