Divendres, 19 de Juliol de 2024

El ple surt en defensa del model educatiu en català

A banda, el ple aprova una moció de C's per fer un estudi de mobilitat a l'urbanització Pàmies amb l'objectiu de millorar la seguretat viària

30 d'Octubre de 2017, per Marc Busquets
  • Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament

    Reusdigital.cat

Altre cop la llengua, en aquest cas a l'escola. La sessió plenària d'aquest dilluns a l'Ajuntament de Reus s'ha anat desenvolupant amb certa calma fins que s'han abordat les propostes de resolució defensades pels diferents grups municipals. La primera d'aquestes, presentada pel PSC, "per fer de l'educació una eina fonamental per a la construcció d'una societat plenament democràtica, socialment cohesionada i econòmicament pròspera", ha escalfat l'ambient. A banda, el debat ha tractat les mocions de les diverses mocions de les forces representades al consistori, i que han suposat entre d'altres, l'encàrrec d'un estudi de mobilitat a la urbanització Pàmies per millorar la seguretat viària de la zona o la creació dels consells de districte a la ciutat. 

C's i la CUP s'enganxen

"Les acusacions contra l'escola catalana responen a interessos partidistes, i el que volem és defensar el nostre model educatiu", ha subratllat el portaveu socialista, Andreu Martín, quan ha exposat els arguments de la seva proposta de resolució en defensa de l'escola del país.

La votació s'ha fet en cinc punts, en els tres primers dels quals C's i PP s'han quedat sols. Al primer, s'ha demanat el rebuig del consistori a les veus "hostils" que posen en qüestió el model educatiu català. Al segon s'ha instat el Ministeri a retirar els requeriments per suposat adoctrinament i, al tercer, a la conselleria d'Ensenyament a adoptar mesures "per garantir la cohesió" a les escoles. El quart i el cinquè s'han posat a la taula per allunyar l'alumnat de "missatges de manca de respecte" i per traslladar els acords a Ensenyament i al Ministeri, entre d'altres ens. El quart punt s'ha aprovat per unanimitat i, el cinquè, amb la negativa de C's i l'abstenció del PP. 

El discurs crític des de C's per part de la regidora Pepa Labrador ha encès el grup de la CUP. "Vostès es pensen que la immersió lingüística és el remei de tots els mals i en realitat és l'excusa per mantenir l'exclusió social", ha exposat Labrador per denunciar la proposta socialista. I és que per a la integrant de la formació taronja, a banda, "és una evidència que sí que hi ha adoctrinament ideològic". Des del sector independentista, la cupaire Marta Llorens ha demanat a Labrador que deixi de publicar "segons què" a les xarxes, tot apuntant que "conec molts dels seus antics alumnes i sempre han lloat les seves classes".

Nens plorant a les aules

Des del govern, la regidora d'Ensenyament, M. Dolors Sardà, ha tornat el debat "on s'ha de produir" per posar en valor l'educació "com a garantia de la democràcia", tot carregant contra els atacs rebuts per l'escola del país "i els seus professors". Ja al segon torn de paraula, Labrador ha recordat que "jo he estat sempre la mateixa, el que ha canviat és la situació política", tot fent constar que "el que s'ha fet a Catalunya els últims 30 anys ha estat calculat", ha assegurat en relació a la immersió. 

Just després la CUP ha defensat els arguments d'una proposta de resolució "en defensa de l'escola catalana". "Vostès parlen en nom de tots els docents catalans, i han de saber que n'hi ha que callen per por", ha assegurat altre cop Labrador. "Divendres, a La Vitxeta, hi va haver nens que van sortir de les aules plorant", ha afegit, tot recordant que la directora del centre va dir als nens que "ja no són espanyols" i que els va rebre amb 'Els segadors'. El debat s'ha tensat novament, i Martín ha acusat Labrador de dir "falsedats miserables". Finalment, la proposta cupaire s'ha aprovat amb 20 suports i les sis negatives de C's i PP. 

Millora de la seguretat viària a l'urbanització Pàmies

El ple ha abordat posteriorment les mocions dels grups. La primera, presentada per C's, ha instat el ple a incrementar la seguretat viària a l'urbanització Pàmies, perquè "ningú mou un dit i hi hauríem de fer quelcom abans que passi una desgràcia", en paraules del regidor de C's Guillem Figueras. S'ha adquirit el compromís unànime per realitzar un estudi de mobilitat i un posterior informe que reculli possibles mesures a adoptar.

Després, el PSC ha defensat que es restableixi la implantació dels educadors socials als centres educatius de la ciutat. Ha estat la regidora Ana Isabel Martínez l'encarregada de recordar que anteriorment, i durant 11 anys, aquesta figura intervenia als centres en el marc del programa 'Atenció integral', sotmès a canvi el curs passat. Per aquest motiu, han apuntat els socialistes, els educadors tenen menys contacte directe amb l'alumnat. La moció ha prosperat per la unió de l'oposició (15 vots) pels 11 del govern. 

Acte seguit, la cupaire Quadrada ha exposat els motius d'una moció per a la creació de consells de districte. "No hi creiem, perquè no deixen de ser excuses per col·locar els afins a la causa", ha carregat des de C's Juan Carlos Sánchez, més procliu a la figura "del regidor de barri". Al PSC, Martín ha celebrat la moció perquè "pot ser una bona manera per fomentar la participació", argument secundat des del govern per la regidora del ram, Montserrat Flores. Tan sols la formació taronja ha votat en contra de la proposta, mentre que el PP s'ha abstingut (hi ha hagut 20 vots favorables). 

La 'mierdimoció' sobre el turisme

Finalment, el PP ha defensat una moció "a benefici del sector turístic", ja que el procés d'independència "ha causat cancel·lació de reserves". En conseqüència, els conservadors han instat el ple a treballar amb "la resta de comunitats autònomes i amb el conjunt d'Espanya" a mantenir Catalunya com a una destinació "de qualitat". De passada, ha proposat suggerir als governs de la Generalitat i espanyol a "no gravar amb més impostos" el sector.

El cupaire Angelergues ha apuntat que "tant el contingut de la moció com l'exposició de motius" fan de la proposta conservadora "una 'mierdimoció'". "No es competència nostra, treballar la 'marca Espanya'", ha apuntat després la regidora del ram, Montserrat Caelles, per a qui "si el PP està preocupat per la imatge d'Espanya, potser és per les imatges que s'han vist últimament". El PSC s'ha abstingut, i el PP tan sols ha comptat amb el suport de C's. El govern i la CUP s'hi han oposat. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Anton Carricondo Oyonate  30 d'Octubre de 2017

Qui parla de democràcia i escola?

El dirigisme nacionalista 'español' oblida totes les realitats al carrer? Tothom parla en castellà o català sense problema al carrer! Potser no ho saben per oblit, ignorància, mala fe o ganes de fer la guitza! Presenteu una sola persona, de l'edat que volgueu, que no parli el castellà, no pas l''español' i us donaré la raó! Prou de mentides i de llençar més llenya al foc! Penseu el que feu? No!!!!!

Reportatges