Dijous, 18 d'Abril de 2024

El PSC proposa apujar l'IBI a les rendes més altes i subvencionar els nous emprenedors

Vallès critica que el govern municipal encara no hagi publicat l'expedient d'ordenances, a quatre dies del plenari

17 d'Octubre de 2016, per Enrique Canovaca
  • Francesc Vallès, durant la roda de premsa d'aquest dilluns

    Enrique Canovaca

Augmentar l'Impost de Béns i Immobles (IBI) per als pisos amb més valor i disminuir-lo per als de menys, així com bonificacions en la taxa de la brossa i en l'apertura de nous negocis. Aquestes són les principals mesures que el PSC proposarà en el plenari d'aquest divendres, convocat teòricament per aprovar les ordenances fiscals de 2017, sempre i quan hi hagi una majoria que així ho permeti. En cas de no assolir-la, el govern té fins al 31 d'octubre per convocar una nova sessió i evitar la segona pròrrogra consecutiva de l'expedient. En aquest procés, el portaveu del PSC, Francesc Vallès, s'ha mostrat crític: "estem a quatre dies del plenari i encara no s'ha presentat l'expedient. Si ho fan avui, en 48 hores s'ha de convocar la comissió informativa i els grups només tenim temps fins aquest dimarts, a les 10 del matí, per presentar propostes".

Tot plegat, segons el socialista, respon a una nova improvisació del govern municipal: "els ajuntaments normals presenten l'expedient 15 dies abans i els grups poden fer les seves esmenes". Per Vallès, aquesta actuació respondria a la intenció "d'aprovar mesures impopulars" per als reusencs. "Si estan buscant les complicitat que així ho permetin, ho hauran d'explicar", ha subratllat el portaveu del PSC, qui també ha assegurat que "davant d'aquesta situació, no esperarem". Els socialistes registraran les seves propostes per tal de debatre-les al plenari.

Compensar la pèrdua de l'IBI de l'Hospital

Una de les qüestions que s'ha d'aprovar aquest divendres és la bonificació del 95% de l'IBI a Reus Serveis Municipals en relació a l'Hospital de Sant Joan (rep els diners del centre hospitalari). Aquesta és una mesura aprovada pel plenari, amb el suport dels socialistes, així que Vallès ha proposat una bateria de tres mesures per tal de pal·liar els 700.000 euros que perdran les arques públiques. La primera i més important és l'eliminació del pagament per avançat dels tributs, que suposa un 4% d'estalvi a aquells que ho fan. Segons Vallès, aquesta mesura només afavoreix les rendes més altes, i a més, és incoherent "quan ara no hi ha una necessitat de liquiditat, segons ha dit el propi govern".

Vallès també ha insistit, per defensar aquesta eliminació, que mentre el govern paga un 0,19% d'interessos en els crèdits demanats per fer inversions, "està regalant" uns 400.000 euros anuals en impostos. La segona mesura per equilibrar els comptes és eliminar la bonificació de l'1,5% per la domiciliació bancària en el pagament dels impostos, i la tercera, incrementar en un 5% l'Impost d'Activitat Econòmica, "que paguen aquelles empreses amb més d'1 milió d'euros de facturació. És a dir, no ha d'afectar als petits empresaris", en paraules de Vallès.

Altres propostes a les ordenances

Els socialistes també registraran un increment del 5% de l'IBI per a aquells immobles amb un valor cadastral superior als 250.000 euros i una disminució exacta per a aquells que tenen un valor inferior als 30.000 euros. "Posem més impostos a les rendes més altes", ha dit el socialista. En segon terme, Vallès ha parlat de la bonificació d'un 25% de la taxa d'escombraries per a aquells reusencs que reciclin i portin els seus materials a la deixalleria. "Aquí no ens val l'excusa que no hi ha temps per aprovar-ho, el ple ja ho ha fet i la subvenció s'hauria d'aplicar a partir de 2018, en base al material donat i recollit durant el 2017", ha manifestat el socialista.

Per últim, des del PSC es proposta una bonificació del 95% de tots els impostos per als nous emprenedors, durant el primer anys de vida del negoci. "Si durant aquest temps es consolida un lloc de feina de forma indefinida, hi hauria l'opció d'allargar la subvenció també per l'any següent", ha conclòs Vallès, qui veu difícil poder arribar a un acord genèric amb el govern municipal i qui espera que "almenys" aquestes propostes "li serveixin com a font d'inspiració".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavier   17 d'Octubre de 2016

Prou

Aumentar a qui té més valor? Si ja paguen més per aquest motiu. Prou de tonteries.

josep  17 d'Octubre de 2016

Josep

El IBI de Reus, es proporcionalment 60% a Barcelona - no crec que siguem Barcelona -.

Per que no proposa el Sr. Vallés mesures d estalvi ? Axí com mesures per atraure empreses que donin llocs de treball a Reus com es va fe a La Selva del Camp, Vilaseca i altres poblacions fa anys?

Potser el Sr. Vallés pretén quedar-se creuat de mans, a la espera de la propera bombolla inmobiliaria?

Pedro  17 d'Octubre de 2016

a que juegan estos socialistas

Es que no se acuerdan que fueron ellos los que subieron y subieron todos los impuestos durante todo su mandato, es que no se acuerdan de todo el descontrol que hicieron, vamos que este señor se presente pretenda darnos consejos a los que hemos sufrido la rígida y férrea dirección de los impuestos ( señores en Reus tenemos memoria y la tenemos muy reciente ) vamos que después de todo el embolado que nos han metido quieren que se rebajen los impuestos