Diumenge, 15 de Setembre de 2024

«El que ens diferencia és el producte que elaborem al nostre obrador»

22 de Juliol de 2022, per Estel Romeu
  • El Carles Borrull i la Cori són la tercera generació al capdavant de Casa Borrull

    Estel Romeu

"Molt d'amor a la feina ben feta, molt d'amor al client i tenir paciència, sort i treball". Aquesta és la resposta del Carles Borrull a la pregunta de com es fa per complir cent anys i convertir-se en un dels comerços històrics de Reus, com és l'exemple de Casa Borrull. La carnisseria fundada al voltant de 1919 ha sobreviscut al llarg de tres generacions fins a l'actualitat, respectant la tradició carnissera i fent productes propis.

D'Ulldemolins fins a Reus: primer al carrer del Carme, després al carrer Sant Jaume i, finalment, al Raval Martí Folguera. Els orígens de Casa Borrull es remunten quan la germana de l'àvia del Carles va obrir una carnisseria a Reus cap al 1922, sent la primera de la família en entroncar amb la tradició carnissera. Poc després ho va fer l'àvia a Ulldemolins i, veient més possibilitats de negoci a la ciutat, l'any 1950 va traslladar la tocineria del poble al carrer Sant Jaume, on el Carles va créixer i va viure l'ofici de carnisser des de dins.



«Com que és una feina que he après a fer des de baix, l'he acabat estimant»


"El primer record que tinc és a la botiga del Carrer Sant Jaume: els meus pares despatxaven, jo vaig agafar un ganivet i em van renyar perquè em tallaria. El segon record que tinc és agafant un ganivet, tallant un tall, fer-ho malament i que em renyessin perquè l'havia tallat malament" explica el Carles, que es va trobar darrere el taulell de forma natural.

Amb 10 o 12 anys acompanyava els pares al mercat i, com qui no vol la cosa, es va trobar despatxant tots els dissabtes fins que, quan va acabar els estudis, va incorporar-se definitivament al negoci familiar. "Com que és una feina que conec i que he après a fer des de baix, he acabat estimant la feina. I això em porta que la base de la meva forma de ser és ser Borrull", relata orgullós. I no és per menys, cent anys de tradició carnissera i ampliar les vies de negoci dels seus pares és el que ha aconseguit des que va posar-se al capdavant del negoci, juntament amb el seu germà, l'any 1980.

Productes artesanals i de proximitat


"El que ens diferencia és el producte que elaborem, nosaltres tenim obrador i les llonganisses, hamburgueses, botifarres que fem, les fem nosaltres de la manera ens va ensenyar a fer la nostra àvia i els nostres pares". Els productes estrella, de fet, són les llonganisses i les botifarres, que ara ja fan de molts ingredients segons la temporada: de ceba, de bolets, d'espàrrecs, d'escalivada, alls tendres i altres gustos. "Fem els productes de forma artesanal, sense conservants, ni additius, només amb sal i pebre i escollint les carns i fent bones coccions", explica el Carles.
 

Productes de proximitat i artesanals és el que ofereix Casa Borrull Foto: Estel Romeu



La qualitat del producte és el que fa als clients tornar cada vegada i convertir aquest costum en una tradició familiar: "Tenim clients que venen a comprar durant anys, primer els avis, després els fills i finalment els nets, fins a arribar a les cinc generacions", assegura el carnisser. El tracte amb els clients, de fet, és un dels punts que destaca el Carles de la seva feina i dels reconeixements que s'emporta durant els 100 anys d'història.

"Ens agrada formar part de les festes de la gent, que quan algú necessiti un producte concret sigui per salut, per fer una celebració o per un nadó que comença a menjar, que vingui a Casa Borrull i que ens demanin consell: tot això ens agrada, formar part de la gent", diu el Carles amb passió.

Revalorar l'ofici de carnisser


Tot i això, explica que no és una feina fàcil, sinó que necessita dedicar-li hores, força i treball i que, sovint, no es reconeix. "Crec que no s'acaba de valorar prou la feina de carnisser, és una lluita que tenim amb el gremi", assegura, "no es valora perquè ningú neix, si no neix dins la feina o que la vida el porti al nostre sector, ningú neix amb la idea que vol ser carnisser".
 

Borrull assegura que cal revalorar la feina de carnisser Foto: Estel Romeu



També han patit dificultats sobrevingudes els darrers anys, sobretot, a partir de la crisi del 2008, quan van decidir expandir el negoci. Tanmateix, han tirat endavant i han aguantat la pandèmia que, de fet, va ser una bona època per Casa Borrull. "La gent cuinava a casa i com que tenim servei a domicili, la gent ens continuava comprant i vam poder créixer", explica. Ara, el problema principal és l'encariment de les matèries primeres i l'augment de la factura de la llum que, en una carnisseria plena de càmeres i neveres, és un augment estratosfèric.

Però, malgrat les dificultats que puguin aparèixer, Casa Borrull mira de cara al futur i de mantenir el negoci amb totes les vies actuals: dos establiments físics, repartiment a domicili, venda al major i servei de càtering. I assegurant que, tot i sentir que l'ofici de carnisser a vegades no es valora prou, "sí que és veritat que tenim el reconeixement dels nostres clients i sabem que, si fem la feina ben feta, tornen i els 100 anys que hem complert són part d'aquest premi". Un premi que valora la tradició carnissera, l'elaboració artesanal i la "feina ben feta" d'un comerç històric que ofereix productes de proximitat i qualitat als reusencs i reusenques.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges