Diumenge, 07 de Març de 2021

El termini per demanar ajuts contra la pobresa energètica s'obrirà el 3 d'abril

La partida econòmica prevista inicialment és de 143.000 euros, tot i que és ampliable

14 de Març de 2018, per Marc Busquets
  • Vilella, aquest dimecres

    Marc Busquets

El proper 3 d'abril s'obrirà la quarta convocatòria d'ajuts que l'Ajuntament de Reus atorga a les famílies sense recursos per poder fer front als rebuts d'aigua i gas. La regidora de Benestar Social del consistori, Montserrat Vilella, ha exposat aquest dimecres que la partida  prevista és de 143.000 euros, "àmplia i ampliable segons les necessitats" del context i la ciutadania. D'aquesta manera, l'Ajuntament pagarà un import màxim per cada factura en funció dels membres de la unitat familiar, amb quantitats que oscil·len entre els 45 euros mensuals (en famílies d'un component) i els 60 (si la formen quatre o més persones). Si la unitat familiar és de dos o tres individus, la quantitat màxima a pagar serà de 52, euros. La subvenció es correspon a una part de les factures del consum que ja s'hagin pagat i que siguin dels mesos més freds de l'any, és a dir, entre desembre i març d'enguany. 

Tallers i assessorament personalitzat

La voluntat de la regidoria, ha assenyalat Vilella, és que aquesta nova convocatòria "pugui arribar a més gent i que se'n puguin beneficiar". En aquest sentit, ha destacat que la novetat de 2018 és que "només es resoldran les sol·licituds dels ciutadans que hagin assistit als tallers d'estalvi energètic que s'imparteixen als centres cívics de Reus i que hagin l'assessorament individual que ofereix el consistori a partir de l'1 de gener de 2017". A banda, i en els 30 dies següents a la presentació de les peticions d'ajut, tothom qui no compleixi aquests requisits haurà de sol·licitar l'atenció personalitzada i comprometre's a través d'un escrit a seguir les recomanacions que es brinden en aquestes activitats.

En aquest sentit, s'ha indicat que en moltes de les sessions es va identificar que molts dels particulars que podien optar al bo social "ni tan sols ho sabien". Altres requisits exigibles són estar empadronat a Reus (amb una antiguitat mínima de dos anys a la data de la sol·licitud) i que la unitat de convivència no superi certs llindars de renda. En el cas de famílies d'un i dos membres, aquest és de 7.967 euros; per a les de tres, 10.358; i per a quatre o més, 12.748. 

Massa potència o una mala tarifa

Els tallers i el punt d'assessorament han servit per detectar també altres factors que encareixen la factura energètica de les famílies. És el cas de tenir una tarifa contractada que no és la més adient (156 famílies es van trobar en aquesta situació) o tenir més potència de la necessària a la llar (47 casos). "Com a administració local el que volem és que tothom tingui garantida l'energia bàsica, i per això ens cal que la població sigui corresponsable d'aquestes mesures", ha dit Vilella, que en determinades situacions poden suposar un estalvi d'entre el 25% i el 40% en les factures. Si se segueixen els pautes d'estalvi que es proposen a les sessions formatives i a través de l'assessorament individualitzat, ha subratllat, "tindrem més recursos per donar més ajuts". 

Tot i celebrar que la situació de les famílies "vagi millorant a poc a poc", Vilella ha manifestat que "encara som lluny de ser un país on tothom tingui l'energia bàsica coberta". La convocatòria dels ajuts ja ha estat signada i ara ha de traduir-se al castellà. La regidora del govern ha fet una crida a la participació als tallers, "que són oberts a tothom". En qualsevol cas, s'ha matisat, el tràmit s'ha de fer a través de la demanda de cita prèvia per Internet o per telèfon, al 977 010 010. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics