Dijous, 25 d'Abril de 2024

Els regidors d'Unió a Reus mantenen la 'lleialtat institucional' cap a l'alcalde Pellicer

El partit surt del Govern de la Generalitat, però assegura l'estabilitat parlamentària i municipal

17 de Juny de 2015, per Redacció/ ACN
  • Carles Pellicer, amb els dos regidors d'Unió de Reus a la seva dreta

    Fabián Acidres

  • Ramon Espadaler compareix davant els mitjans

    ACN

  • Antoni Castellà compareix davant els mitjans

    ACN

Després de la crisi interna oberta a la federació de CiU a nivell nacional, els dos regidors d'Unió a l'Ajuntament de Reus, Hipòlit Monseny i Joaquim Enrech, mostren el seu suport total al govern comandat pel convergent Carles Pellicer. En declaracions a Reusdigital.cat, Enrech ha dit que "mantenim la nostra lleialtat institucional amb el govern i només pensem en Reus". D'aquesta manera, s'esvaeix cap ombra de dubte sobre les possibles conseqüències que pugui tenir la sortida dels consellers i alts càrrecs d'Unió del govern de la Generalitat a nivell local. Alguns d'ells, com el tarragoní Carles Sala i el reusenc Josep Maria Martorell, del sector sobiranista, s'han negat a deixar el seu càrrec, a no ser que siguin destituïts.

El comitè de govern d'UDC ha acordat sortir del Govern però mantenir l'estabilitat parlamentària i municipal. Ho ha explicat el secretari general del partit, Ramon Espadaler, que ha assegurat que això "no és un trencament de la federació" però sí una resposta "coherent" a "l'ultimàtum" que va posar sobre la taula CDC reclamant al seu soci que es posicionés abans de dissabte a favor de la independència. La decisió s'ha pres per 16 vots a favor, 10 vots en contra i dues abstencions. Espadaler ha garantit que l'executiu català no perdrà cap votació al Parlament, però ha argumentat la sortida del Govern per les "formes" que ha utilitzat CDC i també pel "fons". No s'ha abordat la qüestió de les llistes.

Després de més de tres hores de reunió i de suspendre el mut previst per als gràfics, Espadaler ha comparegut davant dels mitjans acompanyat per Toni Font i Montse Surroca per informar de la decisió de sortir del Govern tot i mantenir l'estabilitat parlamentària i municipal. El democratacristià ha argumentat que han pres aquesta determinació per "coherència" i sobretot per les "formes" emprades per CDC, pel fet d'haver plantejat un "ultimàtum a respondre en tres dies" després de tants anys de treball conjunt. "Aquesta no és una més, és greu el que ha passat", ha dit.

Però també surten del Govern pel fons, ha continuat, perquè UDC considera que en la seva proposta inclou els independentistes però també vol eixamplar la base i aixoplugar aquells que necessiten alguns elements de seguretat a l'hora d'optar per la sobirania plena. "Però no s'ha volgut o no s'ha pogut considerar, el fet és que no s'ha considerat", ha dit referint-se a CDC. Mas ja sabia que la sortida del Govern era l'opció que Espadaler sotmetria a votació del comitè de govern, i així se li ha comunicat un cop ha acabat el comitè de govern.

En tot cas, ha insistit que UDC no ha plantejat mai la ruptura de la federació, i per això mantindrà l'estabilitat parlamentària i també municipal. Més enllà d'això, no s'ha parlat del funcionament dels diferents grups parlamentaris, al Parlament i al Congrés. En tot cas, ha indicat que Josep Antoni Duran i Lleida no ha parlat en cap cas de deixar de ser el portaveu de CiU a la cambra espanyola.

La qüestió de les llistes de cara al 27-S queda de moment per decidir i no s'ha abordat de moment. Espadaler ha argumentat que coneixen poc de la candidatura que vol plantejar Artur Mas. Això sí, el democratacristià ha apuntat que ell només es veu defensant allò que UDC ha aprovat en un exercici de sobirania. "No em veig defensant una cosa diferent d'això", ha conclòs.

Els crítics d'UDC no dimitiran i reclamen un congrés extraordinari

En declaracions a Tarragona21, el secretari d'Habitatge de la Generalitat i militant d'UDC del sector sobiranista, Carles Sala, ha confirmat que no presentarà la renúncia i que es posa a disposició del Govern, no pas de la cúpula d'Unió.  El secretari d’Habitatge considera que l’actuació de la cúpula d’Unió en decidir que els consellers deixin el Govern “és una eina de pressió perquè s’abandoni el camí cap al sobiranisme". Qui també no deixarà el seu alt càrrec és el reusenc Josep Maria Martorell, el director general de Recerca.

Precisament, els crítics d'Unió han reclamat un congrés extraordinari. El seu líder, Antoni Castellà, ha trobat "molt greu" que el comitè de govern hagi aprovat la sortida del Govern, i ho ha interpretat com una forma de pressionar Mas perquè abandoni la seva aposta independentista. Els sobiranistes, que han votat en contra d'aquesta decisió, reclamen ara un congrés extraordinari per definir si el partit aposta per la independència o no, i també per definir si continuaran amb CDC en les eleccions del 27-S.

Castellà ha assegurat que els alts càrrecs d'Unió a la Generalitat que no dimiteixin, contravenint la decisió del comitè de govern, assumiran "totes les conseqüències". El que no faran, en cap cas, serà "col·laborar" amb l'estratègia de pressió que el sector independentista d'UDC atribueix a la majoria de la direcció del partit.

"Jo no dimitiré per pressionar el president de la Generalitat perquè renunciï a la independència. Mai", ha insistit Castellà en una roda de premsa improvisada amb els periodistes. Els independentistes volien comparèixer en la mateixa sala que minuts abans ho havia fet el secretari general, Ramon Espadaler, però el partit els ha negat aquesta possibilitat argumentant que la sala de premsa només estava habilitada perquè comparegués el portaveu del comitè de govern.

Acompanyat pels altres nou membres de la direcció que han votat en contra de la proposta de deixar el Govern, Castellà ha explicat que la decisió que ha pres el sector independentista està basada en la "lleialtat a una majoria de la militància d'UDC, al president de la Generalitat i a una majoria del poble de Catalunya, que vol veure al seu país assolir la independència".

La "conseqüència" principal de la decisió que ha pres aquest dimecres la direcció d'Unió és, segons Castellà, que es rebutja la possibilitat de fer un programa electoral a favor de la independència. Segons ell, el sector oficialista ha explicat que el suport al "procés" que es va determinar en la consulta interna significa un suport al "sí-no", és a dir, a la creació d'un estat català dins d'Espanya. Castellà no creu que una qüestió tan transcendental com aquesta es pugui decidir amb el suport de només un 57% del comitè de govern i ha reclamat la convocatòria immediata d'un congrés del partit.

Durant la reunió de l'executiva, Castellà ha traslladat el document elaborat pel sector independentista per garantir l'adhesió d'UDC al full de ruta sobiranista. Aquest mateix dimecres ell mateix s'ha reunit amb els líders de l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI per intentar reestablir el diàleg amb les entitats sobiranistes. "No els hi hem traslladat la proposta que defensàvem el sector independentista, sinó una proposta de síntesis de tota la militància que deia 'sí' a la independència, però amb les condicions de la pregunta interna del 14J", ha explicat.

La reunió amb les entitats sobiranistes "ha anat bé" i només han descartat incorporar la renúncia expressa a la DUI. "Avui he explicat al comitè de govern que, excloent una redacció diferent a la DUI, podrien estar oberts a negociar la resta de punts", ha destacat. La reacció de l'executiva d'UDC no ha estat, però, positiva. "Més enllà d'un 'no', han menystingut la proposta. Aquest no hauria de ser el tarannà del comitè de govern", ha lamentat Castellà.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital crisi entre convergència i unió
reusdigital.cat Reus Diari Digital crisi entre convergència i unió

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics