Una "clara aposta" per l'atenció a les persones, la reducció del deute i la projecció exterior de la ciutat. Aquests són els tres pilars de l'expedient de pressupostos municipals d'enguany que ha preparat el govern i que aquest dijous ha defensat el regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech. "Són un exercici de rigor, realisme, de contenció i de bona gestió", ha subratllat. El total consolidat per a l'Ajuntament, els organismes autònoms i les empreses municipals és de 319.836.518,64 euros, el que representa un 1% menys que al 2017. Els comptes previstos contemplen ingressos excepcionals d'1,4 milions, l'increment del 4,4% en la despesa de personal i operacions de crèdit per valor de 3 milions per "poder fer front a les inversions" que volen dur-se a terme i que s'han xifrat en 3,4 milions. "Venim d'un context amb un deute desbocat i una de les prioritats és reduir-lo", ha argumentat Enrech. L'expedient es durà a la comissió informativa de Serveis Generals i Econòmics el proper dia 22, i el 25 passarà pel ple.
'La porta oberta' a l'oposició
El regidor d'Hisenda del consistori reusenc ha assenyalat que l'expedient s'ha dissenyat tot tenint en compte "que en els sis últims anys no hem incrementat la pressió fiscal als ciutadans", en part "per la crisi econòmica" però també perquè "no s'ha pogut pactar res amb l'oposició" en els dos darrers anys. Amb tot, i si bé ha admès que l'expedient presentat aquest dijous no inclou cap proposta feta per la resta de grups municipals, Enrech ha assegurat que "la porta és oberta" a "noves idees i suggeriments" després d'haver fet arribar la documentació a la CUP, PSC, C's i PP aquest passat dimecres. "Creiem que els pressupostos són perfectament assumibles per qualsevol altre partit perquè són un exercici de tocar de peus a terra", ha manifestat.
D'aquesta manera, els comptes del govern preveuen uns ingressos superiors als 110 milions, amb una reducció del 0,43% en relació a l'any passat. En aquest sentit, però, Enrech ha volgut destacar que s'han previst "ingressos excepcionals" per valor d'1,4 milions per una major recaptació de l'impost de béns immobles (IBI) per la regularització cadastral feta per Hisenda i que correspon als exercicis entre 2014 i 2017, per valor d'1,1 milions. A banda, s'espera un ingrès de 273.000 euros per la devolució de l'IVA de Sirusa d'exercicis anteriors, després de la resolució d'una consulta vinculant que va determinar que "entre administracions no s'ha de pagar IVA" i que, per tant, conclou ara que el pagat anteriorment pel consistori al servei d'incineració ha de ser retornat. El regidor ha assenyalat a més que hi haurà més ingressos tributaris "pel creixement de l'activitat econòmica", especialment pel que fa a l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres, segons el qual es preveu un ingrés de 400.000 euros.
175.000 euros per a la Ciutat de la música
Enrech ha celebrat que l'ingrés "més destacat" provindrà del nou contracte programa signat amb Benestar Social de la Generalitat, el que permetrà "posar l'accent en les persones". El consistori assumirà el Servei d'atenció a la infància i adolescència (EIAIA) i el Servei d'integració de famílies extenses (SIFE), quelcom que generarà 524.000 euros d'ingressos. la contractació d'una dotzena de persones per al Servei bàsic d'assistència social (209.000 euros) i 80.000 euros previstos per a la millora del Servei d'ajuda al domicili són altres de les entrades esperades. Posteriorment, el regidor ha exposat que el consistori "farà un esforç" per millorar les retribucions de la gent de la casa, amb un 4,4% d'increment de la despesa de personal. Aquest fet l'ha produït l'augment de l'1% dels abonaments als empleats públics previst per la llei de pressupostos de l'Estat, així com el creixement del 3% de les bases màximes de cotització de la Seguretat Social o l'actualització dels meritaments de nous triennis. Enrech ha explicat, a més, que s'han previst 157.000 euros per a la subrogació del personal de l'IMAC a l'Institut de Museus per la reestrucuració de Cultura, i 182.000 euros més per contractar informàtics per a l'administració electrònica municipal.
Enrech s'ha referit també a una sèrie de "despeses excepcionals" previstes, totes lligades a la promoció de Reus i "a l'atenció a les persones". En el primer cas, s'ha anunciat una partida de 175.000 euros per al recentment anunciat projecte 'Reus Ciutat de la música 2018', 180.000 per als Jocs del Mediterrani i 25.000 per promoure la candidatura reusenca per ser la ciutat europea de l'esport de 2019. A banda, es destinaran 116.000 euros a l'estudi del plec de condicions del nou contracte del servei de la neteja viària i la recollida de brossa. 500.000 euros estaran lligats al fons de contingència.
Reducció del deute prevista en 16 milions
Sobre l'endeutament, una de les màximes prioritats de Pellicer i el seu equip de govern, "la nostra aposta és manté intacta", ha dit. En aquest sentit, el regidor ha tret pit per la progressiva reducció del deute tot anunciant que la previsió per al final de 2018 és que la ràtio se situï en el 74,31% (el màxim normatiu permès és del 75% en règim de comunicació) per poder accedir d'aquesta manera al crèdit per "finançar inversions". De fet, Enrech ha apuntat que pensen accedir-hi per un import de 3 milions, "tot i que això no significa que hi hagi d'haver més endeutament", ha reiterat. En conseqüència, la fita és que l'any actual es tanqui amb un deute de 213,2 milions, quan al 2017 es va cloure amb 229,78. "Hem sanejat els comptes i els hem donat estabilitat", ha dit.
Les inversions anunciades per Enrech es destinaran, entre d'altres, a la compra de nous cotxes per a la Guàrdia Urbana, l'atenció ciutadana, la transformació digital dels serveis del consistori i diverses accions a la via pública (entre les quals es contempla la reforma de l'entorn de la plaça de la Sang i el desenvolupament del pla de barris a Immaculada i Sol i vista). El regidor ha garantit 200.000 euros per als pressupostos participatius d'enguany, xifra que s'ha mostat disposat a ampliar "sempre que sigui possible". Segons Enrech, a més, el 3% de les inversions se centraran en polítiques socials. En comparació al 2017, però, la inversió és molt inferior (llavors va passar dels 6 milions). "Creiem que el previst cobrirà les necessitats actuals", s'ha justificat.
Enrech no s'ha volgut pronunciar sobre l'estratègia que seguirà el govern si l'oposició no vol donar suport a l'expedient presentat, tot apuntant que "no s'han de fer previsions" sobre una nova possible qüestió de confiança a la qual pot sotmetre's el batlle de Reus. Igualment, no ha donat detalls sobre el futur financer de l'Hospital Sant Joan (el pressupost previst del Grup Salut és de 156.034.716 euros, el 3,57% menys que l'any 2017) i el nou Consorci, tot demanant temps per tal que es formi el nou govern de la Generalitat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics