La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Reus ha aprovat aquest dijous, 27 de juny iniciar l'expedient de contractació de les obres de la reurbanització del carrer Ample i la plaça del Pintor Fortuny. L’objectiu és la recuperació de l’espai destinat al vianant mitjançant la pacificació dels carrers i la modificació de la vialitat actual per reduir el trànsit. L’actuació inclou també la reurbanització del carrer Alt de Sant Josep fins a la plaça del Pintor Ferré Revascall, fase prevista en l’actuació a l’entorn de la plaça del Víctor i que en el seu dia, la licitació va quedar deserta. El contracte surt amb un pressupost de licitació de 2.780.558,55 euros (IVA inclòs), i amb un termini d’execució de les obres és de catorze mesos.
La nova urbanització capgira la forma de viure l’espai públic
Al carrer Ample, on actualment la major part de la superfície es destina al cotxe, un 57% del total, amb la nova urbanització serà el vianant l’usuari del 63% de l’àmbit per un 26% del vehicle. Es converteix en la seva totalitat a plataforma única, s’elimina l’aparcament destinant l’espai guanyat a nous usos (zones d’estada, aparcament de bicicletes...) i s’aprofita per introduir nou arbrat i vegetació arbustiva.
A la plaça del Pintor Fortuny el vianant guanya més de 1.000m² nous que abans es destinaven al vehicle. La introducció de nova vegetació és un altre punt clau del projecte per augmentar la qualitat de la ciutat i s’introdueixen més de 330m² de zones verdes en el carrer Ample.
Per al paviment s’utilitzen peces de formigó acolorides, diferents formats segons l’ús del tram del carrer, de manera que es crea un ritme de catifes de textura diferent que enriqueixen l’experiència del vianant. En punts singulars, com l’accés a La Palma o enfront de l’edifici de l’antic Institut de Puericultura, el paviment canvia a granit per ressaltar la seva presència.
Amb la nova ordenació també es reverteix la gestió de l’aigua de pluja: enlloc d’abocar-la directament al clavegueram, es fa ús de les zones verdes per retornar-la al subsòl, ajudant a la recarrega dels aqüífers i reduint la càrrega de la xarxa pública.
Nou espai per a ús ciutadà
La proposta reubica tots el usos al voltant de la plaça de la Llibertat, recuperant més de 850 metres quadrats per a l’ús ciutadà. El nou gran espai permet millorar la connexió a peu entre carrer Ample, plaça Llibertat i carrer de l’Amargura i ordenar i introduir nous usos: s’agrupen les terrasses de restauració a la franja nord donant continuïtat a les existents, a la plaça de la Llibertat, i es crea una nova gran zona d’ús ambivalent sota l’ombra dels imponents plàtans existents.
Tots el usos s’integren en una gran mosaic de paviment de peces de 80x80 cm a partir del qual s’organitza i es construeix l’espai. Les peces s’eleven del terra creant una petita topografia variable que, en combinació amb el mobiliari de fusta, permet crear una zona multiús: jugar, saltar, córrer, lliscar... s’hi pot seure, directament sobre les lloses de granit o en un dels bancs o gandules de fusta.
La vegetació no només ornamental: augmenta la biodiversitat, acosta la natura a la ciutadania i fa de coixí entre aquesta nova zona segura i jugable i les zones de trànsit de vehicles. Les espècies s’han escollit no només per criteris estètics, si no pensant en la creació de petits ecositemes, amb plantes autòctones i de baix requeriment hídric.
L’enllumenat es planteja com una successió de pòrtics amb catenàries que emmarquen aquest nou àmbit i permeten aconseguir un doble objectiu. Per una banda evita l’aparició de bàculs enmig d’aquest nou espai que puguin destorbar les activitats que s’hi portin a terme i per altra banda permet il·luminar correctament l’àmbit, evitant punts foscos i ombres generades per les copes de l’arbrat.
Reordenació de la plaça del Pintor Fortuny
Per últim, la zona al voltant de l’escultura del Pintor Fortuny també es modifica. La connexió entre el carrer de l’Amargura i l’avinguda de Prat de la Riba es manté, però en plataforma única, degudament senyalitzada i delimitada amb paviments podotàctils.
Es refà la zona de l’escultura, realçant-la i fent-la més propera. El monument es reubica fent que la seva posició coincideixi amb la bisectriu de l’angle que forma la façana de l’edifici del seu darrere, contribuint així a remarcar la seva monumentalitat.
Al seu voltant es crea un parterre que fa les vegades de SUD urbà, el punt on es recull tota l’aigua de pluja de l’entorn i que gràcies la seva depressió interna permet infiltrar-la i només en casos de pluja intensa l’excés és abocat al clavegueram.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics