Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Fan balanç del primer del any amb usuaris del Centre Terapèutic i Unitat de la Memòria

22 de Desembre de 2020, per Redacció
  • Un usuari, amb una professional del centre

    Cedida

Tot just fa un any, el Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria van acollir els seus primers usuaris. Ara ja en son més de 120. L’inici de l’activitat "ha estat un repte, no només per la pròpia posada en marxa, sinó per fer-ho en una situació excepcional sanitària com és la pandèmia, i amb un col·lectiu especialment vulnerable", s'ha apuntat des de la Fundació Rosa M. Vivar.

En aquest sentit, s'ha apuntat que el centre i l’equip professional "van poder donar resposta a les estrictes mesures sanitàries i continuar oferint el seus serveis després del confinament". Així mateix, la disposició de més de 3.500 m2 de zona amb jardí ha permès fer les adaptacions que marca Salut, i respectar pautes com la distància interpersonal entre les persones usuàries, o treballar amb la metodologia bombolla.

"Estem satisfets per no haver patit cap cas de covid-19 al centre durant aquest primer any d’activitat, fruit de la responsabilitat i bones pràctiques tan de les famílies dels usuaris com de l’equip professional", ha indicat la seva directora, M. Jesús Lerín, per a qui “la màxima prioritat ha estat protegir el centre evitant entrades de persones que no fossin usuaris o treballadors, acomplir totes les mesures del departament de Salut i les instruccions del departament de Treball, Afers Socials i Família. Hem hagut d’aprendre a fer el nostre treball de manera diferent, a aplicar les teràpies no farmacològiques amb la màxima normalitat i a evitar al màxim l’impacte de la pandèmia al col·lectiu".

El confinament, s'ha assenyalat, va passar factura als usuaris. Des de l'entitat s’ha pogut constatar que, en tan sols tres mesos de tancament, de març a maig, els usuaris van retornar a les teràpies amb un deteriorament "significatiu". Aquest fet es va traduir en una major inestabilitat de la marxa i de l’equilibri, pèrdua muscular, falta de rutines i activitats, que va afectar de forma directa a l’autonomia de la persona amb demència. El retorn al centre i a les rutines de treball terapèutic "ha millorat el seu benestar i qualitat de vida i el de les seves famílies", s'ha indicat.

En aquest sentit, s'està treballant intensament en nous projectes per tal d’oferir serveis que s’adaptin als temps excepcionals que s’estan vivint. El centre incorporà més tecnologia que "facilitarà la interacció dels professionals amb un possible treball domiciliari, si és tornés a requerir". Així mateix, pel que fa als serveis de la Unitat de la Memòria, la fundació ha detectat la necessitat de les empreses d'oferir als seus treballadors "una formació saludable i avantguardista amb càpsules puntuals i intensives". A partir de gener de 2021, doncs, es potenciarà un nou servei virtual oferint els anomenats 'Tallers online d’entrenament de la memòria per a empreses', per a totes aquelles empreses que volen continuar promovent la formació segura des del domicili particular o des del lloc de treball habitual, evitant desplaçaments. També s’oferiran a tothom qui vulgui destinar un cop per setmana, de manera habitual, a millorar les seves capacitats cognitives.

Una de les fites més importants assolides aquest any i que continua vigent per al proper és l’atorgament per part del departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp, dins de la convocatòria de subvencions a l’àmbit social a càrrec de l’assignació de l’IRPF, un import de gairebé 200.000 euros que s’ha distribuït de manera directa entre els usuaris del centre a través de places subvencionades, ajuts al transport i beques de menjador.

La presidenta de la Fundación Rosa M. Vivar, Margarita Oliva, ha manifestat que "és un recurs de tots, pensat per a totes les persones amb alzheimer del Camp de Tarragona. Per tal de garantir l’accés a tothom, s’ofereixen quatre rutes subvencionades de transport porta a porta, és a dir, del domicili al centre i el seu retorn, que cobreixen la ciutat de Reus, la ciutat de Tarragona i barris, una línia d’interior fins a Valls i finalment, una línia de costa fins l’Hospitalet".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics