L'estrella dels fogons, Ferran Adrià, va passar dimarts passat pel Teatre Fortuny de Reus on va fer una xerrada sobre l'actitud innovadora emmarcada dins del seu màster en restauració gastronòmica de la Bulli Foundation. Al Fortuny va ser també present la popular pastissera i presentadora del programa 'Cuines' de TV3, Gessamí Caramés.
L'acte, promogut per CaixaBank, va començar amb la projecció d'un vídeo en el qual es feia un repàs dels inicis de Ferran Adrià a la cuina. A continuació va aparèixer el cuiner i amb l'estil proper que el caracteritza, va començar a fer un repàs històric de l'evolució del creixement del cervell humà des de l"Homo Habilis" fins ara.
En la seva voluntat d'apropar-se a l'auditori, que pràcticament omplia el Teatre Fortuny, va baixar al passadís de la platea per explicar que quan era petit, tenia pràcticament prohibida l'entrada a la cuina de la casa on vivia a l'Hospitalet de Llobregat. Una confessió per argumentar tot seguit que mai va tenir una especial vocació per dedicar-se al món de la cuina i que tampoc va ser un bon estudiant.
A partir d'aquí, Ferran Adrià va anant desgranant les seves experiències: la seva primera aproximació a la cuina va ser un estiu quan va fer de rentaplats en un restaurant de Castelldefels per guanyar uns diners que li permetessin fer unes vacances a Eivissa. Aquesta primera experiència laboral el va portar a convertir-se en cuiner de la tropa quan va fer el servei militar a Cartagena. En aquest període, a més de fer menjar per 4.000 soldats, va conèixer el seu gran amic i cuiner desaparegut recentment Fermí Puig.
Posteriorment, va entrar a treballar al Restaurant Bulli de Roses i per casualitat es va convertir en el xef del restaurant amb només 21 anys. El Bulli va ser fundat per una parella alemanya el 1962 i a partir dels anys setanta va apropar-se a la "nouvelle cuisine" francesa. Al Fortuny, Adrià va explicar la importància de la cuina francesa en els últims 400 anys i el salt la que ha fet la catalana i espanyola en els últims 25. Justament aquesta va ser la gran innovació que va dur a terme Adrià al Bulli: la de deixar de copiar la cuina francesa per agafar la catalana com a base per fer una nova cuina revolucionària sense perdre les essències i és per això que es va atrevir a dir que "el romesco és la millor salsa del món".
Adrià també va explicar que "elbullifoundation" actualment és el responsable del 80% de la creació mundial en alta cuina. La fundació pretén evitar fracassos en l'obertura de nous restaurants a partir d'una formació molt consistent, tant en cuina com en finances amb la creació d'un màster en restauració gastronòmica. El xef de l'Hospitalet de Llobregat va etzibar que amb "la il·lusió no n'hi ha prou" per tal que un restaurant funcioni.
Per tancar l'acte va pujar a l'escenari del Teatre Fortuny Gessamí Caramés. La pastissera de l'Ametlla de Mar es va desfer en elogis i admiració cap a Ferran Adrià, tot recordant quan tots dos es van conèixer. A Reus, Caramés li va tornar la pregunta que fa deu anys li va fer l'Adrià sobre quina creia que era la definició de cuinar. A Reus, Adrià va respondre que "cuinar és agafar un producte, aplicar-li una tècnica perquè en doni un resultat".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics