La Red TecnomiFood, creada en el marc de la primera línia d'ajuts del programa Cervera i liderada pel centre tecnològic Eurecat Reus, ha generat un model de recerca col·laborativa "pioner a Europa" per potenciar les tecnologies òmiques a la indústria, que ha permès als centres tecnològics que la integren executar 3,25 milions d'euros en contractes amb empreses en tecnologies òmiques aplicades a la innovació i el desenvolupament d'aliments funcionals i nutracèutics, un import que es preveu que arribi a uns 5,25 milions d'euros al tancament del 2022.
Des de la creació de la Red Tecnomifood, el 2020, el finançament públic de projectes d'R+D en què les tecnologies òmiques aplicades a l'alimentació i a la nutrició tenen un paper important es va situar en els 13,4 milions d'euros al tancament del 2021 i, en completar-se l'exercici de 2022, s'espera assolir els 17,5 milions d'euros, duplicant les previsions inicials, tal com reflecteix l'informe L'impacte dels projectes Cervera: l'èxit de la cooperació en R+D+I , elaborat per Fedit.
Pel que fa al número d'investigadors a jornada completa, d'acord amb l'estudi de Fedit, són 92 els que treballen als centres de la xarxa en tecnologies òmiques, superant en un 23% les previsions inicials. El projecte Red TecnomiFood, liderat per Eurecat Reus, reuneix els centres AZTI, AINIA, ANFACO-CECOPESCA i CNTA-Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat, amb l'objectiu de "facilitar l'accés de les empreses a les tecnologies òmiques, per ajudar-los a innovar en aliments funcionals, nutracèutics i ingredients, que siguin efectius, segurs i beneficiosos", apunta el director de l'Àrea de Biotecnologia d'Eurecat, el doctor Antoni Caimari.
La clau, s'ha explicat des d'Eurecat, "és afavorir l'accés empresarial a totes les etapes de valor des del disseny, el desenvolupament i la demostració del potencial saludable d'un ingredient fins a l'elaboració d'un aliment funcional o nutracèutic". El consumidor, assenyala per part seva Caimari, "demana un mercat alimentari saludable, sostenible, segur i personalitzat". El desafiament és "entendre bé l'organisme i passar d'una nutrició basada en guies alimentàries destinades a la població general, apta per a tota la població, però que no sempre dona els resultats que cal, a una altra adaptada a cada individu (nutrició de precisió personalitzada) o grups d'individus amb metabolismes similars (nutrició de precisió grupal)", conclou el doctor.
De tota manera, malgrat el seu potencial, la incorporació de les tecnologies òmiques a la investigació i al desenvolupament empresarial del sector de l'alimentació saludable "encara és limitat". Per aquesta raó, "es va impulsar la Red TecnomiFood, per posar a disposició del sector industrial un sistema de centres tecnològics en cooperació que reuneix, en una sola infraestructura, tot allò necessari per resoldre dificultats", s'ha subratllat des d'Eurecat Reus.
Des de la creació de la Red Tecnomifood, el 2020, el finançament públic de projectes d'R+D en què les tecnologies òmiques aplicades a l'alimentació i a la nutrició tenen un paper important es va situar en els 13,4 milions d'euros al tancament del 2021 i, en completar-se l'exercici de 2022, s'espera assolir els 17,5 milions d'euros, duplicant les previsions inicials, tal com reflecteix l'informe L'impacte dels projectes Cervera: l'èxit de la cooperació en R+D+I , elaborat per Fedit.
Pel que fa al número d'investigadors a jornada completa, d'acord amb l'estudi de Fedit, són 92 els que treballen als centres de la xarxa en tecnologies òmiques, superant en un 23% les previsions inicials. El projecte Red TecnomiFood, liderat per Eurecat Reus, reuneix els centres AZTI, AINIA, ANFACO-CECOPESCA i CNTA-Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat, amb l'objectiu de "facilitar l'accés de les empreses a les tecnologies òmiques, per ajudar-los a innovar en aliments funcionals, nutracèutics i ingredients, que siguin efectius, segurs i beneficiosos", apunta el director de l'Àrea de Biotecnologia d'Eurecat, el doctor Antoni Caimari.
La clau, s'ha explicat des d'Eurecat, "és afavorir l'accés empresarial a totes les etapes de valor des del disseny, el desenvolupament i la demostració del potencial saludable d'un ingredient fins a l'elaboració d'un aliment funcional o nutracèutic". El consumidor, assenyala per part seva Caimari, "demana un mercat alimentari saludable, sostenible, segur i personalitzat". El desafiament és "entendre bé l'organisme i passar d'una nutrició basada en guies alimentàries destinades a la població general, apta per a tota la població, però que no sempre dona els resultats que cal, a una altra adaptada a cada individu (nutrició de precisió personalitzada) o grups d'individus amb metabolismes similars (nutrició de precisió grupal)", conclou el doctor.
De tota manera, malgrat el seu potencial, la incorporació de les tecnologies òmiques a la investigació i al desenvolupament empresarial del sector de l'alimentació saludable "encara és limitat". Per aquesta raó, "es va impulsar la Red TecnomiFood, per posar a disposició del sector industrial un sistema de centres tecnològics en cooperació que reuneix, en una sola infraestructura, tot allò necessari per resoldre dificultats", s'ha subratllat des d'Eurecat Reus.
Etiquetes:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics