Dissabte, 02 de Març de 2024

Inauguren el roserar remodelat de Mas Iglésias

El roserar Joaquima Gallisà és l'únic que hi ha a Reus i un dels pocs roserars públics de Catalunya

05 de Febrer de 2024, per Reusdigital.cat
  • S'ha produït una plantada de rosers

    Cedida

Aquest diumenge s'ha inaugurat el roserar -remodelat- de Joaquima Gallisà, al parc de Mas Iglésias. L'acte ha comptat amb un programa d’activitats obert a tots els públics. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i el regidor de Via Pública, Daniel Marcos, han estat els encarregats de fer la inauguració oficial a les 12 del migdia i tot seguit s'ha produït una plantada de rosers. Hi han col·laborat les associacions de veïns El Roserar de Mas Iglésias i de Sol i Vista, les associacions de la gent gran de Mas Abelló i del Mestral, així com de les regidories de Joventut i de Relacions Ciutadanes.

El Roserar

El roserar Joaquima Gallisà és l'únic que hi ha a Reus i un dels pocs roserars públics de Catalunya. Amb gairebé una hectàrea de superfície, va ser inaugurat l'any 2007 i es va batejar amb el nom d'una de les grans impulsores del Concurs Exposició Nacional de Roses que organitza el Centre de Lectura de Reus i que és un dels certàmens roseristes més importants del país.

La remodelació

Els treballs per dignificar el jardí de roses han consistit en la renovació de les terres, el realçat dels parterres, la substitució dels elements de fusta malmesos, la instal·lació d'un nou sistema de reg per optimitzar l'eficiència hídrica i la millora de la biodiversitat.

La replantació dels rosers configura una nova composició, que s'ha organitzat cromàticament, creant bandes dedicades a un color o gamma de colors. Es busca crear un efecte visual i sensorial immers en una paleta de diversos colors i olors. L'organització cromàtica fa que sigui més fàcil trobar les roses que es busquen.

Entre les tipologies de rosers hi ha els híbrids de te amb varietats com Pau Casals, Sardana o Chrysley Imperial; els floribunda, amb varietats com Bet Figueras o Clotilde Sorolla; roses antigues, com la Rosa Chinensis Mutabilis o Rosa Banksiae Lutea; i enfiladisses com Inés Saste, Pierre Ronsard o Sorbet Fruité.

Les noves varietats de rosers es complementen amb plantacions d'espècies d'herbàcies, flors silvestres, aromàtiques i altres espècies de clima mediterrani, per promoure la diversitat i enriquir l'ecosistema amb una millor adaptació a les condicions climàtiques actuals. Aquestes plantes ofereixen aliment i refugi als insectes beneficiosos, com les abelles, els pol·linitzadors i els depredadors de plagues. Entre d'altres es podran observar sàlvies, lavandes, alocs, llentiscles, rhamnus, verbenes, gaures, abelies, plantes bulboses, roselles, silenes, echiums, bellis entre d'altres.

L’actuació al roserar de Mas Iglesias es va dividir en dues fases, en execució de dues anualitats del pla de manteniment de la jardineria pública. Durant l’execució de la primera fase, adjudicada inicialment a l’empresa Brocoli, l’Ajuntament va resoldre el contracte, donat l’evident incompliment de l’acord per part de l’empresa adjudicatària. Posteriorment, l’Ajuntament va encarregar la finalització de l’obra per completar l’actuació prevista a l’empresa Q Verd per un import de 44.911,87 euros. La segona fase s’ha adjudicat a l’empresa Arboricultura Urbana i Paisatge SL, per un import de 96.558 euros.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics