Divendres, 29 de Març de 2024

La moció 'profètica' del PSC sobre el pagament de l'IBI a Reus per part de l'església catòlica

El ple va donar suport als socialistes per inspeccionar els béns immobles de les confessions religioses i girar els rebuts corresponents

17 de Febrer de 2020, per Jordi Siré
  • Una imatge de Sant Francesc, a Reus

    Reusdigital.cat

"Esperem que en algun moment es pugui denunciar l'acord amb la Santa Seu, i que fins i tot es pugui canviar la llei reguladora d'Hisendes Locals que permet aquestes bonificacions". Paraules que sonen ara profètiques, i que van ser formulades pel llavors portaveu del grup municipal del PSC, Francesc Vallès, durant el plenari del 2 de novembre de 2016, en defensa d'una moció que ha guanyat actualitat després del pacte de govern a l'estat entre els socialistes i Podem. La vicepresidenta de l'executiu actual, Carmen Calvo, ha considerat imminent la revisió de la situació fiscal de l'església catòlica per posar fi a l'exempció de l'IBI, possible gràcies al Concordat signat entre l'estat espanyol i el Vaticà el 1979.

Inspecció dels béns immobles

I el text presentat pels socialistes ara fa prop de quatre anys a Reus anava precisament en la mateixa línia. Els dos acords proposats van ser aprovats amb l'única abstenció del grup de Ciutadans. El primer reclamava a l'Ajuntament realitzar "una inspecció dels béns immobles que actualment posseeixen a la ciutat l'església catòlica i la resta de confessions religioses" per tal de "comprovar-ne els usos" i "determinar" si "continuen sent objecte de l'exempció de l'impost inicialment concedida". El segon n'era la conseqüència lògica, és a dir, "que un cop actualitzat el llistat es procedeixin a girar els rebuts corresponents a les propietats no exemptes de l'impost durant l'exercici 2017". O dit d'una altra manera, "que contribueixin com tots els reusencs al pagament dels seus tributs", a tall de resum expressat per Vallès.

L'exposició de motius és l'única pista que es té fins ara del nombre total de béns immobles que té l'església catòlica a la ciutat exempts d'IBI. Fins a 52, que suposaven en aquells moments un import bonificat de 134.675 euros. Del tractament de la documentació, proporcionada des dels serveis tècnics del consistori, Vallès va mostrar "dubtes raonables" sobre el manteniment en temps real dels criteris que al seu dia havien justificat l'exempció de l'IBI. "Veiem que hi ha un solar (va argumentar durant el plenari). I així, d'entrada, no sembla que sigui cap dels usos previstos per la llei" per ser considerat exempt del pagament. "També hem detectat un aparcament o diversos magatzems que no sabem a què es dediquen, un local destinat a restauració, un local destinat a oficines i un aparcament particular", va enumerar.

El debat al ple

Per tots aquests motius, el portaveu socialista va argumentar que amb el pas del temps es podrien haver donat altres usos als inicials, i que haurien de ser fiscalitzats. Durant el debat al plenari, el popular Sebastià Domènech va aprofitar per preguntar "quantes inspeccions en aquesta línia s'havien donat durant els 30 anys de govern socialista a la ciutat", tot i acabar votant-hi a favor perquè "es tracta d'una moció que reclama fer complir la llei". Per la seva banda, el seu homòleg de Cs, Juan Carlos Sánchez, va anunciar l'abstenció del seu grup després que no fos acceptada una esmena on reclamava "ampliar" la inspecció de béns immobles exempts d'IBI "a altres institucions i organismes".

El portaveu taronja va citar "la delegació d'Agricultura" de la Generalitat o les dependències de l'Agència catalana de l'aigua (ACA), recordant de pasasada que, si bé l'Hospital Sant Joan no pagava l'impost, sí que ho feia la cafeteria instal·lada al recinte. Des de la CUP, Mariona Quadrada va afirmar que el seu grup rebutjava "una llei que manté privilegis pràcticament feudals" i reconeixia no entendre "que trobem aquestes exempcions normals, sigui quina sigui la confessió que s'hi empari". La resposta del govern va venir de la mà del llavors regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza. "Hi votarem a favor (va garantir) perquè ens demana complir la llei. Repassarem el llistat de béns", va dir, tot recordant que tant l'església catòlica com altres són reconegudes per llei com entitats sense ànim de lucre "i per això tenen les exempcions".

Tanmateix, i a hores d'ara des de l'Ajuntament, no s'ha donat resposta a les peticions formulades per Reusdigital.cat per conèixer si finalment es va produir la revisió dels usos acordada en plenari. I des del grup socialista no es té constància de cap resposta formulada des del consistori.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  23 de Febrer de 2020

Cal que paguin com a Europa!

Ja n'hi prou de no complir com la resta de persones i entitats. Qui té beneficis ha de pagar. El seu cap suprem estaria d'acord a menys que vulgui enriquir-se obviant l'enorme patrimoni actual i les fórmules emprades fins ara amb els ulls clucs de moltes formacions de polítics que diuen vetllar per tots.