Mort tràgicament? O mort
Mort tràgicament? O mort assesinat?
Pellicer la va proposar en un acte al Centre de Lectura de Reus
Coincidint amb la presentació a Reus del llibre ‘Caso Cipriano Martos: vida y muerte de un militante antifranquista’ del periodista Roger Mateos, ara fa un any, des d'alcaldia es va anunciar públicament la col·locació d’una placa d’homenatge a aquest militant del PCE (m-l), mort tràgicament a la ciutat el setembre de 1973. Inicialment, la proposta era col·locar un recordatori a l’actual carrer de Pubill Oriol, un indret en el qual el militant antifranquista va residir una breu temporada abans de ser detingut per la Guàrdia Civil i ingerir, en el transcurs dels interrogatoris, un líquid corrosiu que finalment li va provocar la mort després de setmanes d’agonia.
Des d’aleshores, l’opositor al règim es troba inhumat al cementiri reusenc, on va ser enterrat sense el coneixement de la seva família. Fa uns anys, la família de Martos va adherir-se a la macroquerella presentada a Argentina contra els crims del franquisme. Tot i haver fet pública la proposta, la iniciativa d’homenatjar simbòlicament Martos amb una placa, no s’ha convertit en realitat 12 mesos després d’haver-se anunciat al Centre de Lectura de Reus pel mateix alcalde, Carles Pellicer.
Tampoc la CUP no coneix la previsió al respecte d’aquest hipotètic homenatge, després que alcaldia anunciés la iniciativa un temps després que no prosperés una moció presentada per la formació cupaire, en la qual es reclamava homenatjar a la via pública reusenca tant Martos com Guillem Agulló. La moció de la CUP no es va aprovar, però va comptar amb el suport del PSC i ERC al plenari reusenc.
Precisament, el passat 20 de maig, la junta de govern local de l’Ajuntament de Sabadell va aprovar, entre altres noms, incorporar el nom de plaça Cipriano Martos al nomenclàtor de la ciutat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics