El departament territorial de Drets Socials a Tarragona ha donat a conèixer el famós informe tècnic que hauria d'avalar el futur tancament de l'única residència pública de Reus. Ho ha fet en tres reunions a porta tancada amb membres del comitè territorial, treballadors i familiars dels residents. Segons asseguren des del comitè territorial, Drets Socials s'ha compromès a informar de la reubicació definitiva -a llarg termini- de l'equipament.
Els representants dels treballadors, tan bon punt ha conclòs la reunió convocada a les 10 del matí, han manifestat que el document presentat pel departament de la Generalitat de Catalunya és un "informe sense dades, sense números" que resumeix l'estat de l'edifici en els darrers anys. Al document es fa esment a diversos aspectes, com per exemple, que no compleix la normativa antiincendis o que "hi ha un risc potencial de legionel·losi", pel qual caldria canviar la fontaneria. L'informe "no aporta dades" i "reflecteix la manca d'inversió i d'actuació per part de l'Administració", apunta la presidenta del comitè territorial de Drets Socials a Tarragona, Glòria Boqué, qui explica que l'espai presenta "deficiències", però "no han fet absolutament res per resoldre-les".
Es tracta d'un edifici vell i, per tant, no compleix amb la normativa d'accessibilitat, ni amb la distribució d'espais pròpia d'una residència "del segle XXI".
No hi ha data de tancament de l'edifici
A hores d'ara, no hi ha ni dia ni hora fixades en què cessi el servei d'atenció i cura de la gent gran de la residència ICASS a la seva ubicació actual, a tocar de l'estació de tren de Reus. Tal com assegura Boqué, la Generalitat "està buscant la solució provisional fins a trobar la definitiva" i denuncia una "manca de previsió" per part de l'Administració responsable de la gestió del servei.
Provisionalment, s'ha posat sobre la taula el lloguer d'un immoble, ara buit, al costat del tanatori municipal, que actualment és propietat del grup francès ORPEA, mentre que el fet de remodelar l'actual espai per plantes amb els usaris resident-hi alhora es descarta. El que no queda fora dels possibles plantejaments és la reubicació de treballadors i usuaris a altres residències del territori, com ara, la pública de la Mercè de Tarragona o la municipal Horts de Miró de Reus (entre aquestes dues, hi cabrien el 90% dels residents de la ICASS) . Boqué explica que la Generalitat parla de "marxar en bloc", avis, àvies i treballadors.
A llarg termini, d'aquí a uns tres o quatre anys, segons apunta Boqué, la Generalitat treballa en diverses propostes quant a la "reubicació definitiva de la residència pública de Reus". En primer lloc, la reforma d'un edifici ja existent. S'havia explorat la possibilitat de remodelar l'antic Hospital de Reus, però aquesta opció s'ha descartat per la seva complexitat. En segon lloc, la construcció d'un nou equipament a la ciutat. I, per últim, la rehabilitació de l'actual, que és de propietat estatal i, per tant, l'Estat hauria de dir la seva també.
Respecte a aquesta darrera qüestió, tal com apunta Boqué, Drets Socials anunciarà on es reubicarà la residència pública de Reus i se sortirà de dubtes abans que acabi l'any 2023; després d'un període de negociació entre treballadors, Drets Socials i l'Ajuntament de Reus.
Pel que fa a la solució a curt termini, no hi ha la certesa encara respecte a la distribució dels residents. No obstant això, els trasllats començarien durant la segona meitat del pròxim mes de gener.
Actualment, hi ha més d'un centenar d'empleats, una trentena dels quals, personal de neteja i cuina, estan subcontractats per empreses privades, que treballen en un edifici que és propietat de l'Estat i està ubicat en terrenys municipals.
La CUP de Reus reacciona a l'informe de la Generalitat
La CUP de Reus titlla d'"insuficient" l'informe tècnic del Departament de Drets Socials de la Generalitat. Els independentistes asseguren que el document detalla que l'únic risc per a la seguretat de les persones és l'estat de la façana i la tanca del solar exterior, punts que "no són estructurals" i que "es poden arreglar sense reubicar als avis ni tancar l'edifici".
La CUP reclama que es presenti, de nou, un Informe Tècnic de l'Estat de l'Edifici (ITE) amb les dades tècniques que aquest hauria d'incorporar: informació contrastada, elements gràfics, mapes de punts conflictius o tasts i pressupostos per inversions o arranjaments. Aquests són aspectes que el presentat aquest dilluns no contempla, a més, el document està signat el dia 14 de novembre d'enguany, un mes després de l'anunci del tancament de la residència. La CUP denuncia que "sembla que pretén justificar la decisió ja presa per la Generalitat de Catalunya".
"S'ha de tenir en compte que es tracta d'un edifici de quasi 50 anys i, òbviament, les normatives van canviant", apunta la regidora i portaveu del grup municipal de la CUP a Reus, Mònica Pàmies, qui afegeix: "Això el que comporta és que s'hagi de fer una inversió per actualitzar normatives i llicències, prevenir incendis i millorar les instal·lacions, però en cap cas és motiu suficient per acabar amb el servei públic".
Quant al risc de legionel·losi, Mònica Pàmies explica que "és normal que un edifici de 50 anys necessiti una renovació de les instal·lacions de l'aigua, tasca que, per exemple, moltes escoles han anat adaptant". La cupaire afirma: "Tot plegat és 100% arranjable i no per això s'han de redistribuir els avis".
L'informe determina que l'edifici compta amb uns 80 metres quadrats per avi, quan el model de residències actual diu que haurien de ser uns 40, asseguren els cupaires. "Tancarem una residència per disposar de més espai del que la normativa actual requereix, en lloc d'aprofitar l'ocasió per redistribuir i augmentar places?", reflexiona Pàmies.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics