Dimecres, 24 de Juliol de 2024

L'Ajuntament de Reus es prepara per a possibles escenaris de calor extrema

Actualment, el 80% de la població de Reus té un refugi climàtic públic a uns 300 metres de casa

04 de Juliol de 2024, per Raúl Rodríguez
  • Plànol dels equipaments públics i zones arbrades on refugiar-se

    Cedida

El canvi climàtic és una realitat i des de l'Ajuntament de Reus es treballa conjuntament amb el departament de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya per garantir que la ciutadania tingui accés als refugis climàtics públics en episodios de calor intensa o extrema.

Des del consistori, s'ha actualitzat a l'espai web municipal la informació respecte a què pot fer qualsevol ciutadà o ciutadana en cas d'onada de calor i per donar a conèixer els diversos refugis climàtics que s'hi ofereixen. "Cada vegada més ens trobem amb temperatures més extremes que temperades i com a municipi ens hem de preparar", explica la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez. L'Ajuntament de Reus està treballant en la revisió del document únic de protecció civil municipal (o DUPROCIM), que han de tenir les ciutats on conviuen més de 50.000 habitants i que s'ha d'anar actualitzant cada quatre anys.

Un refugi climàtic és un espai públic (biblioteques, centres cívics...) on les persones es poden dirigir en situacions meteorològiques extremes per tal de poder experimentar una baixada de temperatura respecte a la que hi ha al carrer. Cal recordar que no es tracta d'instal·lacions assistencials i que quan algú no es trobi bé, el que ha de fer és anar a algun centre  d'atenció sanitària.

El refugis climàtics estan adreçats, especialment a persones grans, especialment els majors de 75 anys; persones fràgils que viuen soles o en situació de pobresa; persones amb discapacitat física o psíquica que limiti l'autocura i la mobilitat; nadons i nens de menys de 4 anys; persones que prenen medicaments tranquil·litzants, antidepressius, psicòtics o diürètics; persones amb malalties cròniques: cardiorespiratòries, hipertensió arterial, diabetis, obesitat, Parkinson, Alzheimer; mascotes de les persones vulnerables.

Actualment, a Reus, al voltant del 81% de la població té a menys de 300 metres de casa seva (o a cinc minuts caminant) un equipament públic o zona arbrada d'ombra densa on poder refugiar-se. Amb tot, des del consistori es recomana limitar l'activitat al carrer per tal d'evitar situacions extremes.

El pla de calor intensa o extrema s'activarà sempre amb previ avís del departament, moment en què s'alertarà de la calor, es recomanrà a la població diversos consells per fer-ne front i es recordaran els diversos punts que hi ha a la ciutat (a l'aire lliure i en equipaments públics) on es pot assistir en cas de necessitat. Les piscines municipals no són considerats refugis climàtics, ja que l'accés al seu interior no és gratuït, però des de l'Ajuntament recorden que al voltant d'aquestes, hi ha suficiente zona arbrada i alguns equipaments públics que poden servir per refugiar-se.

Els llindars d'activació del pla d'emergència municipal per causa de la calor intensa estan definits amb criteris conjunts del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el Departament de Salut i la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. En el cas de Reus les temperatures de referència són: calor intensa (temperatura màxima superior a 34,6ºC), calor molt intensa (temperatura màxima superior a 36,6ºC), calor nocturna intensa (temperatura mínima superior a 22,8º C) i calor nocturna molt intensa (temperatura mínima superior a 24,8ºC). S'entén per onades de calor els episodis de calor intensa o molt intensa diürna o nocturna durant tres o més dies consecutius.

La relació de refugis climàtics públics actualment previstos són:

Biblioteca Central Xavier Amorós. Obert al públic dilluns a dijous de 10 a 14 i 17 a 20h i divendres de 10 a 14h. Horari laboral: dilluns a divendres de 10 a 20h i dissabte de 10 a 14h.

Biblioteca Pere Anguera. Obert al públic: dilluns a dijous de 17 a 20h i divendres de 10 a 14h. Horari laboral: dilluns a dijous de 17 a 20h i divendres de 10 a 14h.

Casal de Joves. Dilluns a divendres de 10 a 14h. Del 12 al 16 d'agost tancat.

Centre Cívic del Carme. Dilluns a divendres de 8 a 22h.

Centre Cívic Llevant. Dilluns a divendres de 8 a 22h. De l'1 al 14 d'agost de 8 a 15h. Del 16 al 30 d'agost tancat.

Centre Cívic Mas Abelló. Dilluns a divendres: 8 a 22h.

Centre Cívic Mestral. Dilluns a divendres de 8 a 22h.

Centre Cívic Migjorn. Dilluns a divendres de 8 a 22h.

Centre cívic Ponent. Dilluns a divendres de 8 a 22h. Agost de 8 a 15h.

Centre d'Art Cal Massó. Dimecres a divendres de 18 a 22h. Dissabte de 12 a 15h i 18 a 22h.

La Palma. Dilluns a dissabte de 14 a 21h.

Mercat Central. Dilluns, dimarts, dimecres i dissabte: 8 a 15:30h. Dijous i divendres de 8 a 20h.

Mercat del Carrilet. Dilluns, dimarts, dimecres, dijous i dissabte de 7:30 a 14h. Divendres de 17 a 23h.

Museu Salvador Vila-seca. Ddimarts a dissabte de 10 a 14h i 17 a 20h (excepte festius).

Oficina de Turisme i Gaudí Centre. Dilluns a dissabte de 10 a 20h. Diumenge i festiu: 10 a 14h.

Pavelló Olímpic Municipal. Mes de juliol,  matins obert pels casals d’estiu. tardes tancat. Juliol, mati tancat. Tardes oberts quan hi ha activitat d'alguna entitat.

Casal Cívic Reus - La Rambla (Generalitat). Dilluns a divendres de 9 a 21h. Dissabte i diumenge de 10 a 14h. Agost tancat.

 

RENATUReus

 

Per tal d'impulsar nous refugis climàtics i assolir una ciutat adequada climatològicament, l'Ajuntament de Reus es troba immers en el projecte de renaturalització RENATUReus, finançant principalment per fons Next Generation.

Actualment ja ha adjudicat el contracte per a la redacció del projecte bàsic i executiu i direcció d’obra de les obres de naturalització d’entorns escolars i refugis climàtics a les escoles Pompeu Fabra, General Prim, Teresa Miquel i Marià Fortuny.

Igualment, té en fase de licitació el contracte per a la redacció del Pla de Refugis Climàtics de Reus, un document que ha d'incorporar informació meteoclimàtica, social, econòmica, urbanística, arquitectònica i paisatgística per poder decidir quins són aquells llocs de la ciutat més idonis per a la implantació de refugis climàtics.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges