Dimecres, 03 de Març de 2021

L’Ajuntament de Reus està tramitant la llicència d’obres per construir un supermercat al solar de la Sedera

Està pendent de l’aixecament de la suspensió dels tràmits administratius

21 de Maig de 2020, per Isabel Martínez/ Marià Arbonès
  • Una imatge del solar de la Sedera, aquest passat dimecres

    Reusdigital.cat

Crònica d’un supermercat anunciat. D’aquesta forma es podrien titular els darrers compassos administratius del solar de l’antiga Sedera delimitat pel carrer d'Evarist Fàbregas, el passeig de Misericòrdia i el carrer de la Sedera, que cada dia es troba més a prop d’acollir les instal·lacions d’un supermercat de Mercadona, la firma valenciana que va comprar els terrenys fa un any. Fonts de l’Ajuntament han assegurat a Reusdigital.cat que la llicència d’obres s’està tramitant actualment i que s’atorgarà quan s’aixequi l’actual suspensió de tràmits administratius a conseqüència de la Covid-19. Per la seva banda, l’empresa ha assegurat a aquest mitjà que encara no té fixada una data per començar les obres, en espera de rebre la llicència de l’Ajuntament.

Les obres resoldran definitivament la destinació d’un espai urbà caracteritzat per la polèmica des de fa més d’una dècada. En les darreres setmanes, però, el solar ha acollit diverses visites de tècnics sobre aquest terreny que cada dia està més a prop de convertir-se en un nou punt comercial de la marca liderada per Joan Roig.

Alguns trets del nou establiment comercial

Respecte a la concreció del projecte, el titular del solar no ha avançat encara quin serà l’establiment comercial que tancarà en substitució de les noves instal·lacions que es construiran en aquesta emblemàtica ubicació. Cal apuntar, però, que la firma disposa d’un establiment molt proper a l’avinguda de la Salle, un dels primers que es van inaugurar a la ciutat.

En la línia del modern centre que va inaugurar l’any 2017 a la zona nord de Reus, la marca d’alimentació sí que ha confirmat que el nou establiment inclourà novetats en totes les seccions, emprarà tecnologia i ergonomia per als treballadors i serà una botiga ecoeficient amb una reducció de fins un 40% del consum energètic respecte al model de botiga convencional.

Projectes truncats en aquest emblemàtic espai

Amb el futur atorgament de la llicència per desenvolupar aquest supermercat es tancarà, previsiblement, més d’una dècada de projectes truncats per a aquest espai urbanístic que van iniciar-se amb la modificació puntual aprovada provisionalment pel consistori el 2009 per tota l'illa i en la qual es preveia tant un 70% d’habitatge social com la construcció d’un centre cívic. Paradoxalment, l’aprovació inicial d’aquesta mateixa modificació puntual d’aquesta zona havia tirat endavant amb el suport de tots els grups municipals el maig de 2008 i tan sols va tenir al·legacions per part de l’associació de veïns del Mas Vilanova.

Una unanimitat que es va esmicolar durant la tempestuosa aprovació provisional efectuada el 24 de juliol de 2009, amb el rebuig frontal per part del PP, CiU i CORI, a causa de la manifesta oposició del veïnat que va articular la plataforma ‘ciutadana ‘Salvem La Sedera’. en la qual van ser molt actius membres d’un aleshores incipient Ara Reus i de la CUP. Durant el primer mandat de l’alcalde Carles Pellicer (2011-2015), el regidor d’Urbanisme, Miquel Domingo, va presentar un projecte per, recuperant en part l’edifici, construir-hi un centre cívic i plantejar la continuïtat del conjunt amb l’entorn més immediat a través d’una zona verda. Un projecte que es va donar a conèixer públicament el març de 2014.

Una proposta que va quedar al tinter en donar-se a conèixer el mateix any una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va tombar definitivament la modificació puntual i que retornava el sòl d’aquest espai a l’ús industrial i comercial originari modificat pel govern municipal de l’alcalde Lluís Miquel Pérez. Posteriorment a la decisió judicial del TSJC, les instal·lacions de l’antiga Sedera es van enderrocar el 2016, un factor que va significar la pèrdua d’una de les darreres mostres d’aquest tipus d’edifici industrial vinculat al passat tèxtil de Reus.

Coneguda la decisió per part de Mercadona de tirar endavant un projecte de supermercat a aquest espai l’any 2018, una certa oposició es va reactivar per evitar-ne la construcció a través de l’articulació d’una nova plataforma. La saturació de supermercats de la zona, l’augment de la densitat de circulació que podria comportar la proposta, la preservació del passeig com a zona esportiva i residencial de baixa densitat, o la llum blanca i estrident que un espai comercial d’aquestes característiques podria fomentar eren algunes de les principals objeccions contra la possibilitat que Mercadona hi acabés construint un centre. A diferència del 2009, la mobilització ciutadana contrària a la proposta no va captar, ni de lluny, els grans suports que la primera plataforma.

Així mateix, la primavera del 2018, el president de l’associació de veïns de Monestirs, Alfonso Berbel, va comunicar també en assemblea als veïns del seu barri que informaria del projecte del supermercat abans de la seva aprovació. Una decisió que va provocar l’enfrontament amb altres entitats veïnals, com la del Mas Vilanova, que s’oposaven clarament al projecte i que es van integrar en aquest segon moviment opositor. Després de mesos de reunions de la nova plataforma, el setembre de 2018 el plenari de Reus va debatre i descartar una moció presentada per la CUP amb l’objectiu de tirar endavant un procés participatiu en aquest espai. Durant la votació de la proposta, ERC es va desmarcar dels socis (PdeCAT i Ara Reus) en la votació d’aquest punt.

Escassos exemples patrimonials

Construïda el 1957 per l’empresa Comercial Casacuberta SA, amb seu a Barcelona, la Sedera del passeig de Misericòrdia era fins la seva desaparició un dels escassos exemples de factories vinculades al passat tèxtil de Reus.

Amb l’excepció del Vapor Vell, actualment només romanen incòlumes l’antiga Wiechers i Pich i Aguilera.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pep  21 de Maig de 2020

Un altre?

L ajuntament d reus, no apren.
Mes supermercats, menys tendes de proximitat ......
Mercadonas, La Fira centre comercial, ......
Al final Reus escurat, i tot els diners van martxant a fora....