Dijous, 21 de Novembre de 2024

L’Hospital de Reus implanta una pròtesi d’espatlla feta a mida per revertir una malformació congènita

La cirurgia ha anat a càrrec del Dr. Albert Ferrando, membre de la unitat d’espatlla del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus

29 d'Octubre de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la intervenció feta a l'Hospital Sant Joan

    Cedida

Un equip mèdic del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, que dirigeix el Dr. Eugenio García Almagro, han portat a terme una cirurgia personalitzada de pròtesi d’espatlla, la primera feta a mida per a un pacient, que s’implanta a la demarcació de Tarragona. La cirurgia ha estat encapçalada pel Dr. Albert Ferrando, metge de la unitat d’espatlla de l’hospital, amb la col·laboració del Dr. José Enrique Aroca, de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

El pacient presentava una malformació de naixement de l’espatlla que amb els anys havia produït una erosió de la cavitat articular, de manera que havia generat una glena dismòrfica que li produïa dolor i una gran incapacitat per fer les activitats bàsiques de la vida diària. Per corregir el defecte ossi i tornar la funcionalitat del braç, una companyia especialitzada en pròtesis va dissenyar una pròtesi invertida per cobrir el defecte ossi generat (55 graus de retroversió). A més a causa de la complexitat del cas, es va haver de fer una via d’abordatge diferent de l’habitual per poder accedir a la part posterior de l’espatlla (abordatge anterolateral amb osteotomia de clavícula associada).

A part dels avantatges del fet que la pròtesi és específica per al pacient, gràcies al sistema de PSI (patient specific instrument) es van dissenyar unes guies per a la col·locació òptima dels caragols d’ancoratge glenoide per tal de garantir una major longevitat de la pròtesi.

En el cas d’aquest pacient el grau d’erosió òssia era massiu i sense una pròtesi personalitzada amb una fixació primària a l’escàpula dismòrfica no hauria estat possible la recuperació funcional de l’espatlla. En aquest moment el pacient es troba plenament recuperat i després d’anys de limitacions ja podrà, ben aviat, portar una vida normal.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics