Dimecres, 22 de Maig de 2024

Els 197 ciutadans

 A la votació, hi van acabar participant 197 persones. 197 ciutadans que han volgut dir-hi la seva. Hi podia participar tothom, a partir dels catorze anys. Felicitats als participants, però... Només 197 persones? 

16 de Novembre de 2023, per Francesc Domènech
  • Audiència pública del PAM celebrada el passat mes d'octubre

    Raúl Rodríguez

El Pla d’Acció Municipal que el govern municipal està elaborant per marcar el full de ruta del mandat incorporarà les propostes sorgides del procés de participació ciutadana que s'havia obert amb l’objectiu que la ciutadania pogués fer aportacions i propostes. Al final, les que han estat més votades seran les que s’incorporin al document, que compromet al govern i que, per tant, es treballarà per tirar-les endavant. 
 
A la votació, hi van acabar participant 197 persones. 197 ciutadans que han volgut dir-hi la seva. Hi podia participar tothom, a partir dels catorze anys. Felicitats als participants, però... Només 197 persones? 
 
L’últim procés participatiu que s’havia engegat havia estat el que va organitzar el govern anterior en relació amb el Mercat del Carrilet, el resultat del qual no va ser altre que avalar les tesis dels qui promovien el canvi, que, al final, com se sap, ha quedat al calaix. El Carrilet no es tocarà durant aquest mandat i tot aquell procés no haurà servit de res. Aquella experiència i les xifres de l’actual relacionat amb el PAM, el que fan és demostrar que no s’ha trobat la fórmula idònia per donar sortida a un valor tan positiu com és el de la participació ciutadana en les decisions de l’administració. Ras i curt: semblen processos que serveixen només per netejar la mala consciència de qui governa, i perquè aquest no pugui ser acusat de no fomentar el valor de la participació ciutadana.
 
Un altre exemple recent és el procés informatiu (no de participació directa en la decisió) que es va obrir per explicar els canvis previstos en la gestió del trànsit al nucli antic, a l’interior del Tomb de Ravals. La gent es va poder expressar, però al govern municipal el procés li va suposar una dificultat afegida per tirar endavant el projecte.
 
Potser l’excepció la tenim en els pressupostos participatius, que permeten que la societat civil organitzada (les entitats) pugui aspirar a fer que projectes molt sectorials acabin rebent finançament municipal.
 
Potser en el tema del PAM, que abasta tota la ciutat, el plantejament és molt ambiciós, i quan es redueix l’àmbit geogràfic de les propostes que se sotmeten a la consideració dels ciutadans tot plegat deu ser més fàcil. 
 
197 votants. Per què no ha participat més gent en el procés participatiu? No van assabentar-se’n? No s’han sentit cridats a participar? No els ha interessat? I una qüestió important: A qui representen aquests 197 ciutadans?
 
Sembla clar que cal buscar noves formes de participació, més efectives, si realment es creu en la idea de traspassar determinades decisions a la ciutadania. La importància del PAM com a eina de treball de l’Ajuntament permet pensar que podria sotmetre’s a referèndum, per exemple. Això sí que seria participació!
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges