L'Ajuntament de Reus ha celebrat un minut de silenci el dilluns 23 de setembre a les 12 del migdia a la plaça del Mercadal per condemnar el darrer assassinat per violència masclista confirmat, que va tenir lloc a Bilbao el 12 de setembre.
Un home de 34 anys va ser detingut per l'assassinat de la seva parella, una dona de trenta-un anys, de matinada al seu domicili de Bilbao. No hi havia denúncies prèvies per violència de gènere contra el presumpte agressor.
Amb la confirmació d'aquest darrer cas, el nombre de dones assassinades per violència de gènere a Espanya ascendeix a 35 en 2024 i a 1.279 des de 2003, quan es van començar a recopilar aquestes dades. I el nombre de menors orfes per violència de gènere a Espanya ascendeix a 24 en 2024 i a 457 des de 2013.
Com demanar ajuda?
Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.
En cas d'emergència davant d'una agressió cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 00 11 22.
A més, l'Ajuntament de Reus atén les dones des de l'Àmbit d'Igualtat de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials. De manera específica, hi ha dos serveis municipals d'atenció a les dones que depenen d'aquest àmbit: el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l'Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV).
El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s'escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.
Està ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic siad@reus.cat.
L'OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental...) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.
Està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l'avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318).
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics