Dimecres, 25 de Novembre de 2020

Montserrat Flores: 'Els mecanismes de participació no han d'interrompre la tasca de govern'

El nou reglament entra ara en la fase política

02 de Febrer de 2017, per Enrique Canovaca
  • La regidora de Participació i Ciutadania, Montserrat Flores, a les portes de l'Ajuntament de Reus

    Enrique Canovaca

Establir unes condicions per tal que els ciutadans puguin activar els mecanismes de participació, sense interrompre la tasca del govern municipal. Aquest és un dels principals objectius del nou Reglament de Participació Ciutadana que la regidoria del ram, comandada per Montserrat Flores, està elaborant des de fa mesos i que ara entra en la fase política. Els grups municipals exposaran la seva visió al respecte en una reunió, aquest dijous, a les 7 de la tarda, a l'antic hospital, amb la base de 73 propostes recollides d'un procés de participació amb la ciutadania. "Hem d'establir condicions accessibles però garantistes per tal d'iniciar els mecanismes corresponents", explica Flores, qui espera que el nou reglament estigui aprovat abans del juny.

La regidora de Participació i Ciutadania, Montserrat Flores, valora positivament el procés de recollida de propostes, però subratlla que "no totes es poden incloure en un reglament". "Sempre acaba sortint el més immediat, que em donin resposta de forma ràpida, per exemple, però hem de pensar que el reglament ha de ser un text marc, amb certa durada, mentre que això són peticions que s'han de vehicular d'una altra manera", afirma Flores. A l'espera de la negociació política, la regidora estableix com a línies bàsiques "deixar ben clars els drets de participació i de queixa", així com recollir els mecanismes d'iniciativa popular, audiències públiques o preguntes al plenari.

Precisament, respecte a aquest darrer punt, Flores reconeix que "caldrà arribar a un acord amb els grups municipals" però sota la premissa que "les preguntes al plenari han de ser útils, viables i realitzables". A hores d'ara, les sessions s'allarguen més enllà de les 5 hores "i al final, l'excés d'informació és una manera que no hi hagi informació, de buidar de contingut", en paraules de la regidora, qui creu que el volum de temes a tractar en el plenari han de ser "sostenibles". A la vegada, Flores aposta perquè les preguntes presentades tinguin una representació col·lectiva, és a dir, evitar que qualsevol ciutadà pugui actuar per motius individuals.

Flores argumenta que la figura de fer preguntes al plenari sense limitació existeix a municipis petits, però "amb 90.000 habitants majors de 16 anys", aquest sistema pot ser inviable. "Tot el que passa al plenari ha de tenir una certa transcendència i la pregunta privada es pot vehicular d'una altra manera, a través de les queixes o del dret d'audiència", assegura la regidora, qui creu que els temes a tractar en el plenari han de tenir una mínima representativitat col·lectiva.

Recollir els mecanismes de consulta i iniciativa popular

El nou reglament també hauria de recollir dues figures jurídiques que a hores d'ara no existeixen a Reus. Per una banda, la realització de consultes, i per l'altra, la introducció de la iniciativa popular. "Hem d'apostar per la democràcia directa i donar veu a la ciutadania, però això no pot interrompre el pla de govern municipal", indica Flores, qui considera que les condicions per iniciar els mecanismes han de ser "accessibles però garantistes". "Hem de millorar el funcionament municipal, en cas contrari és més aparador i fer campanya que una altra cosa", continua.

El govern i els grups municipals hauran de definir les condicions per activar aquests mecanismes, bàsicament, les signatures que es necessiten, com s'avalaran i quines persones físiques o jurídiques els podran convocar. Flores buscarà que hi hagi el màxim de consens possible, entenent que "el reglament ha de tenir una certa durada i estabilitat, per tal que si hi ha un canvi de govern, aquest no el tombi".

Garantir el suport a la vida associativa

Un altre dels punts clau del nou reglament ha de ser el de garantir el suport a la vida associativa de la ciutat, amb un apartat que s'ha de desenvolupar. "Hem de cobrir aquelles formes d'associació efímeres, que no estan al registre d'entitats i ara no tenen dret a segons quins serveis", explica Montserrat Flores. La regidora es refereix a iniciatives col·lectives que poden sorgir per reivindicar algun tema en concret però que no estan registrades legalment com una entitat.

Empoderar la ciutadania

Flores és conscient que s'ha de millorar l'accés a la informació municipal per part del ciutadà, malgrat que aquesta és una qüestió que no depèn del reglament que s'està redactant, més bé de les mesures que es puguin prendre en la comissió de transparència. Amb tot, la regidora creu que s'ha de combatre amb la idea, "força estesa" que la "participació és una cosa d'uns quants i que la meva opinió no val". "Precisament durant el procés de recollida de propostes vam transmetre l'empoderament que pot tenir la ciutadania. Cal valorar les opinions i propostes que es poden fer en l'àmbit individual", assegura Flores.

Per tant, des de la regidoria de Participació i Ciutadania volen treballar en un doble nivell, l'individual i el col·lectiu, i establir els mecanismes d'ús de cadascun d'aquests. És a dir, si una persona té una proposta o queixa pròpia, la manera de vehicular-la ha de ser diferent a si és d'una entitat o representa a un col·lectiu.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Tocacojons de Reus  02 de Febrer de 2017

Que farsa más fuerte.

Sra. Montserrat, escribe lo contrario de lo que piensa, usted es una dictadora, nunca escucha a nadie, su forma autoritaria es de vergüenza, incluso roza el cinismo y sobre todo una prepotencia fuera de lo normal. Con estas palabras y escrito de un servidor, que la tratado en varias ocasiones, le pido que deje el cargo y vaya a ocupar su puesto de trabajo anterior. Saludos