Divendres, 29 de Març de 2024

Mor el fotògraf reusenc Enric Pàmies

Menció honorífica municipal el 2009, ha traspassat a l’edat de 91 anys

01 de Gener de 2015, per Redacció
  • Una de les darreres imatges d'Enric Pàmies

    Enric Pàmies / M. Gracia de la Hoz

  • Fotografia d'Enric Pàmies

    Enric Pàmies

  • Fotografia arran de platja d'Enric Pàmies

    Enric Pàmies

  • Via Crucis per Enric Pàmies

    Enric Pàmies

Reus ha perdut una de les seves insígnies en el món de la fotografia. Es tracta d’Enric Pàmies (1923-2014), que inicià les seves activitats fotogràfiques el 1953, participant en un concurs d’àmbit estatal organitzat pel Casal Montblanquí. El seu debut en un concurs internacional fou a Teplice, Txecoslovàquia l’any 1958. Una bona part de l’activitat de Pàmies es va centrar en la fotografia de temàtica esportiva i, entre els reconeixements més significatius, ha rebut la “Cardencha de Oro”, aconseguida per l’Agrupació Fotogràfica de Reus, a Ciudad Real, formant equip amb Josep Maria Ribas i Joan Branchat.

Ja individualment, aconseguí el tercer i quart premi en el concurs organitzat per la DNEFD, classificatori per a les 10 fotografies que havien de representar Espanya a l’Exposició internacional de fotografia esportiva que es feia a Roma en ocasió dels Jocs Olímpics. Per la il·lusió del premi (un safari fotogràfica a Kènia), cal esmentar el segon lloc obtingut en modalitat monocroma en el concurs “Capta la chispa de la Naturaleza”. 

Com a reusenc, valora molt la consecució de la Medalla Gaudí el 1964 i els Premis Reus 1965, 1966 i 1967. Obtingué un total de cent-trenta-cinc obres acceptades, entre fotografies i diapositives en salons internacionals. D’aquest total, cent-vuit acceptacions ho foren en concursos organitzats a l’estranger: Brasil, Itàlia, Txecoslovàquia, Andorra, Portugal, Pakistan, Romania, Argentina, Taiwan, Iugoslàvia, Singapur, Hongria, Marroc, Alemanya BDR, Hong-Kong, Malàisia, Japó, URSS, Bulgària, Zàmbia, USA, Tailàndia, Austràlia, San Marino, Luxemburg, Gran Bretanya, Bèlgica, Finlàndia.

Exposicions col·lectives

Després d’haver participat en exposicions col·lectives a la URSS (1972), Polònia (1977), Portugal (1980), Las Palmas (1991), Liège (1993), Còrdova (1994) i Màlaga (1994), ha presentat exposicions individuals a diferents poblacions catalanes: Barcelona, Cambrils, Cervera, Mollerussa, la Selva del Camp, Manresa, Sabadell, Mataró, Sant Adrià de Besòs, Palafrugell, Tarragona i Reus. Fora de Catalunya n’ha presentat a Cadis, Còrdova, Logronyo, Puerto Real, Salamanca, Saragossa, Sant Sebastià, Algorta, Badajoz, Llanes, Zarautz i Zumaia. A Itàlia ha exposat a Campi Bisenzio, Pavia, Reggio Calabria, S. Àngelo Pescara i Marostica.

Pot destacar-se també fotografies en cobertes de "Il Fotoamatore" (Itàlia), el setmanari "Destino", "El Correo Catalán", el setmanari "Reus", "Reus Diari", etc. Altres reproduccions han tingut espai a revistes de fotografia, premsa setmanal i diària, butlletins, opuscles, programes, cartells com, per exemple, el de la Festa Major de Sant Pere de Reus 1982. Les dues obres que han tingut una major difusió són: "A córner"·, monocroma al NO-DO, l’any 1960, i "Arribada", en color, al calendari de “la Caixa” de l’any 1984.

En la seva trajectòria s'hi compten col·laboracions a la part gràfica d’alguns llibres, molt especialment a Urbanisme i Arquitectura de Reus, de Pere Anguera, i a 75 anys d’Història del Club Natació Reus Ploms, d'Ezequiel Gort.

Passant a l’aspecte associatiu, fou membre fundador de l’Agrupació Fotogràfica Reus i el seu president en el període 1960-1968. Passà a vicepresident els anys 1969 i 1970, per dedicar-se després a la direcció de les biennals Fotosport i Europa, ja esmentades. Propiciat per contactes establerts amb anterioritat i, per manca d’una Federació Espanyola de Fotografia, fou nomenat Delegat de la Federació Internacional (FIAP) a Espanya l’any 1974. El 1985 fou elegit vicepresident de la FIAP fins al 1995 en què fou elegit president de la FIAP, càrrec que ostentà fins al 1999.

L’any 2009 l’Ajuntament de Reus li va atorgar la Menció Honorífica de la ciutat de Reus. El mateix any, la Federació Catalana de Fotografia el va nomenar “Savi de la Federació Catalana de Fotografia”, reconeixement atorgat a aquelles persones que han portat tota una llarga trajectòria de tota una vida dedicada a la difusió de la fotografia.

El 30 d’octubre de 2010, en el transcurs del Congrés de la Confederació Espanyola celebrat a València, se li va retre un homenatge per haver propiciat la creació de la Confederació Española i la Federació Catalana de Fotografia.

L'actual comissari del certamen Fotosport i deixeble del fotògraf, Josep Maria Casanoves, ha recordat avui la figura d'Enric Pàmies a l'informatiu 'LANOVA Notícies Migdia' de LANOVA Ràdio:

 

Documental on el mateix Enric Pàmies explica la història de Fotosport editat l'any 2010 en motiu dels 40 anys del certamen:

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat reus diari digital enric pàmies
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics