Diumenge, 25 de Febrer de 2024

Noemí Llauradó: 'Hem de ser la primera força d'esquerres de la ciutat'

L'actual portaveu republica opta a ser candidata a les municipals de l'any vinent en unes primàries que tindran lloc el 26 d'abril

19 d'Abril de 2018, per Marc Busquets
  • Llauradó, a la plaça de la Llibertat de Reus

    Marc Busquets

Esquerra ha anunciat la celebració d'una assemblea per escollir la figura candidata a les eleccions municipals de l'any vinent. La portaveu republicana actual, Noemí Llauradó, optarà dimecres 26 d'abril a ser cap de llista si resulta vencedora en un procés que la formació durà a terme per primer cop tot seguint les directrius del consell nacional del partit. "Aquestes primàries seran una bona manera de donar veu no només a la militància, sinó a gent que se'ns ha anat acostant durant els últims anys", diu en una entrevista a Reusdigital.cat sobre el procés que tindrà lloc en uns dies a l'antic hospital. 

És el primer cop que el partit celebra unes primàries a Reus.

Les primàries s'han plantejat des de l'executiva i em sembla una opció molt positiva, perquè a més és un procés que hem obert a simpatitzants i amics. És una manera que tenim, a més, d'obrir-nos a gent que se'ns ha anat acostant durant els últims anys, i també en especial arran de l'1 d'octubre. Tota aquesta gent, que no necessariàment s'han fet militants, han optat per seguir-nos i fer-nos costat a nivell local. Ja que ens van ajudar a les eleccions del 21-D fent d'apoderats, creiem que és molt positiu donar-los veu i més endavant demanar-los la seva opinió en afers del dia a dia i fins i tot del nostre programa per a les municipals de l'any vinent. Les llistes han de ser un mirall de la ciutat on es formen, i hem trobat aquesta manera d'organitzar-nos. 

I segueix la línia iniciada per la regidoria de Participació i els pressupostos participatius.

Exacte. Se'ns ha encomanat aquesta manera de fer de la regidoria de Participació que encapçala la Montserrat Flores, i a la regidoria de Salut n'hem pres bon exemple. 

De quina manera?

Al Consell de Salut, posem per cas, vam optar per fer una sessió participativa per fer una diagnosi de la situació a la ciutat i tot plegat ens conduirà al Pla local de salut pública. A banda, no només hem aplicat aquests criteris a les regidories que duem, sinó que mirem d'implantar tot aquest seguit d'accions a la nostra secció local. Estem entusiasmades amb aquesta manera de fer perquè rebem molts 'inputs' que segons com no tens al cap i que aporten una visió molt més oberta de segons quines temàtiques. 

Com valora la tasca d'Esquerra al capdavant de les dues regidories?

N'estem satisfetes, si bé estem pendents encara que alguns projectes acabin de tancar-se. Pel que fa a la regidoria de Salut i al cas de l'Hospital Sant Joan en concret, estem a l'espera de poder formar el consorci un cop tinguem un govern a la Generalitat que l'aprovi i que sigui validat també pel nostre plenari. Després, tenim pendent el trasllat del CMQ, i se'ns acaba la concessió de Gecohsa, amb el qual crec que podríem fer alguna operació amb el CatSalut que ens ajudi a equilibrar els números de l'Hospital. I, a banda, tenim el Consell municipal del qual abans hem parlat, amb la branca participativa i la que és pròpia a la regidoria. I sí, cal tenir en compte el Pla local de salut pública al qual m'he referit anteriorment.

I a la regidoria de Flores?

Més enllà de tot el que s'està fent en l'àmbit de les dones, dels joves i de la gent gran, estem molt centrades en el reglament de Participació Ciutadana, que volem concloure i tenir llest abans del finals d'any. I també en els pressupostos participatius. D'aquesta primera edició n'estem molt contentes perquè han anat molt bé. De tots els municipis que han engegat projectes similars, Reus és un dels que ha comptat amb una major participació. 

Recuperem la posada en marxa del consorci de l'Hospital. Som a prop, per tant, de la formació d'un govern?

En això treballem tots plegats. La majoria republicana de 70 diputats, per més que alguns siguin a la presó i altres a l'exili, vol complir amb el mandat dels nostres votants. Se'ns ha dit ben clar que som majoria i que hem de formar un govern que executi el programa que vam defensar el 21-D i que es basa en tirar endavant la república. 

Un cop tinguem govern, la formació del consorci serà imminent?

Amb independència del 155, des de l'Ajuntament hem anat treballant tot aquest temps amb el CatSalut i les seves respectives subdireccions per tenir tota la feina enllestida i un cop tinguem govern poder presentar l'expedient corresponent als consellers i conselleres perquè ens l'aprovin. Per tant, de seguida que tinguem govern, de seguida que podrem dur aquest assumpte a votació. 

No deixem encara la gestió de la regidoria de Salut. Dels assumptes pendents que ha comentat, quina prioritat té? S'ha d'abordar la causa de dissolució de l'Hospital. 

En aquest cas, el termini per resoldre aquest afer ens ve marcat per la llei. Això ens preocupa, però també ens preocupa el servei a la ciutadania, que després de tot és el més important. A la població no l'ha d'afectar si hi ha dèficit o no, el que afecta la gent són les llistes d'espera i que les urgències no estiguin col·lapsades. Volem concentrar-nos en tot això, però la llosa del dèficit a causa de l'infrafinançament ens ha obligat a haver-nos de centrar en trobar solucions a aquests problemes. La solució que hem trobat passa pel consorci, que ha de ser l'ens que pugui suportar el dèficit com molts altres n'hi ha per tal que els professionals puguin dedicar-se a fer la seva feina. 

Tornem a les municipals. Com a candidata, què proposa?

Proposo un programa participat. És a dir, que tots els que som a Esquerra definim quines mancances hi ha a la ciutat i també quines són les coses que rutllen. Volem fer quelcom que no hem fet fins ara. Volem treballar en un programa participatiu, que la nostra gent ens digui on ens hem de centrar. Ara bé, els eixos són els mateixos de fa quatre anys. És a dir, qüestions socials. Parlem d'àrees com Benestar Social, Ensenyament, Salut, Participació Ciutadana i Cultura, entre d'altres, que per a nosaltres són fonamentals per tenir una ciutat cohesionada. D'aquesta manera, seguirem sent un referent en tots els àmbits en què ja es destaca. Cal continuar l'exemple que hem tingut en anys anteriors, en els quals Esquerra havia estat al govern i on vam deixar petjada. Volem que quan la gent pensi en Reus pensi en una ciutat pionera en molts àmbits. 

És d'hora per parlar de resultats, però quins objectius tenen al partit?

És d'hora, sí (riu). D'entrada, perquè només sóc candidata. Si surto com a cap de llista i després fem una candidatura i un programa, l'obejctiu és l'alcaldia. A banda, suposo que aquest és o ha de ser l'objectiu de tothom qui es presenti a les eleccions. Volem millorar els resultats d'ara farà tres anys, i creiem que estem creixent en zones i sectors de la ciutat on sempre ens havia resultat complicar entrar, com ara el barri Gaudí, i això és el que volem consolidar. Esquerra ha de ser la primera força d'esquerres a la ciutat. 

Tot fa pensar, però, que la governabilitat serà complexa.

Molt possiblement, sí. Serà complexa i hi haurà d'haver acords per la governança de la ciutat. 

Hi haurà línies vermelles?

A nivell ideològic, sí. Però al mateix temps sempre hem estat un partit procliu a parlar amb tothom. Una mostra és el Pacte de salut, que va comptar amb un gran consens al ple a excepió a la CUP. 

Ara que parla de la CUP, ja han advertit Pellicer que necessitarà suports per fer front a l'espanyolisme. És possible un pacte de govern entre el PDeCAT, Esquerra i la CUP?

Totes aquestes qüestions, si cal, si es produeix una situació com aquesta, les haurà de valorar la nostra assemblea. Ara per ara, ho torno a dir, sóc tan sols candidata a optar a l'alcaldia. No obstant això, estem oberts a escoltar tothom i no s'ha de descartar res, tot i que no és una qüestió que em pertoqui decidir a mi. 

L'entesa amb els socis de govern ha estat positiva?

Les relacions són molt bones. Evidentment, hi ha qüestions en què tenim criteris diferents, però el nostre pacte de govern ja contempla que es pugui votar diferent, en segons quines propostes de resolució o mocions. És una evidència que la nostra ideologia pot divergir del que pensi Ara Reus o el PDeCAT, però més enllà de les dissidències, l'acord és prou sòlid perquè tot quedava recollit d'entrada. 

Hi haurà alternativa a les primàries a Noemí Llauradó?

Ara per ara no he sentit a dir que hi sigui. El que és positiu és que com que hem obert el procés a amics i militants, qualsevol que aconseguixi l'aval del 20% de la militància pot presentar-s'hi. En tot cas, crec que tot plegat ens fa més forts. 

Quina valoració en fa, de la seva experiència fins ara al Parlament?

Per ara la tasca que hi fem és poc efectiva. No hem pogut investir un president i com que no hi ha govern, no hi ha comissions activades, si bé ara activarem les que no són lesgislatives, com la del Síndic de Greuges. Tots tenim ganes de començar de treballar, i ara per ara som en una situació delicada i trista perquè hem dit adéu a companys que són a la presó i a l'exili. És una situació dura però estic convençuda que ens en sortirem. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics